Skip to main content

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση αναστολής εκτελέσεως των έργων του Αχελώου

Συζητήθηκε από την Επιτροπή αναστολών της ολομέλειας του ΣτΕ η αίτηση του Ιδρύματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση για την αναστολή εκτέλεσης των έργων της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου
Συζητήθηκε από την Επιτροπή αναστολών της ολομέλειας του ΣτΕ η αίτηση του Ιδρύματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση (WWF Hellas)  για την αναστολή εκτέλεσης των έργων της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των έργων της Μεσοχώρας.

Σημαντική ήταν η παρουσία των Βουλευτών της Θεσσαλίας όλων των κομμάτων, καθώς και των μελών της ΠΑΣΕ. Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν οι Υφυπουργοί Ντίνος Ρόβλιας και Φίλιππος Σαχινίδης, οι Βουλευτές Καρδίτσας Μ. Θεοχάρη, Ν. Σαλαγιάννης και Σ. Ταλιαδούρος, οι Βουλευτές Λάρισας Β. Έξαρχος, Έ. Νασιώκας, Α. Ροντούλης και Α. Σκυλλάκος, οι Βουλευτές Μαγνησίας Κ. Καρτάλης και Α. Νάνος και οι Βουλευτές Τρικάλων Σ. Μερεντίτη και Χ. Χάιδος. Οι Βουλευτές Κ. Τσιάρας και Σ. Χατζηγάκης δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, διότι απουσίαζαν στο εξωτερικό.

Από την πλευρά της ΠΑΣΕ παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος και Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο Αντινομάρχης και αναπληρωτής του Νομάρχη Μαγνησίας Δ. Μεργιαλής. Παρευρέθηκαν επίσης ο Γ. Ζυγογιάννης εκπρόσωπος της ΕΘΕΜ, ο Σ. Αναγνώστου από το ΤΕΕ Μαγνησίας και εκπρόσωποι από την πλευρά των Αιτωλοακαρνάνων.

Οι παραπάνω έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αναστολών και εξέθεσαν τα επιχειρήματά τους πριν από την έναρξη της συζήτησης. Τοποθετήθηκαν τόσο ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ όσο και το σύνολο των Βουλευτών όλων των κομμάτων, οι οποίοι επεσήμαναν τη μεγάλη αγωνία του συνόλου των φορέων της Θεσσαλίας για την ταχεία ολοκλήρωση των έργων της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, τα οποία είναι απαραίτητα, για να αποφύγει την ερημοποίηση η Θεσσαλική πεδιάδα. Τόνισαν επίσης την αναγκαιότητα απόρριψης της προσφυγής, με μια σειρά επιχειρημάτων όπως: η πιθανή διακοπή των εργασιών θα επιφέρει πολύ μεγάλες ζημιές στη σήραγγα εκτροπής, η οποία εξακολουθεί να παραμένει χωρίς επένδυση, σημειώνεται ότι για το προαναφερθέν έργο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης και απομένει η υπογραφή της σύμβασης για την επένδυση της σήραγγας. Η διακοπή των εργασιών της Μεσοχώρας θα καθυστερήσει την πλήρωση του φράγματος, το οποίο έχει προγραμματισθεί εντός του 2010, με συνέπεια την απώλεια πράσινης ενέργειας και εσόδων της τάξης των 35 εκατ. ευρώ από την παραγωγή ενέργειας από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ κ.α.
Μετά το πέρας της διαδικασίας της ακρόασης ξεκίνησε η συζήτηση της αιτήσεως. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί σε ένα μήνα περίπου. Οι φορείς της Θεσσαλίας δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του πολύπαθου έργου και για το σκοπό αυτό θα συνεδριάσει σύντομα η ΠΑΣΕ.

Ο Νομάρχης Καρδίτσας πριν τη συζήτηση της αναστολής επισκέφθηκε το Υπ. Οικονομικών, ώστε να ενημερωθεί για την εξέλιξη της χρηματοδότησης των προγραμμάτων ΕΑΠΝΑ-2, ΠΙΝΔΟΣ και ΣΑΝΑ-3 και μετά το πέρας των επαφών στο ΣτΕ συναντήθηκε με την Υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και  συζήτησαν θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου της.