Skip to main content

Σβίγκου: Τα προγράμματα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα

«Το δικό μας πρόγραμμα είναι αυτό που εγγυάται τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας», είπε η υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δικό μας πρόγραμμα είναι αυτό που εγγυάται τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γι' αυτό, λοιπόν, τώρα αποφασίζουμε για τις ζωές μας», τονίζει σε συνέντευξή της στη «Νέα Σελίδα» η υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου.

Ερωτηθείσα εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είναι αναστρέψιμο, και υπό ποιες προϋποθέσεις, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι, «προσεγγίζοντας τους πολίτες, σπίτι σπίτι, δρόμο δρόμο, με ειλικρίνεια και σεβασμό στις αγωνίες και τις ανάγκες των ανθρώπων, με αυτοπεποίθηση για το πρόγραμμά μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε», ενώ μιλώντας για το σύνθημα «τώρα αποφασίζουμε για τις ζωές μας» σημειώνει:

Στις ευρωεκλογές δεν αναδεικνύονται εθνικές κυβερνήσεις. Γι' αυτό και κυριαρχούν σε αυτές η αποχή και η επιλογή κόμματος με βάση δευτερεύοντα -αλλά όχι λιγότερο σημαντικά- κριτήρια. Στις εθνικές εκλογές ψηφίζουμε για την επόμενη κυβέρνηση και την προοπτική της χώρας τα επόμενα χρόνια. Τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ με της ΝΔ διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα. Το δικό μας πρόγραμμα είναι αυτό που εγγυάται τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γι' αυτό, λοιπόν, «τώρα αποφασίζουμε για τις ζωές μας».

Επιπλέον επισημαίνει πως «στα πεδία πέραν της οικονομίας, όπου οι μνημονιακοί καταναγκασμοί δεν μας επέτρεψαν να νομοθετήσουμε όσα φιλολαϊκά μέτρα θα επιθυμούσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε σημαντικές προοδευτικές τομές», δίνοντας ως παραδείγματα την απλή αναλογική, την απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Εφάρμοσε πραγματική προοδευτική πολιτική, γι' αυτό και αποτελεί αυτή τη στιγμή πυλώνα του προοδευτικού πόλου. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά και το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, η οποία δεν αποτελεί μια απλή συγκόλληση δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, αλλά μια διαδικασία προγραμματικής σύγκλισης και κοινωνικής ώσμωσης, χωρίς ηγεμονισμούς» προσθέτει.

Τονίζει ότι ο στόχος για 500.000 νέες θέσεις εργασίας εντός τετραετίας, με μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% και εφαρμογή κινήτρων για δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας, είναι εφικτός, προσθέτοντας « εμείς δεν μιλάμε για κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας ούτε για εργαζόμενους αναλώσιμους, χωρίς δικαιώματα, δηλαδή σε ό,τι βασίζεται το μοντέλο ανάπτυξης της ΝΔ, αυτό της επταήμερης εργασίας, της κατάργησης του οκταώρου, του δώρου Χριστουγέννων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας μιλάει ακόμη για την πρωτεύουσα, «μια πόλη με μεγάλες αντιθέσεις, χρόνια προβλήματα, αλλά και με πολλή ζωντάνια», που όμως «χρειάζεται κανόνες και υποδομές». «Κανόνες, γιατί η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών τείνει να γίνει μάστιγα. Μια πόλη οφείλει να κατοικείται πρωτίστως από αυτούς που ζουν και εργάζονται σε αυτήν. Υποδομές, γιατί οι νέοι και οι νέες θα πρέπει να μπορούν να μετακινούνται κάθε στιγμή της μέρας και της νύχτας με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Τα ΑμΕΑ να μπορούν να προσεγγίζουν κάθε χώρο. Τα παιδιά να μπορούν να πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία ποιοτικά, ανοικτά στις νέες προκλήσεις και πραγματικότητες. Οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν δημόσια υγεία». «Μια πόλη πολύχρωμη, προσιτή, σχεδιασμένη στο μέτρο των ονείρων και των σχεδίων ζωής μας, αυτός είναι ο στόχος μας' τονίζει.