Skip to main content

Σχέδιο του CIS για την ανάκαμψη της ρουμανικής οικονομίας

Σχέδιο 80 μέτρων για την ανάκαμψη της ρουμανικής οικονομίας, προτείνει το Συμβούλιο Ξένων Επενδυτών της χώρας, το οποίο εκτιμά πως η υιοθέτηση μόλις 12 εκ των 80 μέτρων μέχρι το 2015 θα οδηγήσει σε συ
Σχέδιο 80 μέτρων για την ανάκαμψη της ρουμανικής οικονομίας, προτείνει το Συμβούλιο Ξένων Επενδυτών (CIS) της χώρας. Μέρος αυτών των μέτρων, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Evenimentul Zilei» του Βουκουρεστίου, φαίνεται πως έχει ήδη συζητηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με το CIS, η υιοθέτηση μόλις 12 εκ των 80 μέτρων μέχρι το 2015 θα οδηγήσει σε συνολική αύξηση του ΑΕΠ της Ρουμανίας κατά 11,6%, δημιουργία 250.000 νέων θέσεων εργασίας και αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 8,5%.

Μεταξύ των προτεινόμενων από το CIS μέτρων συγκαταλέγονται η δημιουργία Μητρώου Πιστώσεων, η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης των κρατικών εταιριών στο Χρηματιστήριο, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση των έργων υποδομών, καθώς και η επιτάχυνση των επενδύσεων στη γεωργία μέσω τις προσέλκυσης κονδυλίων ύψους 150 εκατ. ευρώ ετησίως από την ΕΕ.

Επίσης, η χορήγηση επιδοτούμενων δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η τροποποίηση του κώδικα εργασίας κατά τρόπο τέτοιο, που να καταστεί πιο ευέλικτος, η δημιουργία Συμβουλίου Οικονομικής Ανάπτυξης και η από κοινού με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2020.