Skip to main content

Σχόλια ξένων ΜΜΕ για τα μέτρα του Γιώργου Παπανδρέου

Στο τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και στα μέτρα που εξήγγειλε για την αντιμετώπιση της κρίσης αναφέρονται τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο.
Στο τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και σταμέτρα που εξήγγειλε για την αντιμετώπιση της κρίσης αναφέρονται ταμεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει μέτρα λιτότητας», σχολιάζει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΒΒC.

«O Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου εξήγγειλε σκληρά μέτρα λιτότητας, με στόχο την περικοπή του μεγάλου δημόσιου χρέους της χώρας του. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και η αύξηση του φόρου στα καύσιμα είναι απαραίτητη, γιατί η οικονομική κρίση έσπρωχνε την Ελλάδα προς τον γκρεμό», σημειώνει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Γερμανός οικονομολόγος Ότμαρ Ίσινγκ δήλωσε στο BBC ότι « οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται θα προκαλέσουν αίμα και δάκρυα... αλλά χωρίς αυτές, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεράσει τα προβλήματά της».

Ο απεσταλμένος του BBC στην Αθήνα, Γκάβιν Χιούιτ, εκτιμά ότι «η πρώτη πρόκληση στο πακέτο λιτότητας ενδέχεται να προέλθει στους δρόμους, καθώς οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα προγραμματίζουν απεργία την ερχόμενη εβδομάδα».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, λίγες ώρες πριν την επίσημη έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα των Financial Times. «Οι Βρυξέλλες στηρίζουν το σχέδιο της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του χρέους, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί «επώδυνες» μεταρρυθμίσεις.

Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν σε ανταπόκριση της Ελίνα Σμιθ από την Αθήνα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση από την τηλεόραση για εθνική ενότητα και συναίνεση με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η ισπανική Ελ Παίς σημειώνει σε κύριο άρθρο της ότι «η Ελλάδα θα αυξήσει τους φόρους και την ηλικία συνταξιοδότησης, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης...» και συνεχίζει: «Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου κερδοσκοπικές επιθέσεις». Αναφέρει επίσης εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών ότι «η Ισπανία και η Πορτογαλία θα είναι οι επόμενες χώρες που θα υποφέρουν από τα οικονομικά τους προβλήματα»

Το αμερικανικό περιοδικό Business Week στην ηλεκτρονική του έκδοση γράφει: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι δεν θα δοθούν αυξήσεις στους δημόσιους υπάλληλους».

«Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα επεκτείνει το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο, διευρύνοντας το πρόγραμμα λιτότητας με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης με το χρέος της χώρας».

Στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις από τους κερδοσκόπους», αναφέρεται η ιταλική εφημερίδα Ρεπούμπλικα. «Η Ελλάδα είναι στο κέντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων, που στραγγαλίζουν την οικονομία μας, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το επίπεδο των spreads των κρατικών ομολόγων είναι εντελώς αδικαιολόγητο με βάση την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, αναφέρεται ανταπόκριση του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα από την Αθήνα. Σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να σταματήσει την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό», και απηύθυνε έκκληση για εθνική συναίνεση.

Ο κ. Παπανδρέου -γράφει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων- ολοκλήρωσε το διάγγελμα με τη δήλωση «θα πρέπει να αγωνιστούμε για τη χώρα, όπως αγωνιζόμαστε για το ίδιο μας το σπίτι, την ίδια μας την οικογένεια».