Skip to main content

SYMVOLI: Όταν τα συνέδρια συνάντησαν τον πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη

Η γνωστή εταιρεία συνεδρίων και πολιτιστικής διαχείρισης μετρά πάνω από 500 εκδηλώσεις, δράσεις σε 10 χώρες και πάνω από 250.000 συμμετέχοντες

Το… μαζί βρίσκεται στον πυρήνα τόσο της ενδοεταιρικής της φιλοσοφίας όσο και των σχέσεων με τους συνεργάτες της. Δηλώνεται άλλωστε απερίφραστα με το δυναμικό «συν» στο όνομά της «SYMVOLI | Conference & Cultural Management», που εδώ και 28 χρόνια έχει ταυτιστεί με τη διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων τόσο σε ποιότητα όσο και σε μέγεθος, ενώ την τελευταία 15ετία αφήνει έντονο αποτύπωμα και σε μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους για την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων και πολιτιστικής διαχείρισης SYMVOLI από τη Θεσσαλονίκη: Πάνω από 500 εκδηλώσεις, δράσεις σε 10 χώρες και περισσότερες από 45 διαφορετικές πόλεις, αλλά και πάνω από 250.000 συμμετέχοντες σε μια πορεία που συνεχίζεται δυναμικά με νέα σχέδια για το επόμενο διάστημα.

Η SYMVOLI είναι μια γυναικεία υπόθεση, αφού ιδρύθηκε από την Καίτη Παπαδημητρίου, συνεχίζει στη δεύτερη γενιά της από τη Βίκη Παπαδημητρίου και απασχολεί στην πλειοψηφία γυναίκες με εξειδικευμένη εμπειρία και σπουδές στους κλάδους του event management και της επικοινωνίας: την Άννα Μηλώση, τη Μαρία Στοιμένου, την Αννέτα Παυλούδη, την Αγγέλικα Κοτσάφτη, την Ειρήνη Σχοινά, την Έλενα Πιστολάκη. Βρίσκεται δε πίσω από μερικές από τις πλέον εντυπωσιακές εκδηλώσεις των τελευταίων ετών, όπως τα Βραβεία Θεοφανώ και το Sani Festival. Πέρυσι μάλιστα βραβεύτηκε ως η έκτη πιο επιδραστική εταιρεία του κλάδου MICE (συνεδρίων και εκδηλώσεων) στη Νέα Ευρώπη από το KONGRES Magazine.

Στόχος της Βίκης Παπαδημητρίου, που έχει από το 2014 το τιμόνι της εταιρείας, είναι η ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια, η συστηματική διεύρυνση της δραστηριότητας εκτός συνόρων, η διεκδίκηση περισσότερων συνεδρίων για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο σχεδιασμός και η δημιουργία δικών τους διοργανώσεων στο πλαίσιο νέων προτάσεων για την πόλη. Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2023 η SYMVOLI σε συνεργασία με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας φέρνει στη Θεσσαλονίκη το συνέδριο EARLI2023 με περισσότερα από 2.500 άτομα.

«Η δουλειά αυτή έχει μια μόνιμη εναλλαγή: νέα projects, νέες προκλήσεις, νέοι άνθρωποι συνεχώς. Στο κάθε εγχείρημα ξεκινάμε από την αρχή. Σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, βλέπουμε την εξέλιξη και μετά το τελικό αποτέλεσμα. Είναι ωραίο να χτίζεις κάτι και μετά να το βλέπεις να συμβαίνει και μάλιστα με επιτυχία! Κρύβει μεγάλη ανταμοιβή όλο αυτό» λέει στη Voria η Βίκη Παπαδημητρίου.



28 χρόνια και δύο γενιές

Το 1994 η ανάγκη παροχής εξειδικευμένων επαγγελματικών υπηρεσιών στον κλάδο ώθησε δύο γυναίκες με ανήσυχο πνεύμα και πολυετή επαγγελματική εμπειρία σε διοικητικές θέσεις φορέων, την Καίτη Παπαδημητρίου και την Εβλύν Κολοκοτρώνη, να ιδρύσουν μια εταιρεία διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων, που γρήγορα εξελίχθηκε, αναπτύχθηκε και κάλυψε ένα σημαντικό κομμάτι παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο πεδίο για τη Θεσσαλονίκη και την ακαδημαϊκή της κοινότητα. Το 2005 άρχισε να επεκτείνεται και στη διοργάνωση εκδηλώσεων, ενώ διεύρυνε τη γεωγραφική της παρουσία με την κάθοδο στην Αθήνα και διοργανώσεις με πανελλαδική εμβέλεια. Η επιστροφή της Βίκης Παπαδημητρίου στη Θεσσαλονίκη, μετά από τη δική της επαγγελματική περιπλάνηση, ήταν καταλυτική για την εξέλιξη της εταιρείας. Με σπουδές Aρχαιολογίας, Iστορίας της Tέχνης και μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Πολιτιστική Διαχείριση/Πολιτική και πρόσφατα στη Μουσειολογία, η Βίκη Παπαδημητρίου οραματίστηκε την ανάπτυξη ενός νέου τομέα δράσης για τη SYMVOLI, αυτού της διαχείρισης πολιτιστικών πρότζεκτ. Με την προηγούμενη γενιά της εταιρείας να δίνει χώρο για νέες πρωτοβουλίες και φρέσκιες ιδέες και έχοντας «περπατήσει» πρώτα στα δικά της επαγγελματικά μονοπάτια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο International Intelligence on Culture (IIC - εταιρεία πολιτιστικής διαχείρισης στο Λονδίνο) και στο Sani Festival, επέστρεψε τελικά εκεί από όπου είχε ξεκινήσει.

Από το 2007 δημιουργεί έναν νέο δρόμο για την εταιρεία στον πολιτιστικό τομέα, ο οποίος άρχισε να παίρνει προβάδισμα από το 2013 και από το 2019 να γίνεται για τη SYMVOLI εξίσου σημαντικός άξονας δράσης με το παραδοσιακό της αντικείμενο, αυτό των επιστημονικών συνεδρίων. Η συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με το Sani Festival, αυτή τη φορά μέσα από έναν διαφορετικό ρόλο, δημιούργησαν νέα δεδομένα, στα οποία προστέθηκαν συνεργασίες όπως το ΜΟΜus - Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κα. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η ετήσια συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος για το management του φορέα και την οργάνωση των πρότζεκτ της. Ταυτόχρονα, ο τομέας των συνεδρίων εξακολουθεί να είναι σημαντικό κομμάτι της SYMVOLI και να αναπτύσσεται συνεχώς μέσα από συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς και επιστημονικούς φορείς, μεγάλες διοργανώσεις σε πόλεις του εξωτερικού, όπως το Βερολίνο, τη Μάλτα, τη Νάπολη, τη Λουμπλιάνα, τη Λυών, τη Βουδαπέστη, και μια σειρά σημαντικών συνεδριακών διεκδικήσεων για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Πιστεύοντας στον σημαντικό ρόλο της σύνδεσης πολιτισμού και τουρισμού και στην αξία των συμπράξεων, η SYMVOLI υποστήριξε από την πρώτη κιόλας στιγμή (2014) ως ιδρυτικό μέλος τη θέσπιση του Thessaloniki Convention Bureau, στο οποίο η Βίκη Παπαδημητρίου είναι έκτοτε γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου.

«Με τη SYMVOLI συμβάλλουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα, γι’ αυτό άλλωστε και επιλέξαμε αυτό το όνομα, το οποίο δείχνει παράλληλα την έμφαση που δίνουμε στη συνεργασία τόσο εντός της δικής μας ομάδας όσο και πέρα από αυτήν, με τους συνεργάτες μας, με τους φορείς, με την πόλη την ίδια» σημειώνει η Βίκη Παπαδημητρίου.