Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική η στάση των τραπεζών

Μόλις οι 10 από τις 1.500 αιτήσεις συμβιβασμού που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες στη Βόρεια Ελλάδα, είχαν τελικά κάποιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με ενώσεις καταναλωτών.

Μόλις οι 10 από τις 1.500 αιτήσεις συμβιβασμού που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες στη Βόρεια Ελλάδα, είχαν τελικά κάποιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με ενώσεις καταναλωτών, τα στοιχεία των οποίων επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Τάσος Κουράκης και Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνουν λόγο για προκλητική στάση των τραπεζών σε υποθέσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού με υπερχρεωμένους δανειολήπτες στη Βόρεια Ελλάδα

Σημειώνουν ότι οι τράπεζες επιδιώκουν να μείνει στα χαρτιά ο νόμος που διασφαλίζει στον ελάχιστο βαθμό τους δανειολήπτες. Όπως μάλιστα, τονίζουν ο αριθμός των ειρηνοδικών, ενδεικτικά στη Θεσσαλονίκη είναι μόλις δύο, και των δικαστικών υπαλλήλων που καλούνται να διαχειριστούν τις υποθέσεις είναι εξαιρετικά ελλιπής, ενώ παράλληλα το κόστος άσκησης ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία της κύριας κατοικίας είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την οικονομική κατάσταση των οφειλετών που προσφεύγουν στο νόμο. Αναφέρουν μάλιστα, ότι ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη αποστείλει ειδοποιήσεις για πλειστηριασμό πρώτης και μοναδικής κατοικίας με ημερομηνία εκτέλεσης την 4η Ιουλίου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν η κυβέρνηση να παρατείνει πέρα από τις 30 Ιουνίου την αναστολή πλειστηριασμών των ακινήτων, καθώς και αν προτίθεται το Υπουργείο να τροποποιήσει τον νόμο ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά και ασφαλιστικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο ειρηνοδικείο. Παράλληλα, ζητούν απαντήσεις για το αν σκοπεύει να παρέμβει το Υπουργείο έτσι ώστε να πιέσει τις τράπεζες να δεχθούν εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.