Skip to main content

Συστήνεται «Ενεργειακή Κοινότητα Λαγκαδά»: Φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά συστήματα για τις ενεργειακές ανάγκες

Ο δήμος Λαγκαδά προχωρά στη σύσταση «Ενεργειακής Κοινότητας» για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών

Να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες αλλά και να στηρίξει ευάλωτα νοικοκυριά της περιοχής του επιδιώκει ο δήμος Λαγκαδά, ο οποίος προχωρά στην ίδρυση «Ενεργειακής Κοινότητας».

Φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά συστήματα, σταθμοί για την παραγωγή ηλεκτρική, ψυκτικής και θερμικής ενέργειας αναμένεται να εγκατασταθούν σε περιοχές του δήμου προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της «Ενεργειακής Κοινότητας» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

«Προχωράμε στην εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία αυτής της κοινότητας με τη συμμετοχή του Δήμου, των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων για να καλύψουμε τις υπέρογκες ενεργειακές δαπάνες εξοικονομώντας χρήματα προς όφελος των δημοτών. Στόχος αυτής της κίνησης είναι να πετύχουμε την ενεργειακή αυτάρκεια στον Δήμο Λαγκαδά, παραδίδοντας έναν καλύτερο τόπο στις επόμενες γενιές», τόνισε, μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης.

Ουσιαστικά με την εγκατάσταση των σταθμών Α.Π.Ε και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης) θα μπορεί ο δήμος να καλύπτει τις ανάγκες κοινωφελών επιχειρήσεων, παιδικών, σταθμών, σχολείων αλλά και να βοηθά ευάλωτους πολίτες. Παράλληλα, ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα εκτός από την ιδιοκατανάλωση, να προχωρά και στην πώληση ηλεκτρικής ή θερµικής ή ψυκτικής ενέργειας.  

Συγκεκριμένα, σκοπός της «Ενεργειακής Κοινότητας» είναι η διαχείριση (συλλογή, µεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση, διάθεση) πρώτων υλών για την παραγωγή ενέργειας από βιοµάζα ή βιορευστά ή βιοαέριο. Θα υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας ηλεκτροκίνητων οχηµάτων (υβριδικών ή µη) και οχηµάτων µε καύση φυσικού αερίου, υγραερίου ή βιοαερίου µε στόχο την επίτευξη καλύτερων τιµών.

Στα ιδρυτικά μέλη της «Ενεργειακής Κοινότητας Λαγκαδά» εκτός από τον δήμο, είναι η «Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας», η «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση», η «Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης», η «Επιχείρηση Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών Λαγκαδά» και οι δύο Σχολικές Επιτροπές.

Το ενεργειακό προκαλεί πονοκέφαλο τα τελευταία χρόνια στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμα και στον Δήμο Λαγκαδά, που όπως σημειώνει ο κ.Ταχματζίδης «δεν είναι ένας παραθαλάσσιος δήμος με μεγάλη εισροή εσόδων, αλλά ένας δήμος με πολλές ανάγκες και λίγες οικονομικές δυνατότητες». Έτσι η δημοτική αρχή αξιοποιώντας  τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία προχωρά σε σειρά έργων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Αρχικά, όπως αναφέρει στη Voria.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά, «προχωρούμε στην αντικατάσταστη του δημοτικού οδοφωτισμού με νέας τεχνολογίας LED, εξοικονομώντας 400.000 ευρώ ετησίως τα πρώτα δέκα χρόνια και 800.000 ευρώ στη συνέχεια».