Skip to main content

SZ: Αυξάνεται η πίεση στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Στην Ελλάδα μεγαλώνει ο φόβος ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Στον ρόλο της Ελλάδας στο προσφυγικό, την ώρα που χώρες της βόρειας Ευρώπης «φλερτάρουν» με την ιδέα να κλείσουν τα σύνορά τους, αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Στην Ελλάδα μεγαλώνει ο φόβος ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων» αναφέρει το δημοσίευμα. Όπως επισημαίνεται «η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν, τελευταία αυξάνεται όλο και περισσότερο: Τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα θα έπρεπε να αποτρέπουν χιλιάδες ανθρώπους να συνεχίσουν προς τον βορρά. Στα λεγόμενα hot spot στα νησιά του Αιγαίου οι άνθρωποι θα έπρεπε να καταγράφονται και έπειτα να κατανέμονται ή να στέλνονται πίσω».

Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, «μέχρι τώρα μόνο ένα από τα πέντε hot spot είναι έτοιμο προς λειτουργία, αυτό της Λέσβου», με αποτέλεσμα «Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατηγορούν την Αθήνα για έλλειψη βούλησης».

«Η χώρα δεν θέλει να δημιουργήσει τα εν λόγω κέντρα διότι θα πρέπει να παρέχει έστω για κάποιο χρονικό διάστημα στέγη και περίθαλψη στους ανθρώπους», προστίθεται στο δημοσίευμα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.