Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019
x

SZ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: «ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ»


Σε διαδήλωση νεοναζί στην Αθήνα ο επικεφαλής της AfD στο Βρανδεμβούργο, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο για τον Αντρέας Κάλμπιτς

Για την Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης επανορθώσεων από τη Γερμανία, γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Χαιρετίσματα από τη Χάγη».

«Σε αντίθεση με την Πολωνία η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung σημειώνοντας: «H Ελλάδα, της οποίας ο νέος πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στο ακόμα ανοιχτό ζήτημα των επανορθώσεων, ουδέποτε δήλωσε μεταπολεμικά ότι με την κατά καιρούς καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο των διεκδικήσεων πολεμικών επανορθώσεων».

Κι όμως, συνεχίζει το δημοσίευμα, «το Βερολίνο θεωρεί, σιωπηρά, δεδομένη μια παραίτηση από περαιτέρω διεκδικήσεις: επικαλείται μάλιστα τη συμφωνία 2+4 του 1990, με την οποία οι Σύμμαχοι κλείνουν το κεφάλαιο των δικών τους διεκδικήσεων πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, ισχυριζόμενο ότι Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία δεν διατύπωσαν τότε κάποια ένσταση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι για περισσότερα από 20 χρόνια οι εν λόγω χώρες σίγησαν. «Διαφορετική άποψη έχει ωστόσο η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής και αμφισβητεί σε πρόσφατο πόρισμά της ότι η γερμανική στάση συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Στο πόρισμα τονίζεται μάλιστα ότι για την Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης αποζημιώσεων. Όχι όμως και για την Πολωνία» προστίθεται στο άρθρο.

Η Süddeutsche Zeitung καταλήγει σημειώνοντας ότι στην τελευταία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις γερμανικές αποζημιώσεις το 2012 οι δικαστές απέρριψαν την προσφυγή από την Ιταλία. Σημείωναν ωστόσο, όπως τονίζει, «χωρίς να έχουν καμία νομική υποχρέωση να το κάνουν», ότι «όπως η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δημιουργήσει το 2000 για επιζώντες θύματα καταναγκαστικής εργασίας ένα ταμείο καταβολής αποζημιώσεων έτσι και τώρα, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλές δεκαετίες, ίσως να είχε νόημα να δημιουργηθεί ένα παρόμοιο ταμείο για άλλες ομάδες θυμάτων που ενδεχομένως να παραμελήθηκαν στο παρελθόν. Ακόμα κι αν από νομικής άποψης το Βερολίνο δεν υποχρεούται να το πράξει, σημειώνει το δικαστήριο».

Der Spiegel: Σε διαδήλωση νεοναζί στην Αθήνα ο επικεφαλής της AfD στο Βρανδεμβούργο

Με τίτλο «Πώς ο Κάλμπιτς εξηγεί τα ταξίδι του σε διαδήλωση νεοναζί στην Αθήνα» το περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει, μια μέρα πριν τις τοπικές εκλογές στο Βρανδεμβούργο, άρθρο για τον επικεφαλής της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» στο Βρανδεμβούργο Αντρέας Κάλμπιτς, ο οποίος σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού διατηρούσε στενούς δεσμούς με την γερμανική ακροδεξιά.

Το Der Spiegel σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «τον Ιανουάριο του 2007 συμμετείχε σε διαδήλωση της "Πατριωτικής Συμμαχίας" στην Αθήνα από κοινού με κορυφαία στελέχη του γερμανικού νεοναζιστικού κόμματος NPD μεταξύ των οποίων και τότε πρόεδρός του Ούντο Φόιγκτ».

Απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού ο επικεφαλής της AfD στο Βρανδεμβούργο παραδέχεται ότι συμμετείχε στην διαδήλωση, η οποία ωστόσο «τον άφησε μάλλον αδιάφορο, τόσο ως προς τους στόχους, όσο και ως προς τους συμμετέχοντες». Εκτός αυτού, κατά το ίδιο δημοσίευμα, «ο Αντρέας Κάλμπιτς υποστηρίζει ότι ουδέποτε ήταν μέλος του NPD, ουδέποτε δραστηριοποιήθηκε για το κόμμα και ούτε είχε προσωπικές επαφές με μέλη του».

Σύμφωνα με το Spiegel, ο ίδιος δηλώνει ότι «παραμένει πιστός στο γερμανικό Σύνταγμα και πως τηρεί, με συνέπεια, αποστάσεις από οποιοδήποτε ακροδεξιό πολιτικό στόχο».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ