Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020
x

ΤΑ 10 ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Τα 10 πιο ελπιδοφόρα φάρμακα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στην φαρμακευτική αγορά.

Καθώς η φαρμακευτική αγορά συνεχίζει να βαδίζει προς τη μαζική λήξη πατέντων την περίοδο 2010-2012, το Business Week δημοσιεύει έναν κατάλογο της Standard & Poor΄s, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων για επενδυτές με έδρα τη Νέα Υόρκη, με τα 10 πιο ελπιδοφόρα φάρμακα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

 

Denosumab (Amgen, οστεοπόρωση): Το προϊόν αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ στα τέλη του 2009.
Το Denosumab είναι ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα κατά του μορίου RANKL, το οποίο δρα ως το πρώτο σήμα στην απορρόφηση οστού. Η Amgen έχει ολοκληρώσει κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ για τη θεραπεία και την πρόληψη της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και στην αντιμετώπιση της προκαλούμενης από θεραπεία απώλειας οστού σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού ή του προστάτη και έχει λάβει θετικά αποτελέσματα.

Χάρη στη χορήγησή του δύο φορές το χρόνο για την πρόληψη των καταγμάτων σε ασθενείς με οστεοπόρωση, αναμένεται ότι τα ποσοστά συμμόρφωσης θα είναι υψηλότερα από ό,τι με τις σημερινές θεραπείες που χορηγούνται μία φορά την ημέρα ή την εβδομάδα.

 

Brilinta [AZD6140] (AstraZeneca, αρτηριακή θρόμβωση): Το φάρμακο βρίσκεται σήμερα σε κλινική ανάπτυξη Φάσης ΙΙΙ και αναμένεται να κυκλοφορήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2009 στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Το Brilinta είναι ένας αντιαιμοπεταλιακός παράγοντας και ο πρώτος αντιστρέψιμος από του στόματος ανταγωνιστής των υποδοχέων διφωσφορικής αδενοσίνης. Προλαμβάνει, σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, περισσότερα θρομβωτικά επεισόδια από ό,τι οι σημερινές θεραπείες θειενοπυριδίνης. Η αντιστρεψιμότητα του μορίου είναι ο κύριος παράγοντας που το διαφοροποιεί από τα ανταγωνιστικά προϊόντα Plavix και prasugrel.

 

Onglyza [σαξαγλιπτίνη) (AstraZeneca & Bristol-Myers Squibb, διαβήτης): Οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών για την έγκρισή του αναμένονται στα μέσα του 2009.
Το Onglyza είναι ένας αναστολέας της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης-4 (DPP-4) για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Αν εγκριθεί, το φάρμακο θα είναι ο τρίτος αναστολέας της DPP-4 μετά το Januvia και το Galvus, το οποίο επίσης περιμένει έγκριση του FDA.

 

Belatacept (Bristol-Myers Squibb, μεταμοσχεύσεις οργάνων): Βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης Φάσης ΙΙΙ και έχει καθεστώς ταχείας έγκρισης.
Πρόκειται για μια πρωτεΐνη σύντηξης συνδεόμενη στο CTLA-4, που αποκλείει εκλεκτικά τη διαδικασία ενεργοποίησης των Τ κυττάρων.

Το belatacept έχει σχεδιαστεί για τη μείωση της απόρριψης των μοσχευμάτων και έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από την κυκλοσπορίνη, τον σημερινό «χρυσό κανόνα» στην ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Η BMS διαθέτει άλλα τρία προϊόντα τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν έως το 2010-2012 (Onglyza, dapagliflozin και apixaban). Ωστόσο, το belatacept είναι ένα βιολογικό φάρμακο και επομένως θα έχει λιγότερο ανταγωνισμό, ενώ επίσης όλα του τα έσοδα θα ανήκουν στην BMS, η οποία το ανέπτυξε μόνη της.

 

Effient [prasugrel] (Eli Lilly, αντιαιμοπεταλιακό): Δεδομένης της πρόσφατης θετικότατης στάσης της συμβουλευτικής επιτροπής του FDA, αναμένεται ότι το προϊόν θα κυκλοφορήσει έως τα τέλη του 2009.
Το Effient είναι ένας αναστολέας των αιμοπεταλίων, ο οποίος ανήκει στην ίδια κατηγορία φαρμάκων με το Plavix της BMS, το αντιαιμοπεταλιακό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Δεδομένα που δημοσίευσε η Lilly από την κλινική μελέτη Triton Φάσης ΙΙΙ δείχνουν ότι το Effient ήταν πιο ισχυρό στη μείωση του αριθμού των καρδιακών επεισοδίων από ό,τι το Plavix, αλλά προκάλεσε επίσης περισσότερα αιμορραγικά επεισόδια. Το κλειδί για την εμπορική επιτυχία του Effient θα είναι κατά πόσο θα πείσει τους γιατρούς και τους ασθενείς ότι η αυξημένη ισχύς του αντισταθμίζει τον υψηλότερο κίνδυνο για αιμορραγία.

 

Embeda [μορφίνη] / Remoxy [οξυκοδόνη] (King Pharmaceuticals, για τον πόνο): Τον Δεκέμβριο του 2008, επιτροπή του FDA ζήτησε πρόσθετα μη κλινικά δεδομένα για το Remoxy, ενώ η εταιρεία αναμένει σύντομα την απάντηση του FDA στην αίτηση νέου φαρμάκου για το Remoxy.
Και τα δύο προϊόντα είναι ισχυρά φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου, με μηχανισμό δράσης που προλαμβάνει καταστάσεις κατάχρησης από τους ασθενείς.

 

Cordaptive (Merck, αθηροσκλήρωση): Το προϊόν έχει ήδη λάβει ευρωπαϊκή έγκριση, ενώ ο FDA φαίνεται πιο διστακτικός στην έγκρισή του.
Το Cordaptive είναι ένα φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης, το οποίο μειώνει την LDL-χοληστερόλη, αυξάνει την HDL-χοληστερόλη και μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Θεωρείται αποτελεσματικό και αναμένεται να έχει τεράστιες πωλήσεις.

 

Afinitor [everolimus] (Novartis, ογκολογικό): Το προϊόν έχει ήδη λάβει την έγκριση του FDA (30 Μαρτίου 2009) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του νεφρού μετά από αποτυχία του Sutent ή του Nexavar, ενώ μελετάται σε κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ για τους νευροενδοκρινείς όγκους, το λέμφωμα, τον καρκίνο του ήπατος και του στομάχου, τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του μαστού.
Το Afinitor είναι ένας από του στόματος αναστολέας της οδού mTOR για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του νεφρού. Θα μπορούσε να είναι η πρώτη θεραπεία που αποδεικνύει σημαντικό όφελος σε ασθενείς στους οποίους έχει αποτύχει η κλασική θεραπεία.

 

Liraglutide (Novo Nordisk, διαβήτης, παχυσαρκία): Ο FDA έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος, ενώ η ευρωπαϊκή απόφαση αναμένεται στα μέσα του 2009.
Η liraglutide είναι ένα GLP-1 ανάλογο της ανθρώπινης ινσουλίνης, που διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας μόνο όταν τα επίπεδα γλυκόζης γίνονται πολύ υψηλά. Αυτή η φαρμακευτική κατηγορία διερευνά νέα εδάφη, μεταξύ των κλασικών από του στόματος αντιδιαβητικών που βασίζονται στη μετφορμίνη και των εγχυόμενων φαρμάκων που βασίζονται στην ινσουλίνη. Το liraglutide βρίσκεται επίσης σε μελέτες Φάσης ΙΙΙ ως φάρμακο κατά της παχυσαρκίας.

 

Multaq [Dronedarone] (sanofi-aventis, κολπική μαρμαρυγή): Η αίτηση για έγκριση του προϊόντος από τον ΕΜΕΑ κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2008. Στις ΗΠΑ, η συμβουλευτική επιτροπή του FDA έχει ψηφίσει υπέρ του φαρμάκου, αλλά οι συστάσεις για την ετικέτα του μπορεί να περιορίζουν τις εμπορικές του προοπτικές.
Το Multaq είναι ένα αντιαρρυθμικό, που προορίζεται για τη θεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή χωρίς βαριά καρδιακή ανεπάρκεια. Η κολπική μαρμαρυγή παραμένει το κύριο αίτιο εισαγωγής σε νοσοκομείο από καρδιαγγειακά αίτια, πλήττοντας περίπου 7 εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το Multaq φαίνεται να είναι το μόνο αντιαρρυθμικό φάρμακο που έχει δείξει σημαντική μείωση της θνητότητας σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, ενώ έχει ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας.Πηγή: Business Weekhealthvew
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ