Skip to main content

Τα 10+1 έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη

Το πλαίσιο των μεγάλων έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που φιλοδοξούν να αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε ο γγ Υποδομών, Γ. Καραγιάννης

Δέκα συν ένα έργα που φιλοδοξούν να αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια, ως πρωτοβουλίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, παρουσίασε σήμερα στο διαδικτυακό συνέδριο «Prodexpo North 2021» ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

«Κάναμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση στο πάνελ για τα μεγάλα έργα υποδομής και το Ταμείο Ανάκαμψης και στην εισήγησή μου αναφέρθηκα λεπτομερώς στο πλάνο έργων του υπουργείου Υποδομών, συνολικού ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου κεντρική θέση έχει η Βόρεια Ελλάδα. Ένα πλάνο με εμβληματικά οδικά έργα που τα βρήκαμε μπλοκαρισμένα επί χρόνια αλλά με συστηματική δουλειά καταφέραμε να τα ξεμπλοκάρουμε, όπως το βόρειο τμήμα του Ε-65 και νέα οδικά έργα όπως το Δράμα-Αμφίπολη ή το Θεσσαλονίκη-Έδεσσα, που θα δώσουν τη δυνατότητα στους βορειοελλαδίτες να μετακινούνται με ταχύτητα και ασφάλεια», επισήμανε ο κ. Καραγιάννης.

Τα δέκα συν ένα έργα είναι:

1. Λιμάνι Θεσσαλονίκης – Επέκταση 6ου προβλήτα.

2. Σύνδεση Λιμανιού Θεσσαλονίκης με την Εγνατία Οδό και τον ΠΑΘΕ.

3. Σιδηροδρομική σύνδεση Λιμανιού Θεσσαλονίκης.

4. Αναβάθμιση αεροδρομίου «Μακεδονία».

5. Μετρό Θεσσαλονίκης – Βασική γραμμή και επέκταση στην Καλαμαριά.

6. Fly Over – Νέα ανατολική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης.

7. Κάθετοι άξονες Εγνατίας Οδού – Θεσσαλονίκη-Ν. Μουδανιά-Ποτίδαια και Θέρμη-Γαλάτιστα.

8. 16 νέες σύγχρονες σχολικές μονάδες.

9. Αντιπλημμυρικά έργα – περιοχή Λαχαναγοράς και αποχέτευση ομβρίων υδάτων δήμου Καλαμαριάς.

10. Οδική σύνδεση με το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου.

10+1. Ενίσχυση ΟΑΣΘ – Πάνω από 454 λεωφορεία (+93% σε 20 μήνες) στους δρόμους της πόλης.

«Εκτός από τα οδικά έργα, με νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, όπως το Θεσσαλονίκη – Τοξότες, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, θα αλλάξει συνολικά το τοπίο των μεταφορών στη Βόρεια Ελλάδα και θα δοθεί η δυνατότητα σε πολίτες και εμπορεύματα να μεταφέρονται με ανταγωνιστικό τρόπο», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.



Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Υποδομών, «στην πόλη της Θεσσαλονίκης προχωράμε με σημαντικά έργα που θα αλλάξουν τη συνολική εικόνα της, όπως το Μετρό και το Flyover, καθώς και με την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου μέσω ΣΔΙΤ ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και με αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Λαχαναγοράς και στη Καλαμαριά, καθώς και με τις Δυτικές Επεκτάσεις του Μετρό. Όλα αυτά τα έργα μαζί με το νέο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο Μακεδονία και την επικείμενη αναβάθμιση του εμπορικού προβλήτα του ΟΛΘ, θα δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ικανό να ωθήσει την ανάπτυξη και την πρόοδο. Θα τα καταφέρουμε με σωστό σχεδιασμό και σκληρή δουλειά».