Skip to main content

Τα 14 παλικάρια της Ευκαρπίας τίμησε ο δήμος Παύλου Μελά

Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των 14 παλικαριών, τόπο μνήμης για τους ήρωες που θυσιάστηκαν, σφυρηλατώντας με το δικό τους παράδειγμα αυταπάρνησης.

Ο Δήμος Παύλου Μελά απέδωσε τιμή στα 14 παλικάρια που εκτελέστηκαν στην Ευκαρπία, στις 31 Ιουλίου του 1944, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους, την Ευκαρπία αλλά και ολόκληρη την αγωνιζόμενη Ελλάδα.

Η ετήσια τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 25 Ιουλίου 2020, ξεκίνησε με δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου & Αγίου Χρυσοστόμου της Ευκαρπίας και συνεχίστηκε στο Μνημείο των 14 παλικαριών, τόπο μνήμης για τους ήρωες που θυσιάστηκαν, σφυρηλατώντας με το δικό τους παράδειγμα αυταπάρνησης και τις επόμενες γενιές.

Η γνώση της Ιστορίας, οδηγός για το μέλλον

Παρουσία του Προξένου του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Carsten Müller, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, του Δημοτικού Συμβουλίου, του Τοπικού Συμβουλίου Ευκαρπίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και συγγενών των θυμάτων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Ιερέα Ιωάννη Δημητριάδη και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης απηύθυνε χαιρετισμό για τα 14 παλικάρια που έπεσαν άνανδρα και συνάντησαν το θάνατο, γιατί σήκωσαν ανάστημα στο ναζισμό και αγαπούσαν την πατρίδα τους.

«Η γνώση του παρελθόντος και της Ιστορίας, βοηθά στην κατανόηση του παρόντος και αποτελεί τον καλύτερο δάσκαλο και οδηγό για το μέλλον!» ήταν το κεντρικό μήνυμα του Δημάρχου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θλιβερό τοπίο της περιόδου 1941 -1944 με χωριά ολόκληρα που πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν, φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης, τόπους εκτελέσεων, θανάτους, βομβαρδισμούς, ανταρτοπόλεμο, αντίποινα των κατοχικών δυνάμεων, πείνα, λιμό, σκελετωμένους νεκρούς στο δρόμο να συλλέγονται με κάρα και στις αμέτρητες ιστορίες αντίστασης, στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υπενθύμισε ότι «ο Δήμος Παύλου Μελά, τιμώντας όλους αυτούς που αποκατέστησαν την ελευθερία στην Ελλάδα, κάνει πράξη τη διατήρηση της Εθνικής Μνήμης και μέσα στο πρώην στρατόπεδο και αυριανό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, στο εμβληματικότερο όλων των κτισμάτων, στο κτήριο Α2, θα δημιουργηθεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, με στόχο την ευαισθητοποίηση κυρίως της νεολαίας για τη σπουδαία αυτή περίοδο πατριωτισμού».

Στο θλιβερό ιστορικό εκείνης της ημέρας αναφέρθηκε η Εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα, τονίζοντας ότι «η Κατοχή ανέδειξε έναν λαό αντάξιο των παραδόσεων της Ρωμιοσύνης που έγραψε εποποιία με αγώνες και αίμα και δόξασε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Ας κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και τις διδαχές και ας γίνει η θυσία των ανθρώπων της Εθνικής Αντίστασης, ορόσημο στην καθημερινότητά μας, για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο».

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο πρώην βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής διεκδίκησης γερμανικών οφειλών Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος μίλησε για «μνήμη που πρέπει να βαδίζει χέρι - χέρι με την απόδοση δικαιοσύνης».

Τιμή και δόξα σε όσους αντιστάθηκαν

Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών και ακούστηκαν μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα τα ονοματεπώνυμα των 14 παλικαριών της Ευκαρπίας

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΑΠΟΓΛΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΤΖΕΜΟΓΛΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓKΕΛΕΦΕΣΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ
ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΛΗΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΙΝΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΝΟΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΚΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΧΤΣΙΔΗΣ

Η κατάθεση στεφάνων

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Γερμανός Πρόξενος Carsten Müller, η Αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας Σοφία Αποστολίδου, από το ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Μελά και Θεσσαλονίκης η Φωτεινή Παπαδοπούλου, από την «Ελληνική Λύση - Κυριάκος Βελόπουλος» ο Τομεάρχης Πολιτισμού και πολιτευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Γεώργιος Κομνηνός, από τον Μικρασιατικό Σύλλογο ΟΥΣΑΚ η Πρόεδρος Σοφία Τσολοζίδου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανθοκήπων η Βασιλική Αγκούτογλου, από το Σωματείο Ένωση Κατοίκων Μακεδονίας η Ρένα Παπαδοπούλου και από την οικογένεια του Απόστολου Γκελεφέση, ο εγγονός Νικόλαος Γκελεφέσης.

Ακολούθως έψαλαν όλοι τον Εθνικό ύμνο και η τελετή ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του Μνημείου.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρώην Υπουργός Χάρης Καστανίδης, εκπροσωπήθηκε από τον συνεργάτη του δημοσιογράφο Αιμίλιο Σαπρανίδη, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από το Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός από τον Δήμαρχο και την αρμόδια Εντεταλμένη, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Αθάνατος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γεώργιος Λίλτσης, Κυριάκος Εκμεκτσόγλου, Δημήτρης Θεοδοσιάδης, Θεόδωρος Γαλιγαλίδης.

Παρευρέθησαν από το Τοπικό Συμβούλιο Ευκαρπίας η Αντιπρόεδρος Σοφία Αποστολίδου και το μέλος και πρώην Πρόεδρος Γιώργος Ασλανίδης, ο Κώστας Ανεστάκης από το Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Σταυρούπολης, μέλη των Διοικήσεων πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της Ευκαρπίας, συγγενείς των θυμάτων και άλλοι κάτοικοι της Ευκαρπίας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη των Τμημάτων Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Πρασίνου, Καθημερινότητας & Άμεσης Επέμβασης, Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων, Παιδείας.