Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα 5 στοιχήματα της Ζώνης Καινοτομίας για το φθινόπωρο

Ο προγραμματισμός της διοίκησης και του προέδρου Κυριάκου Λουφάκη αφορά την υλοποίηση των σχεδίων που υπάρχουν στο τελευταίο τετράμηνο του έτους.

«Θερμό» αναμένεται το προσεχές φθινόπωρο για την «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας», καθώς ο προγραμματισμός της διοίκησης και του προέδρου Κυριάκου Λουφάκη αφορά την υλοποίηση των σχεδίων που υπάρχουν στο τελευταίο τετράμηνο του έτους. Ήδη πάντως η αναδιοργάνωση της ΑΖΚ ΑΕ, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία, αλλά και επιχειρησιακή δυνατότητα συνεχίζεται με αιχμή την αποχώρηση της Ζώνης από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και τη μετακόμισή της στο τετραόροφο της οδού Φιλικής Εταιρείας. Η εγκατάσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, όταν ο νέος χώρος θα είναι έτοιμος και εξοπλισμένος.

Σε αυτή τη φάση οι προτεραιότητες της Ζώνης, που αναμένεται να πάρουν σάρκα και οστά από τον Σεπτέμβριο είναι οι ακόλουθες:

Πρώτον, η υλοποίηση της συμφωνίας που έχει η ΑΖΚ ΑΕ με το κοινοτομικό σύστημα του Ισραήλ. Μετά την επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπίας στο Τελ Αβίβ στις αρχές Μαΐου η Ζώνη αναλαμβάνει πρωτοβουλία να αποτελέσει την ελληνική αντένα σε ένα σύστημα που διαρκώς αναζητεί στο εξωτερικό διεξόδους για να διοχετεύσει τις υπέρογκες ερευνητικές του ανάγκες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη και η Ζώνη αναμένεται να τοποθετήσει άνθρωπο στο Τελ Αβίβ, ο οποίος αφενός θα παρακολουθεί την έντονη κινητικότητα που υπάρχει εκεί σε καθημερινή βάση και αφετέρου θα παρουσιάζει τις ευκαιρίες στη Θεσσαλονίκη, φροντίζοντας και για τις επαφές. Άλλωστε ο κ. Λουφάκης μετά την επίσκεψη του στο Τελ Αβίβ είναι απόλυτα πεπεισμένος για το ενδιαφέρον των Ισραηλινών, οι οποίοι πέρα από την εβραϊκή παράδοση της Θεσσαλονίκης εκτιμούν τα ακόλουθα συγκεκριμένα δεδομένα. Κατ’ αρχήν την ποιότητα των Ελλήνων επιστημόνων και το πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης να φιλοξενεί 150.000 φοιτητές και 20.000 μεταπτυχιακούς. Επίσης, γνωρίζουν ότι στη Θεσσαλονίκη και τα κοντινά πέριξ του ελληνικού χώρου –από τα Ιωάννινα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, αλλά και τη Θεσσαλία) λειτουργούν εννέα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Αλλά και στο εξωτερικό, σε οδική απόσταση έως επτά ώρες υπάρχουν επτά πρωτεύουσες (Τίρανα, Σκόπια, Σαράγιεβο, Ποτγκόριτσα, Βελιγράδι, Σόφια, Πρίστινα) και η Κωνσταντινούπολη. Όλα αυτά τα δεδομένα ο κ. Λουφάκης τα συζήτησε στο Τελ Αβίβ με τους υπευθύνους του οικοσυστήματος καινοτομίας, αλλά και με την πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Ιρίτ Μπεν-Άμπα, η οποία επικοινώνησε μαζί του αμέσως μετά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής.

Δεύτερον, η ενδεχόμενη προώθηση του σχεδίου για τη δημιουργία σε έκταση 900 στρεμμάτων στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία», του διεθνούς τεχνολογικού κέντρου 4ης γενιάς «Thess-Intec (Thessaloniki International Technology Center)». Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, οι βασικές δυσκολίες του οποίου είναι αφενός η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ στη ΑΖΚ ΑΕ της έκτασης και αφετέρου η χρηματοδότηση των βασικών του υποδομών με 70 – 80 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά η Ζώνη παρακολουθεί στενά το θέμα και ο κ. Λουφάκης εκτιμά ότι μέχρι το φθινόπωρο η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει.

Τρίτον, η προώθηση του σχεδίου για τον πρώτο θύλακα της Ζώνης στην περιοχή της Θέρμης. Αναμένεται η έγκριση του Ειδικού χωροταξικού για τα 60 στρέμματα, ώστε να αξιοποιηθεί η Κοινοτική πρωτοβουλία για την δημιουργία digital innovation hubs στις Περιφέρειες της Ευρώπης, με την Κεντρική Μακεδονία δια της Ζώνης να προχωράει πρώτη στη δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Αγροτοδιατροφής.

Τέταρτον, η δημιουργία θερμοκοιτίδας ειδικού σκοπού, για καινοτόμες ιδέες που να μπορούν να εφαρμοστούν στο Δημόσιο και τη δημόσια διοίκηση. Πρόκειται για μία πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία, που έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και αναμένονται τα αποτελέσματα. Στόχος είναι η παραγωγή καινοτόμων ιδεών που να ταιριάζουν στη λειτουργία του δημοσίου, στο οποί θα παρέχονται δωρεάν. Η Ζώνη θα καλέσει ιδιωτικές εταιρίες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ για την επίτευξη του τελικού σκοπού θα παρέχονται υπηρεσίες mentoring και coaching.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση της Ζώνης με τη συμμετοχή παραγόντων από το TEXAS των ΗΠΑ, όπου υπάρχει ένα προωθημένο σύστημα ανάδειξης της καινοτομίας και η ΑΖΚ ΑΕ προσπαθεί να «κτίσει» ειδικές σχέσεις.