Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
x

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΤΥΛΙΧΘΕΙ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ; ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Τι θα συνέβαινε σε ένα από τα τουριστικά θέρετρα της Χαλκιδικής εάν ξεσπούσε μια -απευκταία- πυρκαγιά ανάλογη της Ανατολικής Αττικής;

Τι θα συνέβαινε σε ένα από τα τουριστικά θέρετρα της Χαλκιδικής εάν συνέβαινε μια -απευκταία- πυρκαγιά ανάλογη της Ανατολικής Αττικής; Το ερώτημα πλανάται, ειδικά για την Χαλκιδική, που φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και σε μεγάλο μέρος της είναι κατάφυτη, με πολλές δασικές εκτάσεις και με οικισμούς που προέκυψαν από την ανέγερση αυθαιρέτων, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καν πολεοδομικό σχέδιο.

Δηλαδή δεν έχουν τις υποδομές για να προστατευτούν οι επισκέπτες ή οι κάτοικοί τους από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Προφανώς και ο νομός Χαλκιδικής χαίρει σημαντικής προσοχής και προστασίας από την Πυροσβεστική. Προφανώς επίσης δεν υπάρχει ικανή δύναμη να αποτρέψει την πυρκαγιά κάθε μεγέθους, κάτι που έχει αποδειχτεί πολλάκις στο παρελθόν. Άλλωστε, οι δυνατότητες σε κάθε περίπτωση είναι και θα παραμείνουν πεπερασμένες και οι φυσικές καταστροφές αντιμετωπίζονται ως ένα σημείο...

Η Χαλκιδική έχει υποφέρει από μεγάλες πυρκαγιές. Τον Αύγουστο του 2006 για τρεις μέρες (21-23) η Κασσάνδρα είχε υποφέρει από μια τέτοια πυρκαγιά, η οποία άφησε πίσω της ένα νεκρό και που κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις πευκοδάσους (περισσότερα από 50.000 στρέμματα), περνώντας μέσα από τους παραθεριστικούς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Πολύχρονου, της Χανιώτης, του Πευκοχωρίου, της Νέας Σκιώνης και της Κρυοπηγής κάνοντας στάχτη και περιουσίες.

Σήμερα, όλοι οι δήμοι της Χαλκιδικής έχουν σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Είναι εφαρμόσιμο; Προφανώς μόνο η πράξη μπορεί να το δείξει.

Η Voria.gr απευθύνθηκε στον δήμαρχο μιας από τις πιο τουριστικές και πιθανώς την πολυπληθέστερη περιοχή της Χαλκιδικής τα καλοκαίρια, με αφορμή τη μοιραία φωτιά στην Αττική.

Το παράδειγμα της Ν. Προποντίδας

Ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Εμμανουήλ Καρράς, στα όρια του οποίου είναι οικισμοί, όπως της Καλλικράτειας και της Νέας Ποτίδαιας, επισημαίνει ότι ο δήμος έχει σχέδια εκκένωσης για όλες τις καταστάσεις (σεισμό, φωτιά, πλημμύρα). Σε τέτοιους οικισμούς όμως, όπου τα αυθαίρετα είναι πολλά, όπου μικροί οικισμοί χωρίς πολεοδόμηση, με ανεπαρκείς προσβάσεις, με ανυπαρξία σοβαρών διεξόδων και χώρων ασφαλούς συγκέντρωσης του πληθυσμού, μπορούν να λειτουργήσουν;

Ο κ. Καρράς είναι σαφής: «Στην Καλλικράτεια, όπως και σε σχεδόν όλο τον δήμο δεν έχουμε πευκόφυτες εκτάσεις και πυκνό δάσος. Οι αυθαίρετες κατασκευές χτίστηκαν σε αγροτεμάχια ευτυχώς κι έτσι δεν έχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο ραγδαίας εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς, που δεν θα αντιμετωπίζεται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τους κινδύνους. Και ο νούμερο ένα κίνδυνος προέρχεται από την καθυστέρηση στην έγκριση των πολεοδομικών μελετών, που βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργείου εδώ και 20 χρόνια και λόγω έλλειψης χρημάτων δεν έχουν προχωρήσει. Η υλοποίηση και εφαρμογή αυτών των πολεοδομικών μελετών θα έδιναν τη λύση».

Γιατί; Μα επειδή οι πολεοδομικές μελέτες προβλέπουν όσα δεν έχουν οι σημερινοί οικισμοί της Καλλικράτειας, της Ν. Ποτίδαιας κτλ. (πάρκα, χώρους συγκέντρωσης, πλατείες, σοβαρό οδικό δίκτυο, προσβάσεις προς τη θάλασσα κτλ.).

«Δεν υπάρχουν σχέδια πόλης για το παραλιακό μέτωπο από την Ηράκλεια μέχρι τη Σωζόπολη. Είναι τεράστια η έκταση και είναι εξαιρετικά δημοφιλής και τουριστικά και για παραθεριστική κατοικία. Από τις 23 πολεοδομικές μελέτες που υποβάλαμε στο υπουργείο οι δύο μόνο ολοκληρώθηκαν. Αυτές θα έδιναν λύση στο πρόβλημα της περιοχής, αυτές είναι που καθυστερούν», τόνισε ο κ. Καρράς.

Αυτή η εικόνα επικρατεί σε μεγάλο μέρος της Χαλκιδικής, ενώ δεν πρέπει να ξεχνά κάποιος ότι η Σιθωνία για παράδειγμα έχει πολλούς οικισμούς μέσα σε παρθένο δάσος... Πάντως για όλες οι δήμαρχοι τονίζουν ότι διαθέτουν σχέδια εκκένωσης.

Κεντρική Μακεδονία

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισημαίνει ότι οι δήμοι της περιοχής έχουν και σχέδια εκκένωσης για τις έκτακτες καταστάσεις και έχουν συγκεκριμένους χώρους συγκέντρωσης του πληθυσμού.

«Η οργάνωση από την πλευρά των δήμων υπάρχει. Έχουμε ετοιμότητα και έχουμε σχέδια πολιτικής προστασίας, που υπακούν στον περιφερειακό σχεδιασμό και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τελικά στο υπουργείο Εσωτερικών. Σημασία έχει να λειτουργούν αυτά τα σχέδια. Δηλαδή να ακολουθούνται πιστά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να ξέρουμε καθένας που εμπλέκεται τι κάνουμε σε κάθε περίπτωση. Την απόλυτη ευθύνη για τον συντονισμό, έλεγχο, διοίκηση και διαχείριση κάθε τέτοιας επιχείρησης την έχει ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αν αυτός διαγνώσει την ανάγκη εκκένωσης το προτείνει στον δήμαρχο κι αυτός διατάσσει την εκκένωση. Σε περίπτωση που απαιτείται εκκένωση περισσοτέρων του ενός δήμων τότε την εντολή εκκένωσης τη δίνει ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας ή ο περιφερειάρχης. Είναι απολύτως ξεκάθαρο αυτό», επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου.

Αυτά όμως ισχύουν και για την Αττική... «Στην περίπτωση της Κινέττας με τη φωτιά στα Γεράνεια Όρη η διαδικασία ακολουθήθηκε. Έγινε εκκένωση χωρίς προβλήματα. Στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής δεν έγινε η διαδικασία κανονικά. Την εντολή εκκένωσης εκεί έπρεπε να την έχει δώσει η περιφερειάρχης Αττικής. Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ο συντονιστής όλων των αρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων, που πρέπει να εκπροσωπούνται σε συγκεκριμένο σημείο (κέντρο επιχειρήσεων) και να μεταδίδουν τις εντολές του. Άκουσα ότι πρότεινε στον δήμο Μαραθώνα εκκένωση. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Διαβιβάστηκε αυτή η πρόταση μόλις είδαν τη φωτιά να περνά τη λεωφόρο Μαραθώνος; Οφείλουν, ύστερα από μια τέτοια τραγωδία, να δώσουν όλοι τα απαιτούμενα στοιχεία στη δημοσιότητα και να αποδείξουν ότι ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου. Και μια... λεπτομέρεια: Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής προτείνει τα όρια, την περιοχή της εκκένωσης και ο δήμαρχος δίνει άμεσα σε όσους υλοποιήσουν την εντολή του για εκκένωση τον αριθμό των ατόμων...

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ όμως υπογράμμισε κι ακόμη μια κρίσιμη παράμετρο: «Με νόμο του κ. Δένδια υπήρχε η δυνατότητα σε συνεργασία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να στέλνεται άμεσα ένα sms εκκένωσης μιας περιοχής σε όλους όσοι έχουν κινητά εντός αυτής της περιοχής. Νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ...».

Φωτογραφία: Facebook Dimitris Mavroudis
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ