Skip to main content

Τα άγνωστα θύματα της οικονομικής κρίσης

Τα παιδιά τραγικά θύματα της οικονομικής κρίσης. Ραγδαία αύξηση των αιτήσεων που δέχονται τα παδικά χωριά SOS και το βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός στη Θεσσαλονίκη για βοήθεια και φιλοξενία παιδιών.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Την πόρτα ιδρυμάτων χτυπούν ολοένα και περισσότεροι γονείς, οι οποίοι λόγω της μεταβολής της οικονομικής τους κατάστασης, ομολογούν ότι δεν μπορούν πλέον να αναθρέψουν τα παιδιά τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία από τα παιδικά χωριά SOS, σύμφωνα με τα οποία μέσα σε ένα χρόνο καταγράφηκε ραγδαία αύξηση των αιτήσεων που δέχονται για βοήθεια και φιλοξενία παιδιών. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2011, οι αιτήσεις πανελλαδικά σημείωσαν αύξηση κατά 65%, με το ποσοστό στην Αθήνα να φτάνει το 80% και στη Θεσσαλονίκη να διατηρείται στα ίδια επίπεδα με την περασμένη χρονιά.

Ειδικότερα σε απόλυτους αριθμούς 130 άτομα υπέβαλλαν αίτηση είτε για παραμονή παιδιών στα σπίτια του SOS είτε για οικονομική στήριξη. Όπως μάλιστα, εξήγησε στη Voria.gr ο κοινωνιολόγος και κοινωνικός λειτουργός των παιδικών χωριών SOS Δημήτρης Τζούρας, αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που απευθύνονται για βοήθεια, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αφορά Έλληνες (87%) και λιγότερο οικονομικούς μετανάστες.

«Στόχος μας είναι τα παιδιά να μείνουν με τους γονείς τους και να μην αποχωριστούν την οικογένεια» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι πλέον αφορά περιπτώσεις που προέρχονται και από την μεσαία τάξη. Την ίδια στιγμή, πάντως, έχουν ελαχιστοποιηθεί οι δωρεές, ενώ πλέον φορολογούνται, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ιδρύματος Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου, έχουν αυξηθεί κατά 30% η ζήτηση για φιλοξενία παιδιών. «Έχει αυξηθεί η ζήτηση για στέγη, λόγω κακής οικονομικής κατάστασης. Είτε γεννούν το παιδάκι και το εγκαταλείπουν, είτε έρχονται εδώ και μας ζητούν να το φιλοξενήσουμε για να μπορέσουν οι ίδιοι να εργαστούν» σημείωσε, τονίζοντας ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό πρόκειται για μονογονεϊκες οικογένειες. Όπως είπε στη Voria.gr, ήδη στο βρεφοκομείο, έχουν μεταφερθεί 4 παιδιά από το νοσοκομείο Αλεξάνδρα στην Αθήνα, άλλο ένα που βρέθηκε εγκαταλελειμένο σε πυλωτή, και άλλο ένα παιδάκι που ήταν υποσιτισμένο. «Είμαστε ανοιχτοί στο να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο σ΄ αυτή την δύσκολη περίοδο» τόνισε.