Skip to main content

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ

Εξώδικη γνωστοποίηση με τα διεκδικητικά αιτήματα των εργαζομένων για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας απέστειλε προς τις εργοδοτικές οργανώσεις η ΓΣΕΕ.
Τα οικονομικά, εργασιακά και θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων, τα οποία απευθύνονται προς την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις, περιλαμβάνει η εξώδικη γνωστοποίηση με τα διεκδικητικά αιτήματα των εργαζομένων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που απέστειλε προς τις εργοδοτικές οργανώσεις η ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, το πλαίσιο των αιτημάτων και διεκδικήσεων διαμορφώθηκε με βάση τις θέσεις και προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της συνομοσπονδίας στις 18/12/2009.

Η ΓΣΕΕ προτείνει την άμεση σύναψη εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ετήσιας διάρκειας με έναρξη ισχύος την 1/1/2010 και με αύξηση για τα κατώτερα της Εθνικής Σύμβασης.

«Περαιτέρω, με ειδική ρήτρα σ’ αυτήν την ΕΓΣΣΕ είναι απαραίτητο να δεσμευθούμε ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ποσοστιαία αύξηση, μετά από στάθμιση όλων των δεδομένων, με σημείο εκκίνησης το νέο βασικό που θα έχει προκύψει, καθώς και για τα θεσμικά αιτήματα, που περιέχονται στην παρούσα πρόσκληση για την έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα διεξαχθούν ως συνέχεια αυτών που θα ξεκινήσουν με την παρούσα πρόσκληση και θα οδηγήσουν σε πρόωρη τροποποιητική της ΕΓΣΣΕ του 2010 συμφωνία συμπληρώνοντάς την με βάση την αρχή της συλλογικής αυτονομίας.

Εφόσον οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν αποδεχθούν ως σύνολο  την ως άνω προτεινόμενη διαδικασία (η οποία εμπεριέχει και ουσία όσον αφορά τη βελτίωση του βασικού μισθού / ημερομισθίου, αφού θα αποτελεί τη νέα βάση για τον προσδιορισμό των ποσοστιαίων αυξήσεων της νέας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), τότε οι διαπραγματεύσεις θ’ ακολουθήσουν την πάγια μέθοδο και η οικονομική διεκδίκησή μας θα καθορισθεί σε ύψος που καλύπτει τον πληθωρισμό, ποσοστό σύγκλισης και βεβαίως με βάση τις κοινωνικές ανάγκες που δημιουργεί η δύσκολη συγκυρία».

Επιπλέον, τα θεσμικά αιτήματα της ΓΣΕΕ αφορούν στην προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και τις βλαπτικές μεταβολές μετά τη μεταβίβαση επιχειρήσεων, στην προστασία των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, στην ενθάρρυνση της ισότιμης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και στην προστασία της οικογένειας.