Skip to main content

Η εσωτερική διαμάχη για το Συνεγγυητικό και το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Ο νέος νόμος που συντάσσεται και θα διέπει τη λειτουργία του Συνεγγυητικού αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το αν και πώς θα παρέμβει το υπουργείο Οικονομικών για να λύσει μια εκκρεμότητα περίπου 25 ετών που αφορά στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι το Κοινό Συνεγγυητικόν Κεφάλαιο Ασφαλείας των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών ιδρύθηκε με νόμο του 1954 και με τον νόμο του 2533/1997 μετατράπηκε στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών που υπάρχει μέχρι σήμερα. Το νομικό πρόσωπο αυτό έχει χαρακτήρα εξασφαλιστικό και εγγυάται την περιουσία των επενδυτών σε περίπτωση που κάποια εταιρεία που παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες σε πελάτες της δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Το 2013 το Συνεγγυητικό παίρνει μια απόφαση για τα ακίνητά του που προκάλεσε αντιδράσεις. Αποφασίζει ότι εάν αυτά κάποτε πουληθούν, η υπεραξία που θα προκύψει από αυτά σε σχέση με κάποια θεωρητική τιμή κτήσης, καθώς αυτά έχουν αγοραστεί από το προηγούμενο νομικό πρόσωπο, θα ανήκει στα κατά το έτος 1997 ιδρυτικά μέλη του. Χαρακτηριστικά στις οικονομικές του καταστάσεις του 2013 αναφέρεται: «Η τυχόν υπεραξία, πέραν της καταχωρημένης στα βιβλία του Συνεγγυητικού τιμή κτήσης για τα παραπάνω ακίνητα, που θα προκύψει από την πώληση των ακινήτων ιδιοκτησίας του Συνεγγυητικού, αφορά στα μέλη, που αναφέρονται ανωτέρω».

Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει μια διαμάχη στις τάξεις των μελών του Συνεγγυητικού, καθώς κάποια εκ των μελών του τα οποία έχουν ενταχθεί μετά το 1997 αντιδρούν. Τα μέλη αυτά υποστηρίζουν ότι αφενός ο αμιγώς εξασφαλιστικός του χαρακτήρας δεν επιτρέπει τη διανομή κάποιας υπεραξίας στα μέλη του και αφετέρου ότι αφού για 25 έτη οι κατά καιρούς αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί προς τους επενδυτές, οι οποίες ανέρχονται σε 35 εκ ευρώ, έχουν επιβαρύνει το ενεργητικό του Συνεγγυητικού θα ήταν δίκαιο και οι τυχόν υπεραξίες των ακινήτων του να πιστωθούν σε αυτό.

Τα μετά το 1997 μέλη του που αντιδρούν υποστηρίζουν ότι η διοίκηση του Συνεγγυητικού, στην οποία πλειοψηφούν τα προ του 1997 μέλη του, δεν επιθυμεί την υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, καθώς με αυτά θα εφαρμοστεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο σε σχέση με το σημερινό και τα ακίνητα του θα πρέπει να αποτιμώνται στην πραγματική τους αξία.

Ο νέος νόμος που συντάσσεται και θα διέπει τη λειτουργία του Συνεγγυητικού αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.