Skip to main content

Τα αλλάζει για το εργασιακό ο Λοβέρδος

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής προχώρησε στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, υπό την πίεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Μειώνεται το ποσοστό απολύσεων και αυξάνεται ο
Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής προχώρησε στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, υπό την πίεση των συνδικάτων, της αντιπολίτευσης και των βουλευτών του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα μειωθεί το ποσοστό των απολύσεων μηνιαίως από 5% σε 4% και ο χρόνος προειδοποίησης των εργαζομένων θα αυξηθεί σε έξι μήνες από τέσσερις και δύο από έναν, ανάλογα με τα χρόνια απασχόλησης.

Πρώτη «διόρθωση» που ανακοίνωσε ο υπουργός, η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση εργαζομένων με πολλά χρόνια εργασίας στους έξι μήνες -από τους τέσσερις, που προέβλεπε το ΠΔ- προκειμένου ο εργοδότης να μπορεί να καταβάλλει τη μισή αποζημίωση. "Θα προστεθούν στα 10 πρώτα χρόνια άλλοι δυο μήνες ακόμη. Δηλαδή από δυο μήνες έως και δυο χρόνια η προειδοποίηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε ένα μήνα. Από δυο χρόνια έως πέντε χρόνια χρειάζονται δυο μήνες προειδοποίησης. Από πέντε χρόνια έως δέκα χρόνια χρειάζονται τρεις μήνες προειδοποίησης", τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Επίσης προχώρησε σε επέκταση του δικαιώματος αυτασφάλισης με επιβάρυνση του εργοδότη για εργαζομένους άνω των 55 ετών -και όχι άνω των 57 όπως αναφέρεται στο ΠΔ.

Επιπλέον, δεκτές έγιναν από τον υπουργό οι προτάσεις των βουλευτών για την «ανακύκλωση» και προτάθηκε οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους να μην μπορούν να απολύσουν αντίστοιχο αριθμό παλαιών εργαζομένων πριν την παρέλευση εξαμήνου.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε αλλαγές ούτε στα όσα προβλέπονται για την προσφυγή στη διαιτησία του ΟΜΕΔ, τονίζοντας ότι αναμένει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να καταλήξει στην τελική μορφή της ρύθμισης.

Οι αλλαγές που προτείνονται για τα εργασιακά θα ενσωματωθούν τελικά με απόφαση του πρωθυπουργού στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου αναβάλλεται και θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Δευτέρα.

Εξάλλου, από διάφορους βουλευτές αναφέρθηκε στη συνεδρίαση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα γιατί ήταν αναγκαία για να μην πτωχεύσει η χώρα, θα στηρίξει το ασφαλιστικό αλλά "δεν μπορούμε να καταργούμε κατακτήσεις εργαζομένων χωρίς να λύνουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να ωφελούνται πέντε έως δέκα «μεγαλοκαρχαρίες».