Skip to main content

Τα αμερικανικά ΜΜΕ σχολιάζουν την ελληνική οικονομία

Για την «πρώτη πετυχημένη και κρίσιμη απόπειρα» της Ελλάδας να δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου κάνουν λόγο τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου.
Ανάμικτα μηνύματα για την ελληνική οικονομία εμφανίζονται σε δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, σημειώνοντας την «πρώτη πετυχημένη και κρίσιμη απόπειρα» της Ελλάδας να δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, μετά τον καθορισμό του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης.

Στα δημοσιεύματα, η ΕΚΤ παρουσιάζεται ευχαριστημένη από το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, το οποίο - με τη συμμετοχή του ΔΝΤ - θα αποτελέσει τη «μεγαλύτερη πολυμερή προσπάθεια οικονομικής διάσωσης που έχει ποτέ επιχειρηθεί».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «το σχέδιο βοηθείας δεν αποτελεί δώρο προς την Ελλάδα, αλλά δάνειο που θα τη βοηθήσει για να βοηθήσει τον εαυτό της».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «η ζήτηση των ελληνικών χρεογράφων ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς κατάφερε να αντλήσει το ποσό των 1,56 δισ. ευρώ, καθησυχάζοντας τους επενδυτές ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές της ανάγκες, οδηγώντας προς τα πάνω την ισοτιμία του ευρώ και ρίχνοντας ελαφρώς τα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα».

Στις σχετικές αναλύσεις και ανταποκρίσεις επισημαίνεται ότι «η ευρωζώνη θα πρέπει να σχεδιάσει και ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης, ώστε να είναι έτοιμη μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς οι πραγματικές προκλήσεις για την οικονομική εξυγίανση της χώρας θα παρουσιαστούν το 2011 ή 2012».

Στα δημοσιεύματα υποστηρίζεται ακόμη ότι «θα πρέπει να καθοριστούν και άλλες λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης που ακόμη παραμένουν θολές, ενώ γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η ελληνική κρίση έφερε στην επιφάνεια τη «διαφορά αντίληψης» που υπάρχει ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία (τις δύο χώρες που αποτελούν τον κινητήρα της ΕΕ) για την ενωμένη Ευρώπη, το κοινό νόμισμα και την ευρωπαϊκή οικονομική, και όχι μόνο, πολιτική.