Skip to main content

Τα «αναδιπλούμενα» κλέβουν την παράσταση στο MWC

Στη μεγαλύτερη έκθεση κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο παρουσιάζονται παραδοσιακά οι νέες τάσεις από το χώρο. Στο επίκεντρο φέτος τα foldable.

Τα foldable κάνουν τη φετινή έκθεση κινητής τηλεφωνίας Μobile World Congress της Βαρκελώνης μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διοργανώσεις της τελευταίας 10ετίας. Η Samsung παρουσίασε ήδη την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ το νέο της μοντέλο Galaxy S10 με αναδιπλούμενη οθόνη ενώ η Huawei περίμενε το βήμα της καταλανικής πρωτεύουσας για να παρουσιάσει τη δική της καινοτομία που ακούει στο όνομα Mate X.
Όπως σημειώνει ο διευθυντής μάρκετινγκ της κινεζικής εταιρίας, Γκρέγκορ Αλμάζι: «Ο καταναλωτής ζητά μεγαλύτερη οθόνη που να είναι όμως πρακτική. Τα foldable δίνουν λύση ακριβώς σε αυτό. Από τη μια έχεις ένα κινητό τηλέφωνο, από την άλλη μπορείς να ‘ξετυλίξεις' την οθόνη του εάν τη θέλεις μεγαλύτερη».

Με 2.300 δολάρια η τιμή του είναι ωστόσο προς το παρόν μάλλον «απαγορευτική» για τον μέσο καταναλωτή. Πρόκειται για το ακριβότερο μέχρι σήμερα smartphone που αναμένεται να λανσαριστεί στην αγορά στα μέσα της χρονιάς. Το Mate Χ είναι αναμφίβολα το κινητό που τράβηξε μέχρι στιγμής όσο κανένα άλλο τα βλέμματα και το ενδιαφέρον του κοινού στη Βαρκελώνη.

Νέες δυνατότητες με 5G

Το κινητό της Huawei όπως άλλωστε και τα περισσότερα της φετινής έκθεσης υποστηρίζουν τη λειτουργία σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Τα νέα ταχύτατα δίκτυα προσφέρουν αδιανόητες μέχρι πριν από μερικά χρόνια τεχνολογικές δυνατότητες, εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia Γερμανίας Βόλφγκανγκ Χάκενμπεργκ: «Βίντεο σε υψηλότατη ανάλυση, gaming - 1.000 φορές καλύτερα απ΄ ότι σήμερα. Πιο σημαντική όμως είναι η βιομηχανική χρήση των νέων δυνατοτήτων: απίστευτες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, δικτυωμένα ρομπότ. Η φαντασία δεν έχει πλέον όρια».
Η νέα αυτή γενιά ονόματι 5G αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα το 2020.

Στη Γερμανία οι σχετικές άδειες πρόκειται να δημοπρατηθούν το προσεχές διάστημα. Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι μια από τις εταιρίες που διεκδικούν το έργο δισεκατομμυρίων είναι η κινεζική Huawei, την οποία κατηγορούν πολλοί για κατασκοπευτική δράση. Γι΄ αυτό και σε αρκετές χώρες η εταιρία έχει αποκλειστεί από αντίστοιχους διαγωνισμούς. Από τη Βαρκελώνη πάντως η Huawei απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Μαρκ Ντούγκε

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle