Skip to main content

Τα αναπάντητα ερωτήματα για τη μερική επανιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ

Το περιεχόμενο της τροπολογίας και ειδικότερα, τα άρθρα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, είναι εξαιρετικά γενικόλογα, το ίδιο και η αιτιολογική έκθεση.

Αντί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών ή έστω η ηγεσία του ΟΑΣΘ ή του ΟΣΕΘ να βγουν και να παρουσιάσουν ποιο ακριβώς είναι το σχέδιό τους για την οδική αστική συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη, από χθες είναι ταμπουρωμένοι και παίζουν διαρκώς άμυνα, λέγοντας μόνον «τι δεν συνεπάγεται» η προχθεσινοβραδινή τροπολογία με την οποία εκχωρείται συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΘ σε ιδιώτες, με προτιμητέο το ΚΤΕΛ. Κάθε δήλωση και κάθε ανακοίνωση, αντί να αποσαφηνίζει τα πράγματα, τα θολώνει ακόμη περισσότερο.

Η τροπολογία την οποία αποκάλυψε χθες η Voria.gr και η οποία ψηφίστηκε το βράδυ στη Βουλή, έχει πολλές ασάφειες, που αφορούν σημαντικά ζητήματα. Το μόνο που αποσαφηνίζει είναι πως το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί στο εξής να εκχωρεί σε ιδιώτες μέρος του συγκοινωνιακού έργου που σήμερα εκτελούν δημόσιοι οργανισμοί, ο ΟΑΣΑ στην Αθήνα και ο ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Από κει και πέρα, όλα τα άλλα παραμένουν άγνωστα και οι παρεμβάσεις του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη στη Βουλή δεν απάντησαν σε κανένα από τα εύλογα ερωτήματα.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι προφανής: θέλει να περιστείλει το συγκοινωνιακό έργο το οποίο ασκούν σήμερα συγκοινωνιακοί φορείς του δημοσίου προκειμένου να περιστείλει και τις δαπάνες. Δαπάνες λειτουργικές αλλά και δαπάνες που έχουν να κάνουν με την προμήθεια εκατοντάδων καινούργιων λεωφορείων για την αγορά των οποίων θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια τα οποία δεν υπάρχουν.

Ειδικότερα, δε, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση θέλει να απαλλάξει τον παραπαίοντα ΟΑΣΘ από δρομολόγια μακρινά και χαμηλής πληρότητας, ώστε να εξοικονομήσει λεωφορεία για τις δημοφιλέστερες γραμμές του πολεοδομικού συγκροτήματος, μπας και βελτιωθεί κάπως η κατάσταση, έστω εντός πόλης. Ο εξορθολογισμός του συγκοινωνιακού έργου είναι θεμιτή επιδίωξη για την κυβέρνηση, έστω και εάν το συνειδητοποίησε με σημαντική καθυστέρηση τριάμισι ετών και αφού προηγουμένως προχώρησε στην πλήρη κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, για λόγους πολιτικών εντυπώσεων.

Όμως, αυτά δεν γίνονται με αιφνιδιασμούς, ούτε εν κρυπτώ. Δεν αποφασίζονται σε κλειστά τραπέζια, με τη συμμετοχή δύο, τριών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ο ενδιαφερόμενος ανάδοχος. Οι αλλαγές αυτές προϋποθέτουν μεθοδική και οργανωμένη διαβούλευση, με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων (αυτοδιοίκηση, ΚΤΕΛ, άλλοι μεταφορείς επιβατών) και φυσικά και των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει η κυβέρνηση να πει ξεκάθαρα ποιο είναι το σχέδιό της. Με ποιο τρόπο θα γίνει η μερική έστω, επανιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και φυσικά και πόσο θα κοστίσει. Διότι το περιεχόμενο της τροπολογίας και ειδικότερα, τα άρθρα 3, 4, 5 και 7 που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, είναι εξαιρετικά γενικόλογα, το ίδιο και η αιτιολογική έκθεση.

Τα προς διευκρίνιση θέματα είναι αρκετά με σημαντικότερα τα εξής:

1. Ποιες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης θα αποκοπούν από τον ΟΑΣΘ προκειμένου να δοθούν σε ιδιώτη; Η διαδικασία αυτή θα γίνει εφάπαξ ή κάθε τόσο ο εκάστοτε υπουργός (διότι, σύμφωνα με την τροπολογία αυτός αποφασίζει) θα προχωρά σε περαιτέρω συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ (αύριο της ΑΣΥΘ);
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά έχουν σημασία διότι ήδη, στις τάξεις των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια καθώς φοβούνται ότι σε διάστημα δύο, τριών… πέντε χρόνων ενδέχεται ο δημόσιος συγκοινωνιακός φορέας να απομείνει μισός ή και μικρότερος.

2. Με ποιο τρόπο θα γίνει η εκχώρηση σε ιδιώτη. Θα προηγηθεί διαγωνισμός και τι είδους διαγωνισμός θα είναι αυτός; Θα είναι διεθνής, όπως επιτάσσει η κοινοτική οδηγία ή θα είναι πρόχειρος διαγωνισμός ή μια απλή πρόσκληση ενδιαφέροντος, έτσι για τα προσχήματα;

3. Πόσο θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο η εκχώρηση του συγκοινωνιακού έργου; Θα καταβάλλεται κρατική επιδότηση στον ιδιώτη μεταφορέα και πόση θα είναι αυτή; Ο ΟΑΣΘ σε χθεσινή ανακοίνωσή του τονίζει πως τα ΚΤΕΛ «οφείλουν και αυτά να εκτελούν έργο όχι με τη λογική του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού φορέα, αλλά με την ανάληψη του αναλογούντος ρίσκου». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ΚΤΕΛ δεν θα λαμβάνουν επιδότηση; Και τότε, πως θα διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα τιμής εισιτηρίου και συχνότητας δρομολογίων για τα οποία ο ΟΑΣΘ επιδοτείται γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών και δια των εκπροσώπων της (ΟΑΣΘ, ΟΣΕΘ), θα πρέπει σήμερα κιόλας να δώσει αυτές τις απαντήσεις. Η Θεσσαλονίκη από χθες το βράδυ είναι ξανά χωρίς αστική συγκοινωνία και υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι (για άλλη μια φορά) κακοί κυβερνητικοί χειρισμοί.