Skip to main content

Τα αντιτρομοκρατικά «όπλα» της ΕΕ

Tα κυριότερα μέσα που έχουν θεσμοθετηθεί έως σήμερα στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής της ΕΕ καταγράφει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγράφει τα κυριότερα μέσα που έχουν θεσμοθετηθεί έως σήμερα στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής της ΕΕ.

Η ανακοίνωση παρουσιάζει «τα επιτεύγματα, καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις και πρωτοβουλίες», δημιουργώντας, όπως υπογραμμίζεται, με τον τρόπο αυτόν τις «βάσεις για μια ευρύτερη στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας στην ΕΕ», η οποία έχει προγραμματιστεί για το προσεχές φθινόπωρο.

Ως παραδείγματα των επιτευγμάτων και των προκλήσεων αυτών, η Επιτροπή παραθέτει τα εξής: Το 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε την απόφαση-πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ούτως ώστε να εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή τις διάφορες πτυχές της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής, όπως τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες το Διαδίκτυο, καθώς και τις μεθόδους τους για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, την εκπαίδευση, τη στρατολόγηση και την προπαγάνδα.

Η Επιτροπή θα επισπεύσει, στο εξής, τις δράσεις στον τομέα αυτόν. Ένα από τα μελλοντικά μέτρα είναι να επανεξεταστεί η ήδη ισχύουσα στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό θα εκδοθεί ανακοίνωση το 2011.

-Η Επιτροπή έχει αναπτύξει σχέδιο δράσης της ΕΕ με 50 συγκεκριμένες δράσεις για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων με εκρηκτικές ύλες.
Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε από το Συμβούλιο, τον Απρίλιο του 2008. Ωστόσο, απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για την καλύτερη προστασία των ατόμων και των υποδομών. Έχουν, ήδη, δρομολογηθεί προτάσεις για να βελτιωθεί, σε επίπεδο ΕΕ, ο έλεγχος της πρόσβασης σε επικίνδυνες ουσίες και να ενισχυθεί η ασφάλεια των δημόσιων μεταφορών.

-Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα χημικά, βιολογικά ή ακτινολογικά/πυρηνικά υλικά (ΧΒΑΠ), που εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2009, συνίσταται σε 130 ειδικές δράσεις στον τομέα της πρόληψης, της ανίχνευσης και της αντιμετώπισης των συμβάντων ΧΒΑΠ. Επίσης, καθορίζει, για τα προσεχή έτη, σαφές χρονοδιάγραμμα για τα κράτη μέλη και τα όργανα της ΕΕ.

-Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ εξασφαλίζει συντονισμένη απάντηση σε κάθε κρίση, καθώς και στις τρομοκρατικές επιθέσεις, με βάση τις ικανότητες που διαθέτουν τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή διερευνά τώρα τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχύσει τον ταχύ συντονισμό και συνεργασία σε περίπτωση κρίσης, δεδομένου ότι ο ρόλος της ΕΕ για τη διαχείριση των κρίσεων και των καταστροφών θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Είναι, επίσης, αναγκαίο να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή η ρήτρα αλληλεγγύης.

-Θα αναπτυχθεί, όπως αναφέρεται, περαιτέρω η συνεργασία με τους εξωτερικούς εταίρους, ιδίως με τις ΗΠΑ. Οι οργανισμοί της ΕΕ, ιδίως η Europol και η Eurojust, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να συνεργάζονται στενά με τους εξωτερικούς εταίρους για να ενισχύσουν την ασφάλεια της ΕΕ.

Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε: «ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων και συλλήψεων τείνει, ευτυχώς, να μειωθεί στην ΕΕ, αλλά, ταυτόχρονα, οι τρομοκρατικές μέθοδοι και η τρομοκρατική προπαγάνδα βρίσκονται σε εξέλιξη και αποκτούν νέες μορφές. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις απειλές αυτές. Σήμερα, παρουσιάζω μια συνολική επισκόπηση των επιτευγμάτων της ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς και των μελλοντικών προκλήσεων. Πρόκειται για μια σημαντική συνιστώσα της στρατηγικής για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ που θα σας παρουσιάσω το φθινόπωρο».