Skip to main content

Τα βουλγαρικά ΜΜΕ για τα αποτελέσματα των εκλογών

Εκτενή ρεπορτάζ για το β΄ γύρο των ελληνικών αυτοδιοικητικών εκλογών φιλοξενούν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας, τα οποία αναφέρονται νίκη του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην αλλαγή φρουράς σε Αθήν
«Το κυβερνών Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) κέρδισε στο β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα. Οι σοσιαλιστές του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, κέρδισαν στις οχτώ από τις συνολικά 13 διοικητικές περιφέρειες στη χώρα, όπως και στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης», μετέδωσε η δημόσια βουλγαρική τηλεόραση ΒΝΤ, σε εκτενή ρεπορτάζ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής.

Στα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα αναφέρθηκαν και άλλα μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας. Στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων, το δημόσιο κανάλι ΒΝΤ μετέδωσε τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ότι οι Έλληνες έδωσαν νέα εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τα επόμενα τρία χρόνια.

Το ΒΝΤ επισήμανε στο σχόλιο του, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να συνεργάζεται στενά με όλα τα κόμματα και να δέχεται οποιεσδήποτε χρήσιμες προτάσεις για το καλό της χώρας.

Στο σχετικό ρεπορτάζ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι ήρθε η ώρα όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στις μελλοντικές γενιές.

Αφού υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει το δημαρχιακό θώκο στην Αθήνα για πρώτη φορά ύστερα από 24 χρόνια και ότι «παρόμοια είναι και τα δεδομένα στη Θεσσαλονίκη», η δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας μετέδωσε στιγμιότυπα από τις δηλώσεις του πρώην Συνηγόρου του Πολίτη και νυν δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ο οποίος είπε ότι πρόκειται για νίκη των κατοίκων της πρωτεύουσας, οι οποίοι άνοιξαν την προοπτική ριζικής αλλαγής της Αθήνας. Το κανάλι ΒΝΤ και άλλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στη Βουλγαρία παρουσίασαν σύντομο βιογραφικό και του νεοεκλεγέντος δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Άλλο σημείο, στο οποίο επικεντρώνουν την προσοχή τους τα βουλγαρικά μέσα είναι «η αποχή-ρεκόρ στο β’ γύρο», στο ότι, δηλαδή, «περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες ψηφοφόρους επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες», όπως σχολιάστηκε χαρακτηριστικά στο ΒΝΤ.