Skip to main content

Οι επιλογές Ζέρβα για τη συγκρότηση δημοτικής πλειοψηφίας

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα και πάντως πριν από την 26η Αυγούστου, ημερομηνία ορκωμοσίας του δημοτικού συμβουλίου

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι η κρίσιμη όσον αφορά τις εξελίξεις για τη διαμόρφωση δημοτικής πλειοψηφίας στον δήμο Θεσσαλονίκης. Τότε αναμένεται να γίνουν οι τελικές επαφές του Κωνσταντίνου Ζέρβα με την αντιπολίτευση, ο οποίος στη συνέχεια θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του αναφορικά με ποιους θα συμπορευτεί στο νέο δημοτικό σχήμα.

Μετά και την τροποποίηση του «Κλεισθένη» η οποία ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, τα δεδομένα είναι λίγο πολύ γνωστά, όπως και οι δυνατότητες που υπάρχουν για συγκλίσεις, συνεργασίες ή και συνενώσεις παρατάξεων. Εκείνο που απομένει να αποσαφηνιστεί είναι ποιο μοντέλο θα επιλέξει να ακολουθήσει ο ίδιος ο κ. Ζέρβας.

Τα θεωρητικά ενδεχόμενα είναι κυρίως τρία:

1. Να επιδιώξει συνένωση με κάποιες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δυνατότητα που δίδεται πλέον μετά τις αλλαγές που επέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Σύμφωνα με τις ψηφισθείσες αλλαγές «η νέα παράταξη θα λειτουργεί ως ενιαία και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος». Βεβαίως, στο ίδιο άρθρο προβλέπεται πως οι συνιστώσες παρατάξεις συνεχίζουν να διατηρούν την αυτοτέλειά τους, κάτι που καθιστά κάπως επισφαλή την επιλογή της συνένωσης, αν και αυτή δεν μπορεί να αναιρεθεί στη συνέχεια.

2. Να προχωρήσει σε απλές προγραμματικές συγκλίσεις με ορισμένες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με στόχο την επίτευξη της πλειοψηφίας των 25 εδρών στο 49μελες δημοτικό συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι κ. Ζέρβας μετρά σήμερα δέκα έδρες, επτά οι σύμβουλοι της παράταξής του, συν οι τρεις επικεφαλής (Λεκάκης, Κυριζίδης, Αηδονόπουλος) που λειτουργούν εξ αρχής ως ενιαία παράταξη. Οι υπόλοιπες απαιτούμενες 15 έδρες θα μπορούν να εξασφαλιστούν μέσω της συνεργασίας με τις παρατάξεις του Γιώργου Ορφανού (επτά έδρες), του Σπύρου Βούγια (3 έδρες), του Παναγιώτη Ψωμιάδη (τρεις έδρες) και κάποιων μεμονωμένων συμβούλων είτε από την παράταξη του Νίκου Ταχιάου είτε από μικρότερες. Η σύγκλιση με την παράταξη Ταχιάου η οποία αριθμεί έντεκα έδρες, αυτή τη στιγμή δεν φαντάζει πολύ πιθανή, κυρίως μετά τη θέση υπέρ του Γιάννη Μπουτάρη την οποία πήρε ο κ. Ταχιάος για την υπόθεση της περαιτέρω πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας, στην οποία εναντιώνεται ο κ. Ζέρβας.

3. Στην τελική ο κ. Ζέρβας μπορεί να προχωρήσει και χωρίς την εξασφάλιση της λεγόμενης «δεδηλωμένης» η οποία άλλωστε δεν είναι τυπικά απαραίτητη. Μπορεί δηλαδή να αρκεστεί σε μια ελάχιστη πλειοψηφία, μικρότερη των 25 εδρών, μόνον με όσους θεωρεί ότι μπορεί να συμπορευτεί χωρίς προβλήματα. Μια τέτοια επιλογή διευκολύνεται πολύ από τις προσφάτως ψηφισθείσες αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες η παράταξη του δημάρχου αποκτά πλειοψηφία στις κρίσιμες επιτροπές, κυρίως την Οικονομική Επιτροπή στην οποία μεταφέρονται και αρμοδιότητες από το δημοτικό συμβούλιο.

Ποια από τις τρεις επιλογές θα επιλέξει τελικά ο κ. Ζέρβας θα εξαρτηθεί από τον τελικό κύκλο επαφών που θα κάνει με στελέχη της αντιπολίτευσης και φυσικά και με τους συνεργάτες του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεοεκλεγείς δήμαρχος επιστρέφει αύριο από τις διακοπές του, την Πέμπτη θα μεταβεί στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο και από την επομένη ξεκινά τις τελικές συζητήσεις για τη συγκρότηση πλειοψηφίας. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα και πάντως πριν από την 26η Αυγούστου, ημερομηνία ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου.