Skip to main content

Τα δέκα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης για το δεύτερο lockdown

Ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε σήμερα τη δέσμη δέκα μέτρων για την οικονομική στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία.

Δέσμη δέκα μέτρων συνολικού κόστους 3,3 δισ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τονίζοντας πως τα μέτρα θα έχουν μεγάλη επίπτωση στην πραγματική οικονομία και τα δημοσιονομικά, ωστόσο, τόνισε πως η κυβέρνηση κινείται με συνέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ψυχραιμία και διορατικότητα, διατηρώντας επαρκές οπλοστάσιο στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης:

1. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων εργοδοτών που πλήττονται από την πανδημία δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Για το ανωτέρων χρονικό διάστημα αλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. Το κόστος του μέτρο υπολογίζεται στα 675 εκατ. ευρώ μόνο για τον μήνα Νοέμβριο.

Επίσης οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο θα λάβουν οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ αντί 534 ευρώ που θα καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τίθενται σε αναστολή. Το μέτρο υπολογίζεται στα 215 εκατ. ευρώ.

2. Για επιχειρήσεις που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας κατόπιν κρατικής εντολής, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο μέχρι τις 30 Απριλίου του 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ.

3. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.

4. Για τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις επίσης στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ.

5. Συνεχίζεται έως το τέλος του έτους η αναστολή πληρωμής των δόσεων τραπεζικών δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

6. Επέκταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία έληγαν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Το κόστος υπολογίζεται στα 308 εκατ. ευρώ.

7. Χορηγείται νέα εφαπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020. Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.

8. Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει για τη κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας και τη φοιτητική εστία των τέκνων τους. Επιπλέον, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το κόστος υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

9. Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους ενώ λαμβάνουν κατ' ελάχιστο 2.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ισχύουν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί το Σάββατο αναφορικά τόσο με τη μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης όσο και με το δικαίωμα συμμετοχής όλων των ατομικών επιχειρήσεων καθώς και των νέων επιχειρήσεων. Το κόστος της ενισχυμένης επιστρεπτέας προκαταβολής 4 υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 στα 700 εκατ. ευρώ.

10. Σύντομα θα ανακοινωθεί νέο σχέδιο για την παράταση της πληρωμής των επιταγών.