Skip to main content

Τα δικαστήρια για τις Πρέσπες και οι γάμοι των Ρομά

Σε σοβαρές αποφάσεις, όπως η ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών λίγα μπορεί να πράξει η Δικαιοσύνη. Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με πολιτικές κινήσεις

Εκδικάστηκαν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οι αιτήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της Ομογένειας, και άλλων. Όλοι στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητούν να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών. Η απόφαση προσεχώς.

Οφείλω να σημειώσω, ότι δεν συμφωνώ με τις νομικές διαδικασίες σε πολιτικές υποθέσεις. [Ίσως μάλιστα, και η απόφαση να εκδοθεί μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών]. Σε τόσο σοβαρές αποφάσεις, τι περιμένουμε να πράξει η Δικαιοσύνη; Να ανατρέψει ειλημμένες αποφάσεις, και μάλιστα να στραφεί κατά της επιθυμίας των ισχυρών;

Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με πολιτικές κινήσεις. Δυστυχώς, ο αστικός κόσμος δεν συνηθίζει να βγαίνει μαζικά στους δρόμους, αλλά ούτε υπάρχουν και μικρές δυναμικές ομάδες που να επιμένουν, όχι περιπατώντας απλώς στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα, αλλά με δράσεις όπως των Αριστερών, που λίγες δεκάδες πετυχαίνουν αποτελέσματα.

«Δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική χάριν τρίτων», αναφέρει σε άρθρο του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το "νέο πλαίσιο των ελληνορωσικών σχέσεων". Τι θες και τα λες αυτά κύριε πρωθυπουργέ μου; Δεν χρειάζονται… Καταλαβαίνει ο λαός, πώς και από ποιους χαράσσεται η εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα. Να μη πω και η εσωτερική.

Είπε για χιλιοστή φορά ο Πρ. Παυλόπουλος: «Τα μεγάλα και τα σημαντικά τα πετύχαμε ενωμένοι οι Έλληνες». Κι εσύ πρόεδρέ μου, δεν έχεις άλλο οπλοστάσιο συνθημάτων, κι επαναλαμβάνεις μια κοινοτυπία; Αυτό το ξέρουμε. Έχεις το κουράγιο να μας πεις γιατί δεν είμαστε ενωμένοι; Μπορείς να ομολογήσεις, ότι οι Έλληνες πολιτικοί χωρίζουν τον λαό, για κομματικά και μόνο οφέλη; Δεν θα τα πεις αυτά. Έ, άσε τότε και το χιλιοειπωμένο τι θα κάναμε αν ήμασταν ενωμένοι. Το ξέρουμε.

Η Λευκωσία προτίθεται να προβεί σε διαβήματα προς τη Γερμανία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας "Σημερινή" οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν σε αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στρατού στο ψευδοκράτος με μεταφορά μιας επιλαρχίας 42 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, Leopard γερμανικής κατασκευής. Και τι περιμένει η Λευκωσία; Να μαλώσει η Μέρκελ τον Ερντογάν; Καλά…

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στους γάμους των Ρομά, σε πολύ μικρές ηλικίες, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Όπως είπε η υπουργός, η πρέπει η πολιτεία να απαγορεύσει τους γάμους σε μικρές ηλικίες, τονίζοντας ότι με τους γάμους σε ηλικίες 12 ή 13 ετών οι γυναίκες καταδικάζονται. «Είναι έγκλημα γιατί είναι παιδιά και δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο» είπε.

Κυρία υπουργέ, αφού πρέπει, όπως λες, η πολιτεία να το απαγορεύσει, γιατί δεν το κάνει; Εσύ είσαι η πολιτεία. Και η πολιτεία δεν αρκείται σε διαπιστώσεις. Αποφασίζει και εκτελεί. Λοιπόν;

Αλλά δεν κατάλαβα… Για ποιο λόγο η πολιτεία έχει αναγνωρίσει γάμους 12χρονων κοριτσιών; Άλλοι νόμοι ισχύουν για ρομά, άλλοι για μουσουλμάνους, άλλοι για τους λοιπούς Έλληνες;

Απορία: Ο Βετόν Σουρόι, Αλβανός δημοσιολόγος, πολιτικός και δημοσιογράφος στο Κοσσυφοπέδιο, παραδέχθηκε στην τηλεόραση της Πρίστινα, ότι ο ίδιος εξ ονόματος του Σόρος, συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, επειδή «ο Σόρος έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία». Δεν κρύβονται.