Skip to main content

Τα δυο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα από ΕΤΕπ στη Θεσσαλονίκη

Το αποχετευτικό των ομβρίων της Καλαμαριάς και της περιοχής της Λαχαναγοράς αποκτούν χρηματοδότηση και προοπτική να υλοποιηθούν.

Δυο εξαιρετικά σημαντικά και κρίσιμα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, δυο περιοχών της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται στη λίστα των δέκα αντιπλημμυρικών όλης της χώρας, που συμφωνήθηκε σήμερα να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το ΕΣΠΑ του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Το πρώτο έργο είναι στην Καλαμαριά και αφορά στην ολοκλήρωση της αποχέτευσης των ομβρίων, ένα έργο προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ. Αφορά στο βορειοανατολικό τμήμα, κεντρικό, βόρειο και ανατολικό τμήμα της Καλαμαριάς. Ένα έργο που έρχεται ως συνέχεια της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης (νότια παραλιακή περιοχή) και το οποίο μαζί με την υλοποίηση του μετρό στην περιοχή θεωρείται ότι θα συμπαρασύρει και τον διαχρονικό βραχνά της Καλαμαριάς, τη διάνοιξη της οδού Πόντου. Το νέο έργο αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες περίπου του 40% της συνολικής έκτασης της Καλαμαριάς.

Το δεύτερο έργο είναι εξίσου σημαντικό, καθώς αφορά στην αποχέτευση ομβρίων της περιοχής της Λαχαναγοράς. Μιας περιοχής που πλημμυρίζει συχνά πυκνά, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα, καθώς εδώ και χρόνια είναι διαπιστωμένο το πρόβλημα της αποχέτευσης των νερών της βροχής, αφού η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που δεν τα οδηγεί στη θάλασσα. Με την ραγδαία ανοικοδόμηση αγροτεμαχίων τα προηγούμενα χρόνια και την αύξηση της κίνησης στην περιοχή το πρόβλημα έγινε εκρηκτικό. Ο προϋπολογισμός είναι 33 εκ. ευρώ.

Και τα δυο έργα αποτελούν μέρος του master plan αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης, το οποίο όμως πήγε πολύ πίσω στην υλοποίησή του, καθώς ειδικά με την κρίση, στέρεψαν τα κονδύλια κι έτσι μελέτες και έργα καθυστέρησαν πολύ.