Skip to main content

Σχεδιάζονται ανοιχτά εμπορικά κέντρα σε Ναυαρίνου και Καπάνι

«Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» στο Καπάνι και τη Ναυαρίνου, στόχος η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Πότε αναμένεται η έναρξη της υλοποίησης

Δύο νέα ανοιχτά εμπορικά κέντρα σχεδιάζει να δημιουργήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με συλλόγους και επιμελητήρια της πόλης.

Πρόκειται για τα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» στο Καπάνι και στη Ναυαρίνου, τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 3,8 εκατ. ευρώ συνολικά.

Στις δύο αυτές περιοχές θα υλοποιηθούν από την πλευρά του δήμου έργα ανάπλασης ενώ παράλληλα θα εγκατασταθούν συστήματα νέων τεχνολογιών (Smart Cities) και βιώσιμης κινητικότητας.

Οι δύο προτάσεις θα κατατεθούν σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Δ. Γούναρη» και με τον Σύλλογο Επιχειρηματιών Ιστορικού Κέντρου για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Καπάνι».

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Γιώργος Δημαρέλος επιλέχθηκαν οι δύο συγκεκριμένες περιοχές, καθώς καλύπτουν τις προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά που θέτει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ένταξη στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές παρέμβασης είναι για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Καπάνι» οι οδοί Χαλκέων – Δ. Σολωμού – Βλάλη και για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Δ. Γούναρη» ο κεντρικός άξονας και οι παράπλευροι πεζόδρομοι.

Σε περίπτωση που εγκριθούν οι δύο προτάσεις, ο δήμος θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, με αναβάθμιση πεζοδρόμων, νέες φυτεύσεις πρασίνου, συντριβάνια, παρεμβάσεις υψηλής σκίασης.

Παράλληλα, θα εγκατασταθούν συστήματα νέων τεχνολογιών, όπως ασύρματο δίκτυο free wifi για πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους επισκέπτες και αναβάθμιση οδοφωτισμού με έξυπνα συστήματα (δυναμικά προσαρμοζόμενος οδοφωτισμός), ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο προμήθειας ηλεκτροκίνητων οχημάτων MiniBus για μεταφορά επισκεπτών στα «ανοικτά κέντρα εμπορίου» από κόμβους μεταφορών (λιμάνι) χωρίς αντίτιμο.Χ

Χρήματα θα διατεθούν και προς τους δύο Συλλόγους με στόχο τον εξωραϊσμό και τη βελτίωση της εικόνας των καταστημάτων στις περιοχές παρέμβασης.

Σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο, εκτιμάται ότι τα δύο ανοιχτά κέντρα εμπορίου μπορούν να ξεκινήσουν να υλοποιούνται από τις αρχές του 2019.  

Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να υποβάλλει το επόμενο διάστημα τις δύο προτάσεις στο υπουργείο Οικονομίας για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».