Skip to main content

Τα δυο νέα πρότυπα και υπερσύγχρονα σχολικά συγκροτήματα στον Δ. Νεάπολης Συκεών

Με χαμόγελα οι τελετές Αγιασμού στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών - Επανέρχονται τα δυο πρωτοποριακά προγράμματα θεατρικής και μουσικής αγωγής

Σε ένα περιβάλλον που κοσμείται από δυο νέα σύγχρονα και εμβληματικά σχολικά συγκροτήματα, αλλά και από την επανέναρξη δυο πρωτοποριακών προγραμμάτων θεατρικής και μουσικής παιδείας και αγωγής, ήχησε το πρώτο κουδούνισμα της νέας σχολικής περιόδου 2022-2023 στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να δίνει τους τόνους για περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν σήμερα οι καθιερωμένοι Αγιασμοί στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να παραβρίσκεται σε πολλές τελετές, συνοδεία της προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνας Τσουκαλά, του αντιδημάρχου Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη, των προέδρων των Σχολικών Επιτροπών Αλεξάνδρας Τερζίδου (Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) και Τριαντάφυλλου Κουσαγιαννίδη (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), άλλων αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, προέδρων Δ.Κ. και τοπικών συμβούλων, και να στέλνει το μήνυμα στήριξης και υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των σχολικών κοινοτήτων «με κάθε τρόπο και δύναμη», όπως είπε, τονίζοντας ότι «η παιδεία, η μόρφωση και η εκπαίδευση των παιδιών μας, από την πρώτη ημέρα που μας εμπιστεύθηκαν οι συνδημότες μας, αποτελεί σταθερά και αδιαπραγμάτευτα την πρώτη και κορυφαία προτεραιότητα της διοίκησης του δήμου».

«Η καλύτερη προίκα που μπορούμε και οφείλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας δεν είναι τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, αλλά η παιδεία και μόρφωσή τους. Και οι χώρες που επένδυσαν στην παιδεία είναι αυτές που ήκμασαν και οι κοινωνίες τους είναι από τις πιο ευημερούσες. Με αυτή την παραδοχή ως οδηγό, δεν διστάσαμε όλα αυτά τα χρόνια να συγκρουόμαστε με κατεστημένες αντιλήψεις, δογματισμούς και συμφέροντα για να προχωρούμε στην υλοποίηση των σχεδίων μας για περισσότερα και καλύτερα σχολικά συγκροτήματα που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα ακόμη και από τα ακριβότερα ιδιωτικά κολέγια.

Επενδύοντας κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ από το δημοτικό ταμείο, φροντίζουμε όλα τα σχολεία του δήμου μας όχι μόνο να βρίσκονται πάντα στην καλύτερη κατάσταση, εκτελώντας έγκαιρα όλες τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης, ελαιοχρωματισμού, επισκευών και στεγανοποίησης, σύμφωνα με τα αιτήματα των άξιων συνεργατών μας εκπαιδευτικών, αλλά να εκσυγχρονίζονται και να εμπλουτίζονται με τον πλέον σύγχρονο διδακτικό εξοπλισμό για τη λειτουργία των εργαστηρίων πληροφορικής, φυσικής-χημείας και των τμημάτων τέχνης και πολιτισμού, όπως μια τέτοια περίπτωση είναι το κλειστό θέατρο και αίθουσα εκδηλώσεων του 8ου Δ.Σ. Συκεών για την οποία ανακαίνιση διατέθηκαν 100.000 ευρώ», ανέφερε στους χαιρετισμούς του μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Οι προβολείς σε δυο νέα σχολεία

Οι προβολείς της ημέρας εστίασαν στο νέο υπερσύγχρονο βιοκλιματικό 12θέσιο 2ο Γυμνάσιο Πεύκων, το οποίο ολοκληρώθηκε έγκαιρα για να ανοίξει την «αγκαλιά» του στους εκατοντάδες μαθητές της περιοχής, που έκπληκτοι κλήθηκαν να παραστούν στην τελετή Αγιασμού που ουσιαστικά σηματοδοτεί και τον εγκαινιασμό του συγκροτήματος, το οποίο περιλαμβάνει κι ένα πλήρες κλειστό γυμναστήριο αγωνιστικών διαστάσεων.

«Μετά από αγώνες, κόπους και θυσίες, μετά από δέκα χρόνια προσπαθειών και ανελέητου πολέμου, φτάσαμε στο σημείο να προσθέσουμε αυτό το κόσμημα στο κτιριακό εκπαιδευτικό δυναμικό του δήμου. Έγινε προσπάθεια να περιοριστούμε σε ένα 6θέσιο λυόμενο, ακατάλληλο και γεμάτο παρανομίες σχολείο, που σε καμία περίπτωση δεν θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες μας και τις απαιτήσεις της εποχής μας. Αυτό που βλέπετε είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων μας: όταν κάνουμε ένα σχολείο, έτσι το μελετούμε, έτσι το σχεδιάζουμε, έτσι το φτιάχνουμε. Στόχος μας ήταν να κατασκευαστεί ένα στολίδι και ένα τεράστιο εκπαιδευτικό συγκρότημα είναι πλέον στη διάθεσή σας. Αλλά χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό υψηλού επιπέδου, δεν είναι παρά αίθουσες και εργαστήρια», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος, και πρόσθεσε:

«Εσείς θα το κάνετε να φτάσει σε επίπεδο ανταγωνισμού και να ξεπεράσει ακόμη και τα ακριβότερα ιδιωτικά κολέγια. Με τη λειτουργικότητα που θα προσφέρουν οι εκπαιδευτικοί στον χώρο, θα γίνει ακόμα καλύτερο, παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στα παιδιά».

Την επίσημη πρεμιέρα του έκανε σήμερα και το 8ο Ολοήμερο 4Θέσιο Νηπιαγωγείο Συκεών στην οδό Σπάρτακου, η ολοκλήρωση του οποίου γνώρισε μεγάλες περιπέτειες, μετά από διάφορες καταγγελίες, που είχαν ως αποτέλεσμα το έργο να «παγώσει» επί χρόνια και η διοίκηση του δήμου, μαζί και υπηρεσιακά στελέχη, να βρεθούν κατηγορούμενοι στα Δικαστήρια, όπου στο τέλος αθωώθηκαν και απαλλάχθηκαν πανηγυρικά.

«Με πολύ μεγάλη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι δεν θα προλάβουμε, διαψεύδοντας και όλους αυτούς που είτε από καλή πρόθεση και αγωνία είτε από κακή πρόθεση και μικροψυχία, γιατί είχαμε και τέτοια, δεν ήθελαν να φτάσουμε σε αυτήν την ευλογημένη ώρα. Μετά από δέκα χρόνια ταλαιπωριών μας, που συρθήκαμε στα δικαστήρια, με τον πόλεμο και το κυνηγητό που δεχθήκαμε με κατηγορίες και ψέματα που κατέρρευσαν δεκάδες φορές στα αρμόδιες Αρχές και στα Δικαστήρια, σήμερα είμαστε τρισευτυχισμένοι σε αυτό το καλύτερο Νηπιαγωγείο όχι μόνο του δήμου μας αλλά όλης της χώρας μια και οι μελέτες που έχουν διαμορφώσει αυτό το κτίριο το καθιστούν ως πρότυπο πειραματικό υποδειγματικό Νηπιαγωγείο», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης καλωσορίζοντας τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς στη νέα δομή προσχολικής εκπαίδευσης.

Την τελετή Αγιασμού στο 1ο Δημ. Σχολείο Πεύκων τίμησε με την παρουσία της η νέα Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Μπούτσκου, η οποία ευχήθηκε σε εκπαιδευτικούς, γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και μαθήτριες «καλή σχολική χρονιά, υγεία, αισιοδοξία, δύναμη και όλοι να μπορέσουμε να πετύχουμε τους μικρούς και μεγάλους στόχους που βάζουμε κάθε μέρα στη ζωή μας». «Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς εύχομαι να αυτοπραγματώνονται μέσα από την καθημερινή τους δουλειά, για τους γονείς εύχομαι καλή επιτυχία στη συνεργασία τους κάθε μέρα με τους εκπαιδευτικούς. Στους μαθητές και τις μαθήτριες εύχομαι να μαθαίνουν παίζοντας και να παίζουν μαθαίνοντας. Οι πολίτες του αύριο εξοπλίζονται εδώ για να δημιουργήσουν ένα μέλλον καλύτερο και αντάξιο των προσπαθειών τους. Καλή σχολική χρονιά εύχομαι σε όλους, συνεργασία και δημιουργία, για να πετύχουμε μαζί όλα όσα χρειάζονται τα παιδιά», ανέφερε η κα. Μπούτσκου.

Επανέρχονται τα πρωτοποριακά προγράμματα

Ιδιαίτερη έμφαση κατά τους χαιρετισμούς του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης έδωσε στα προγράμματα θεατρικής και μουσικής παιδείας και αγωγής, που «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και επανέρχονται με την επιστροφή στην κανονικότητα. Τέτοια προγράμματα είναι η παρακολούθηση 11 θεατρικών παραστάσεων του ΚΘΒΕ, με ταυτόχρονη προετοιμασία των μαθητών, και η παρακολούθηση συναυλιών κλασικής μουσικής της ΚΟΘ.

«Το όραμα της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη να πάμε τα παιδιά στον πολιτισμό και να φέρουμε τον πολιτισμό στα σχολεία το κάνουμε πράξη εδώ και χρόνια υλοποιώντας, με αποκλειστική χρηματοδότηση του δήμου, αυτές τις πρωτοποριακές δράσεις, που δυστυχώς κανένας άλλος δήμος δεν εφαρμόζει στη χώρα, και χωρίς καμιά υποστήριξη από την Πολιτεία. Αυτά τα προγράμματα είμαστε έτοιμοι να τα υλοποιήσουμε και φέτος δίνοντας την ευκαιρία σε 11.000 παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης να παρακολουθήσουν δωρεάν υψηλής ποιότητας θεατρικές παραγωγές του ΚΘΒΕ και της ΚΟΘ», ανέφερε ο δήμαρχος ενημερώνοντας τους γονείς και τα παιδιά.

Ταυτόχρονα, μίλησε και για τη δυνατότητα να ενταχθούν στα τμήματα των ΚΔΑΠ «όλα τα αποκλεισμένα παιδιά που δεν απέκτησαν το πολυπόθητο voucher, και διαθέτουν πλήρεις φακέλους», όπως είπε.

«Αγωνιζόμαστε με πάθος όλοι οι δήμοι ενωμένοι για να υπάρξει λύση ώστε κανένα παιδί να μην μείνει έξω από τα τμήματα των ΚΔΑΠ, και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το αποτέλεσμα των αγώνων μας», τόνισε ο Σίμος Δανιηλίδης, καλώντας τους γονείς «να διατηρήσουν επαφή με τη Δημοτική Επιχείρηση (ΚΕΥΝΣ) και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις».
Τέλος, ο δήμαρχος μίλησε για την υποστήριξη των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών από το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, καλώντας τους πάντες «να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν τις κρίσιμες και σπουδαίες κοινωνικές δομές για οποιοδήποτε λόγο αισθανθούν ότι χρειάζονται βοήθεια».