Skip to main content

Μέρκελ: Ο Μητσοτάκης εφαρμόζει εντατικές μεταρρυθμίσεις

Τι δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ από το Νταβός για τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις προσπάθειες για εντατικές μεταρρυθμίσεις

«Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό ο οποίος εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ από το Νταβός, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη έχει πάρει τα μαθήματά της από την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.

«Τότε πολλοί με επέκριναν, για το "πόσο κακή γυναίκα" ήμουν, που επέβαλλα πάντα τόσο αυστηρούς όρους. Αλλά πιστεύω ότι η Πορτογαλία είναι σήμερα ανταγωνιστική. Η Ιρλανδία είναι ανταγωνιστική. Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό που εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό έχει να κάνει και με αυτήν τη σκληρότητα, αλλά και με την προθυμία να βοηθήσουμε και να ανοίξουμε μια μεγάλη ομπρέλα διάσωσης», δήλωσε η κυρία Μέρκελ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και προσέθεσε ότι η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να συνεισφέρει στην παγκόσμια ανάπτυξη - και μέσω της Τραπεζικής Ένωσης και μέσω της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Σε ό,τι αφορά το εάν η ίδια η Γερμανία θα αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις της, η καγκελάριος αντέτεινε ότι η χώρα επενδύει περισσότερο από ποτέ, κυρίως σε πολιτικές για το κλίμα. Αντιμετωπίζει μάλιστα το «πρόβλημα» ότι υπάρχουν περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να απορροφηθούν και γι' αυτό πρέπει να βελτιωθούν οι μηχανισμοί σχεδιασμού των επενδύσεων, σημείωσε.

«Η Γερμανία δεν θα μείνει έξω από αυτές τις πολιτικές. Η καινοτομία, η έρευνα, η ανάπτυξη, οδηγούν αυτές τις επενδύσεις», διαβεβαίωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε την κρίση του 2008 σχετικά γρήγορα, με συντονισμένες αποφάσεις και συνεργασία, αλλά σήμερα υπάρχουν πολλές επιμέρους εμπορικές διαμάχες. «Η ανασφάλεια και ο απομονωτισμός δεν βοηθούν την ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.