Skip to main content

Τα ελαστικά ωράρια εργασίας και τα «μπλοκάκια»

Τι αλλαγές προωθεί το υπουργείο Εργασίας για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων που εργάζονται με «μπλοκάκια», την εργασία του Σαββάτου και τα ελαστικά ωράρια εργασίας.
Μονιμοποίηση εργαζομένων που εργάζονται με «μπλοκάκια» μετά την πάροδο τριών μηνών, διπλασιασμό «μεροκάματου» το Σάββατο (ως παράνομη υπερωρία) και κατάτμηση της άδειας σε περισσότερες των δύο περιόδων ύστερα από αίτηση του μισθωτού προβλέπει το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την προστασία της εργασίας.

Το προσχέδιο που κατατέθηκε περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης με διατάξεις επιδότησης από τον ΟΑΕΔ των ασφαλιστικών εισφορών για τις προσλήψεις νέων εργαζόμενων κατά την επόμενη τετραετία: Το πρώτο έτος κατά 100%, το δεύτερο κατά 75%, το τρίτο κατά 50% και το τέταρτο κατά 25%.

Σχετικά με τη μερική απασχόληση

Κάθε συμφωνία για παροχή εργασίας με καθεστώς μερικής απασχόλησης υποβάλλεται εντός 8 ημερών στην Επιθεώρηση Εργασίας, διαφορετικά τεκμαίρεται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με πλήρη απασχόληση. Επίσης, αν υπάρχει ωράριο μικρότερο από το κανονικό, η εργασία θα παρέχεται συνεχώς και μια φορά την ημέρα και ο απασχολούμενος κάτω των 4 ωρών θα λαμβάνει αποδοχές προσαυξημένες κατά 7,5% και για παροχή εργασίας πέραν της συμφωνημένης προσαύξηση 10%.

Το προσχέδιο προβλέπει επίσης ελαστικά ωράρια εργασίας σε συνεργασία με τα εργατικά συνδικάτα, ενώ επεκτείνεται η επιβολή προστίμων 500 ευρώ - 50.000 ευρώ από τους επιθεωρητές εργασίας σε εργοδότες που αρνούνται έλεγχο, δε δίνουν στοιχεία και δε συμμετέχουν σε συμφιλιωτικές διαδικασίας.

Εισφοροδιαφυγή

Στα 8 δισ. ευρώ  ανέρχεται το ύψος της εισφοροδιαφυγής, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και 7,5 δισ. ευρώ τα οποία σεετήσια βάση αποτελούν βεβαιωμένες αλλά μη καταβληθείσες εισφορές. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας προανήγγειλε μέτρα για την πάταξη του φαινομένου με ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών (ώστε ναελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 περίπου συνταγές ανά μήνα) και εντατικοποίηση των ελέγχων πανελλαδικά από μικτά κλιμάκια.

Στόχος του υπουργείου είναι να πραγματοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι τον ερχόμενο μήνα κατά των επιχειρήσεων που εισφοροδιαφεύγουν, ενώ θαδιπλασιάζεται και το πρόστιμο για τον εργοδότη που υποτροπιάζει, στα1.000 ευρώ από 500 για 2η συνεχόμενη παράβαση.

Επιπλέον, ομάδα των 120 ατόμων θα κάνει αιφνιδιαστικούς ελέγχους σενοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία, για να εντοπίσειπαραβάσεις που ζημιώνουν τα ταμεία.