Skip to main content

Τα Επιμελητήρια παίρνουν πάνω τους την υπόθεση της έκθεσης

Τη δημιουργία εκθεσιακού κέντρου, με φορέα υλοποίησης και διαχείρισης τα Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, προτείνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Τις επιφυλάξεις τους εκφράζουν με δηλώσει
Τη δημιουργία εκθεσιακού κέντρου, με φορέα υλοποίησης και διαχείρισης τα Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ, ΕΒΕθ, ΒΕΘ), προτείνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ πρότεινε κατ΄ αρχάς να αναλάβουν τα τρία Επιμελητήρια τη διαχείριση του νέου εκθεσιακού κέντρου, αλλά, όπως είπε, σε περίπτωση που οι καθυστερήσεις συνεχιστούν, θα μπορούσαν να αναλάβουν μέχρι και την κατασκευή του.

Όπως τόνισε ο κ. Ζορπίδης, η πρότασή του προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού χώρου, ανεξαρτήτως εάν η πολιτεία θα προχωρήσει σε μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο. Ως επικεφαλής στην υλοποίηση του σχεδίου, προτείνει τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Μπακατσέλο.

Ακόμα υπονόησε ότι για τη χωροθέτηση του εκθεσιακού κέντρου ενδείκνυνται οι ανατολικές περιοχές της πόλης και όχι οι δυτικές, στις οποίες προσανατολίζεται το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, τις επιχειρήσεις απασχολεί πρωτίστως η καλή τοποθεσία εγκατάστασης για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της έκθεσης, ενώ την πολιτεία ενδιαφέρει η αναβάθμιση της περιοχής χωροθέτησης.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι την πρότασή του την έχει θέσει ήδη υπόψη του προέδρου του ΕΒΕΘ, Δημήτρη Μπακατσέλου, ενώ θα την υποβάλει και στον πρόεδρο του ΒΕΘ, Σωτήρη Μαγόπουλο.

Καταλήγοντας, ο κ. Ζορπίδης παρέθεσε αντίστοιχα παραδείγματα δημιουργίας και ιδιοκτησίας εκθεσιακών χώρων από επιμελητήρια του εξωτερικού. Αναφορά έγινε στο επιμελητήριο του Παρισιού, το οποίο έχει στην κατοχή του αεροδρόμια, λιμάνια και εκθεσιακούς χώρους, αλλά και σε αυτό των Τιράνων, το οποίο έχει στην κατοχή του το 80% της έκθεσης των Τιράνων.


Η θέση του ΕΒΕθ

Όσο καθυστερεί η πολιτεία τις εξελίξεις μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, τα προβλήματα για την πόλη από την μη ύπαρξη ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου εντείνονται, τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Μπακατσέλος. «Είμαστε εν αναμονεί των κινήσεων της πολιτείας, καθώς, όσο παρατηρείται κωλυσιεργία, μπορεί να βρεθεί κάποιος ιδιώτης να επενδύσει στην υλοποίηση ενός εκθεσιακού χώρου», προσθέτει.

Συμπληρώνει, δε, ότι τη δεδομένη στιγμή δεν αποτελεί ένα απλόεγχείρημα η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου από τα Επιμελητήρια και τονπρώτο λόγο στις εξελίξεις τον έχει η πολιτεία.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η πόλη έχει άμεση ανάγκη ένα εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, καθώς, εάν εμπλακούν περισσότεροι φορείς, θα σημειωθούν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Αναφορικά με την πρόταση του κ. Ζορπίδη, σημειώνει ότι εκφράζει την αγωνία όλων των επιχειρηματιών της πόλης, λόγω των συνεπειών που υφίστανται τόσο από τη μη ύπαρξη ενός εκθεσιακού χώρου όσο και από τη γενικότερη έλλειψη υποδομών.


Η θέση του ΒΕΘ

Θετικά αντιμετωπίζεται, καταρχήν, η πρόταση του κ. Ζορπίδη από τον πρόεδρο του ΒΕΘ, κ. Μαγόπουλο, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει στη Voria.gr, τα Επιμελητήρια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος δημιουργίας ενός εκθεσιακού χώρου. Επίσης προσθέτει ότι δεν είναι σύμφωνος σε μία πιθανή Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Σύμφωνα με τον κ. Μαγόπουλο, η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τη δημιουργία των υποδομών του εκθεσιακού χώρου και τα Επιμελητήρια να αναλάβουν την διαχείριση των κρατικών εκθέσεων αλλά και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), ώστε να είναι μικρότερο το κόστος για τους εκθέτες, σε αντίθεση με την περίπτωση που ο χώρος ανήκε σε ιδιώτη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «τα Επιμελητήρια δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν καν το χώρο, που προορίζεται για τη χωροθέτηση της έκθεσης στα δυτικά, από το ΤΕΙ, αλλά έχουν την ικανότητα και τις γνώσεις για να διαχειριστούν τις εκθέσεις, εφόσον η πολιτεία προχωρήσει σε υλοποίηση των εξαγγελιών της».

Φ.Λ.