Skip to main content

Μπουτάρης: Η παρακαταθήκη στη Θεσσαλονίκη και η ζωή μετά τη δημαρχία

Μιλάει για την πιο δυσάρεστη και την πιο ευχάριστη στιγμή του ως δήμαρχος. Χαρακτηρίζει μάγο τον Τσίπρα, άνθρωπο της δουλειάς τον Μητσοτάκη.

Σε εβδομήντα ημέρες παραδίδει τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος παραδέχεται ότι τις πρώτες ημέρες, μετά την 1η Σεπτεμβρίου, θα είναι λίγο δύσκολες για τον ίδιο. Από το φθινόπωρο η καθημερινή διαδρομή, που πραγματοποιούσε επί οκτώ χρόνια, προς τον δήμο θα αλλάξει και αντί για την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου, όπου βρίσκεται το δημαρχιακό μέγαρο, θα κατευθύνεται πλέον στην οδό Βασ. Ηρακλείου, στα γραφεία του Ιδρύματος του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, στο οποίο είναι πρόεδρος.

Στη ζωή... μετά τη δημαρχία ο Γιάννης Μπουτάρης θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επισκέπτεται περισσότερες φορές το κτήμα του, στο Νυμφαίο. Πιο ήρεμος από ποτέ, μετά και από τον γάμο του με την Μαρία Ιωαννίδου, σχεδιάζει πλέον τα επόμενα βήματά του, όπως να πραγματοποιήσει το όνειρό του για την «Κιβωτό του Αμπελώνα» στο Τατόι, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει συγγραφέας αποδεχόμενος τις προτάσεις να γράψει βιβλίο.

Σε συνέντευξή του στη Voria.gr ο Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει ικανοποιημένος για την παρακαταθήκη που αφήνει στην πόλη, ενώ σχολιάζει τα πρώτα δείγματα γραφής του νεοεκλεγέντα δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα με τις επιλογές του Δρόσου Τσαβλή και του Ευθύμη Φωτόπουλου.

Μιλάει για την πιο δυσάρεστη και την πιο ευχάριστη στιγμή του ως δήμαρχος, αναγνωρίζει ότι στην πόλη έχει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι τον υπεραγαπούν και άλλους τόσους οι οποίοι τον μισούν, ενώ σχολιάζει τις δύσκολες περιόδους που πέρασε, κατά τις οποίες δεχόταν έντονη κριτική τόσο για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και για τις τοποθετήσεις του για τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος, πλέον, δεν έχει ανάγκη το «γκουβέρνο», χαρακτηρίζει μάγο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνει ότι είναι άνθρωπος της δουλειάς, τον εκτιμά αλλά δεν είναι χαρισματικός.

Στο τέλος Αυγούστου ο Γιάννης Μπουτάρης θα βάλει για δεύτερη και τελευταία φορά το «Διάσημο», το περιδέραιο που φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις επίσημες εκδηλώσεις, το οποίο ο ίδιος δεν έβαζε, και θα παραδώσει τα κλειδιά του δήμου στον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στη Voria.gr:    

-Πώς θα είναι ο Γιάννης Μπουτάρης από την 1η Σεπτεμβρίου, που θα έχει παραδώσει στον επόμενο δήμαρχο τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και δεν θα έχει πλέον υποχρέωση να έρχεται στο δημαρχείο;

Αυτό είναι ήδη ζόρικο, αλλά έχουμε πιάσει γραφεία, στη Βασ. Ηρακλείου, για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, τα οποία έως το τέλος του καλοκαιριού, θα έχουν διαμορφωθεί και θα πηγαίνω εκεί.

-Πώς νιώθετε που κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο για σας;

Μια χαρά... Σίγουρα θα μου λείψει η καθημερινή συνήθεια. Ερχόμουν στο δημαρχείο και τα Σαββατοκύριακα. Περνούσα εδώ και περνάω ακόμα σχεδόν 12 ώρες την ημέρα. Είχα διακόψει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Ήθελα να πάω στο κτήμα και δεν πήγαινα. Μόνο αν έσκαγα και ήθελα να πάρω μια αναπνοή. Τώρα πιο τακτικά θα πηγαίνω στο κτήμα. Έχω να τακτοποιήσω και τα αρχεία μου, τα οποία είναι ένα βουνό, έχω προτάσεις να γράψω βιβλίο, είναι το Μουσείο του Ολοκαυτώματος και είναι και το όνειρο που είχα, το οποίο μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, να δημιουργήσουμε την «Κιβωτό του Αμπελώνα» στο Τατόι.

Είστε ικανοποιημένος από τα όσα προσφέρατε στις δύο θητείες σας;

Είμαι ικανοποιημένος μόνο από την λογική ότι παντού μου λένε ότι έφερες άλλον αέρα στην πόλη. Αποτέλεσμα αυτού του άλλου αέρα είναι ο τουρισμός, ο οποίος δεν ήταν πρωταρχικός σκοπός αλλά προέκυψε από διάφορα, είτε από την έκθεσή μου στα μέσα ενημέρωσης, είτε από διεθνείς αναγνωρίσεις που έγιναν. Εκεί πρέπει να είμαι ευχαριστημένος, έκανα ότι παραπάνω μπορούσα, χωρίς λεφτά βέβαια. Για να σε βάλουν μια συνέντευξη στους Times ή στους Guardian, εκεί θέλει 100.000 δολάρια, βγήκα καλός δήμαρχος παγκοσμίως, αυτά μετράνε και αυτά έκαναν τη Θεσσαλονίκη αναγνωρίσιμη διεθνώς. Από κει και πέρα η καθημερινότητα, όπως το κυκλοφοριακό παράδειγμα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τον δήμο, είναι θέμα και των υπουργείων.

-Η καθαριότητα, όμως, είναι θέμα του δήμου Θεσσαλονίκης. Τι πήγε λάθος σε αυτό ;

Η καθαριότητα είναι θέμα του δήμου αλλά εκεί υπάρχει ένα εγγενές πρόβλημα, τα οκτάμηνα. Ενώ η καθαριότητα έχει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όλο το χρόνο από 1.500 άτομα περίπου, έχει 500 άτομα μόνιμο προσωπικό και όλοι οι υπόλοιποι είναι οκταμηνίτες. Ποτέ ο δήμος δεν έχει μια σταθερή σύνθεση προσωπικού, ούτε εκπαίδευση μπορεί να γίνει σωστή, ούτε προγραμματισμός, ούτε τίποτα. Το δεύτερο είναι η ανομία και αναρχία που υπάρχει, όπου βάζεις τον κάδο σε ένα σημείο και μαλώνουν οι περίοικοι να τον πάνε αλλού. Ξεκινήσαμε την ιστορία με τους υπόγειους κάδους, ήδη έχει μπει ένας στο Τουρκικό Προξενείο. Στην ανακύκλωση πήγαμε καλά, καλύτερα από όλες τις ελληνικές πόλεις, ενώ ξεκινάει και η συλλογή των οργανικών στους καφέ κάδους. Βάλαμε και άλλες σημαντικές βάσεις στον τομέα, νομιμοποιήσαμε τον ΣΜΑ, εκσυγχρονίσαμε τον στόλο, αλλάξαμε το σύστημα προμήθειας των ανταλλακτικών.

-Είχατε πει στην πρώτη σας θητεία ότι θα καθαρίζατε την πόλη σε μικρό χρονικό διάστημα. Κάτι ανάλογο έχει πει και ο νέος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Δεν το κατάφερε η διοίκησή σας. Είναι εφικτό να καθαρίσει η πόλη;

Δεν είναι εφικτό, αλλά η πόλη σε σύγκριση με άλλες, όπως η Αθήνα, ο Πειραιά, είναι καθαρή. Η Καθαριότητα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και είναι δύο φάσεις. Το ένα είναι η αποκομιδή, ο τρόπος με τον οποίο κατεβάζει ο πολίτης τα σκουπίδια, το οποίο δεν λύνεται εύκολα, θέλει κανόνες, πρόστιμα, τα οποία είναι ανέφικτα. Έπειτα είναι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και τα Κέντρα Διαλογής. Ο ΣΜΑ της Ευκαρπίας και ο δικός μας μαζεύει τα σκουπίδια για να πάνε στη Μαυροράχη, αυτό πρέπει να σταματήσει, πρέπει να υπάρχει μια Μονάδα Διαλογής. Θέλει αυτό, όμως, και δρόμο και χρόνο.   

-Ποια είναι η παρακαταθήκη που αφήνετε στην πόλη;  

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος είναι τεράστια ιστορία για την πόλη και το οποίο εάν καταφέρουμε και βγάλουμε την άδεια έως το τέλος της χρονιάς, μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2020, ελπίζω να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον κατασκευαστή. Επίσης, παραδίδουμε έναν οικονομικά εξυγιασμένο δήμο και αυτό το πετύχαμε στην πρώτη θητεία. Στη συνέχεια, μετά την εξυγίανση των οικονομικών είχαμε τη συνεργασία με το Ίδρυμα Ροκφέλερ, που μας βοήθησε πολύ, τον ερχομό της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία προσέφερε τεχνική βοήθεια καθώς και το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αν δεν ήμασταν καλοδιοικούμενος δήμος, δεν θα γινόταν αυτά. Παράλληλα, στην Κοινωνική Πολιτική ο δήμος έκανε σημαντικές δομές, οι οποίες δεν υπήρχαν, στην κρίσιμη περίοδο της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού. Δεν πετύχαμε πολλά στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, αν και το όνειρο το δικό μου ήταν να μην έρχεται ο δημότης στο δημαρχείο.

-Ποια ήταν η πιο δυσάρεστη στιγμή και η πιο ευχάριστη στις δύο θητείες σας;

Η πιο δυσάρεστη ήταν η κριτική που υπέστη – άδικη - από μέλη της «Πρωτοβουλίας» τα οποία έφυγαν. Εγώ προσπάθησα όσο μπορούσα περισσότερο, να ακούω όσο μπορώ περισσότερες γνώμες, αλλά η τελική απόφαση ήταν δική μου. Εάν δεν πήγαινε κάτι καλά, εμένα θα έβριζαν. Η συνεργασία που είχα με όλους τους συμβούλους, βασιζόταν στο δικό μου σκεπτικό, «αφήστε τα γίδια ελεύθερα». Εγώ σε ξέρω ποιος είσαι, ξέρω τι μπορείς να κάνεις, κάνουμε μια κουβέντα και από κει και πέρα κάντο εσύ με τον δικό σου τρόπο. Η πιο ευχάριστη στιγμή ήταν όταν δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Τα θέματα της καθημερινότητας είναι πράγματα που γίνονται και θα γίνουν. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος δεν είναι πρώτη προτεραιότητα των πολιτών, αλλά μακροχρόνια για την πόλη είναι πολύ σημαντικό.  

-Πώς πιστεύετε ότι θα είναι ως δήμαρχος ο Κωνσταντίνος Ζέρβας;

Καλό παιδί είναι... Εάν θα είναι καλός δήμαρχος εξαρτάται από τους στόχους που θα βάλει, από τους συνεργάτες που θα έχει και από τον τρόπο που θα λειτουργεί ο ίδιος προσωπικά.

-Πώς κρίνετε τα πρώτα δείγματα που έδωσε, ανακοινώνοντας τον Δρόσο Τσαβλή για επόμενο πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου και τον Ευθύμη Φωτόπουλο για Γενικό Γραμματέα του δήμου;  

Για τον κ. Τσαβλή έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια. Τώρα εάν ένας πετυχημένος γιατρός μπορεί να γίνει πετυχημένος πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό θα φανεί από τον ίδιο. Για τον κ. Φωτόπουλο, μου προξένησε μεγάλη εντύπωση που διάλεξε έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι παλιός Αυτοδιοικητικός. Είναι - να μην πω ακραίων αντιλήψεων - αλλά κάποιες συνεργασίες που είχαμε για το θέμα των μεταναστών στα Διαβατά, αναγκαστήκαμε εμείς να στείλουμε απορριμματοφόρα να μαζεύουν τα σκουπίδια, μετά σταματήσαμε γιατί δεν ήταν δικιά μας αρμοδιότητα.

-«Εγώ είμαι πάντα με το γκουβέρνο αλλιώς δεν κάνεις δουλειά», έχετε δηλώσει επανειλημμένως. Τώρα που τελειώνει η θητεία σας και δεν χρειάζεστε το γκουβέρνο, ποια είναι η άποψή σας, για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα;

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μάγος. Είναι μια νεότερη εκδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς να έχει την εμβέλεια και την πολιτική οντότητα του Παπανδρέου. Είναι ένα παιδί, ο οποίος ξεκίνησε από τα αμφιθέατρα, Αριστερός με την έννοια που έχει σήμερα ο Αριστερός. Είναι ο κομμουνισμός, η σοσιαλδημοκρατία, αλλά το πακέτο που σερβίρει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι Αριστεροί, εμένα δεν μου λέει τίποτα, είναι αχταρμάς. Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να εξελιχθεί σε ΠΑΣΟΚ, να είναι ο διάδοχος του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε. Κανένας δεν περιμένει ότι θα αναστηθεί ο «Λάζαρος» πάλι. Λυπάμαι πως δεν εξελίχθηκε, όπως έπρεπε να εξελιχθεί η κατάσταση. Γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε δύο πόλους. Έναν με τη ΝΔ που είναι ένα συνονθύλευμα και αυτό ανθρώπων από ακροδεξιούς έως φιλελεύθερους - ο Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος - και από την άλλη έχουμε ένα συνονθύλευμα αριστερίστικων ιδεολογιών, που ακόμα ζούνε με την περίοδο του ΕΑΜ. Πάνε τελείωσαν αυτά παιδιά, πείτε τι θα κάνουμε. Αυτό δεν το έχει πει κανένας, τι θα κάνουμε. Ποιος δεν θέλει κοινωνική δικαιοσύνη, καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά πες μου πώς θα το κάνεις. Επιπλέον είναι ντροπή να λέμε ότι τα μνημόνια έφεραν την Ελλάδα στην κατάσταση αυτή. Η Ελλάδα εάν δεν είχε τα μνημόνια θα ήταν στον πάτο, χειρότερα από την Ουγκάντα.

-Πώς βλέπετε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη;

Τον εκτιμώ πάρα πολύ, δεν είναι χαρισματικός, αλλά είναι άνθρωπος της δουλειάς, έχει κολλήσει ένσημα στη δουλειά του. Είναι άνθρωπος, ο οποίος έχει δείξει πως ξέρει να κρατάει τις ισορροπίες σε ένα τεράστιο κόμμα, όπως είναι η ΝΔ και ελπίζω ότι θα τα καταφέρει.

-Ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει στις εκλογές;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύω ότι θα είναι ο νικητής. Και πιστεύω ότι η διαφορά ψήφου που υπήρχε στις ευρωεκλογές, θα αυξηθεί στις εθνικές. Ο ψηφοφόρος πάει με τον νικητή. Αυτός που έχει μπουκώσει από διάφορα λόγια, θα πει ας πάω στο σίγουρο και το σίγουρο είναι ο Μητσοτάκης, ότι και να γίνει αυτός θα βγει.

-Με ποιον πολιτικό δεν μπορέσατε καθόλου να συνεργαστείτε;

Εγώ ήθελα να κάνω τη δουλειά μου, για να την κάνω, έπρεπε να κάνω τον καραγκιόζη, τον νταή, να τα κάνω όλα. Δεν υπήρχε πολιτικός που δεν μπόρεσα να συνεργαστώ, άσχετα αν είχα αποτέλεσμα ή όχι.

-Είχατε δηλώσει επανειλημμένως πως ο δήμος δεν ασκεί εξωτερική πολιτική, ωστόσο, την ίδια ώρα ως δήμαρχος κάνατε δηλώσεις για σημαντικά θέματα, όπως για το Σκοπιανό. Δεν είναι αντιφατικό αυτό;

Δεν είναι αντιφατικό. Από εμάς ξεκίνησε η λεγόμενη «Διπλωματία των πόλεων». Πηγαίνουμε σε μια πόλη και την καλούμε να έρθει και εδώ, αναπτύσσουμε σχέσεις μεταξύ μας. Οτιδήποτε πρόβλημα υπάρχει δεν λύνεται μόνο σε ανώτατο επίπεδο, λύνεται και σε επίπεδο πολιτών. Με αυτή τη λογική και όταν πήγαμε στην Τουρκία και αυτό το περίφημο, «με εσάς αισθάνομαι αδέρφια και με τους Ευρωπαίους συνεταίρος», αυτό μπορεί να είναι διπλωματία, όπως θέλεις πες το, δεν είναι εξωτερική πολιτική. Όταν έγινε σεισμός στην Τουρκία, η αυθόρμητη βοήθεια από την Ελλάδα στην Τουρκία, ήταν ένα κομμάτι της διάθεσης του κόσμου, η διπλωματία ήταν ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ.

-Δεχθήκατε, όμως, έντονη κριτική για τη Συμφωνία Πρεσπών και για τις τοποθετήσεις σας για τον Κεμάλ.

Και για τον Κεμάλ και για το Μακεδονικό, έχω συγκεκριμένη άποψη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπέγραψε με τον Κεμάλ Σύμφωνο Φιλίας, το 1930 και τότε το δημοτικό συμβούλιο πήρε την απόφαση την οδό Αποστόλου Παύλου, να την μετονομάσει σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ. Άλλαξε όνομα πάλι μετά τα Σεπτεμβριανά στην Πόλη. Τόλμησα να πω ότι καιρός είναι να δώσουμε το όνομα του Κεμάλ. Εμένα με ενδιαφέρει ότι για τους Τούρκους ήταν ο μπαμπάς τους. Και αυτό το «στ΄ αρχ.... μου ποιος είναι», το πήραν οι Πόντιοι και νόμιζαν ότι τους προσέβαλα. Αυτά ήταν δύσκολες ιστορίες, με έβριζαν στο δρόμο.

Για το Μακεδονικό, η μακεδονική γλώσσα είναι αναγνωρισμένη επίσημα από το ΄45, ποτέ δεν αντιδράσαμε σαν χώρα, η Δημοκρατία της Μακεδονίας, ήταν επίσημα αναγνωρισμένη σαν μέρος της Γιουγκοσλαβίας και πότε δεν αντιδράσαμε, γιατί μας έλεγαν οι Αμερικάνοι κάντε την κορόιδα. Με τον ίδιο τρόπο, τώρα πίεζαν οι Αμερικάνοι να βρούμε συμφωνία. Δεν συμφωνώ με το Βόρεια Μακεδονία, έπρεπε να βγει Νέα Μακεδονία.

-Στη δική σας, παράταξη την «Πρωτοβουλία», τα μέλη σκορπίστηκαν στις εκλογές, δεν μπόρεσαν ενωμένα να διεκδικήσουν τον δήμο. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι έγινε αυτό;

Αναμενόμενο ήταν. Η Πρωτοβουλία ήταν παιδιά από διάφορες αντιλήψεις και ιδεολογικές τοποθετήσεις αλλά συγκολλητική ουσία όλων αυτών των αγριμιών ήμουν εγώ. Όταν είπα ότι δεν κατεβαίνω, έγινε αυτό που υποπτευόμουν και επαληθεύτηκε, ο καθένας πήγε εκεί που είναι πιο κοντά, άλλος με Νοτοπούλου, άλλος με Ταχιάο και καλά έκαναν.

-Πιστεύετε πως αν είχατε ενημερώσει νωρίτερα για την αποχώρησή σας, θα ήταν άλλη η κατάληξη της «Πρωτοβουλίας».

Η παράταξη δεν είναι κόμμα, ήταν μια κίνηση πολιτών, και για αυτό δεν είχαμε διαδικασίες διαγραφής, θα μπορούσα κάλλιστα να διαγράψω όποιον σήκωνε κεφάλι. Σε όλη τη διάρκεια ειδικά στη δεύτερη θητεία, όλων άνοιξε η όρεξη να γίνουν δήμαρχοι στη θέση του δημάρχου. Εγώ δεν κινήθηκα έτσι, ώστε να τους αποκεφαλίσω εξαρχής. Υπήρχε ένα προσωπικό συμφέρον σε όλη την ιστορία. Δεν ήταν προσηλωμένοι σε μια ιδεολογία που είχε η «Πρωτοβουλία», η οποία ήταν και λίγο φλου, η ιδεολογία μας ήταν κάνουμε ότι παραπάνω μπορούμε για την πόλη. Ούτε για το κόμμα, ούτε για τον εαυτό μας ούτε τίποτα.

-Αν κατεβαίνατε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, θα εκλεγόσασταν ;

Πού να ξέρω... Στην πόλη έχει ένα σωρό ανθρώπους που με υπεραγαπάνε και ένα σωρό που με μισούν. Ποιοι είναι οι πιο πολλοί δεν ξέρω.

-Σας άλλαξε ο γάμος με την Μαρία Ιωαννίδου;  

Βέβαια με άλλαξε αλλά κυρίως το διασκεδάζω πολύ. Επειδή η γυναίκα μου έχει δύο παιδιά, 8 και 14 ετών, λειτουργώ και σαν μπαμπάς και σαν παππούς. Είναι καταστάσεις που έχω περάσει πριν από έναν αιώνα. Το διασκεδάζω πολύ, τι θέλει ο μικρός, τι θέλει η μεγάλη. Εκείνο που με ικανοποιεί είναι ότι τα παιδιά με έχουν δεχθεί και μου μιλάνε πολύ άνετα, μου λένε και πράγματα που δεν λένε στην μάνα τους. Αυτό είναι καλό για την οικογενειακή γαλήνη.

-Τι θα κάνετε το καλοκαίρι ;  

Υπομονή θα κάνω το καλοκαίρι, να περάσει… Έχει πολύ δουλειά να γίνει στον δήμο έως 31 Αυγούστου. Θέλω να παραδώσω τον δήμο όσο γίνεται πιο καλά. Θα κάνουμε έναν φάκελο να παραδώσουμε για όλα τα θέματα του δήμου.