Skip to main content

Θετικός ο Ζέρβας για στελέχη άλλων παρατάξεων αλλά χωρίς ανταλλάγματα

Τα πρόσωπα που ενδεχομένως προταθούν για τη διοίκηση θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κ. Ζέρβα και θα πληρούν τις πολιτικές του προϋποθέσεις

Το νέο σχήμα, που θα αναλάβει να διοικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης, από την 1η Σεπτεμβρίου, ετοιμάζει ο νέος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Οι συναντήσεις με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, εκτός όσων είχαν ταχθεί στο πλευρό του προεκλογικά (Πέτρος Λεκάκης, Χάρης Αηδονόπουλος, Μάκης Κυριζίδης),  πραγματοποιήθηκαν, στις αρχές της εβδομάδας, στο προσωπικό γραφείο του κ. Ζέρβα.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου δημάρχου, το κλίμα ήταν με όλους θετικό, καθώς όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν έντονες διαφορές στις προγραμματικές θέσεις με αρκετούς εξ αυτών.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «οι περισσότεροι διάκεινται θετικά προς τη νέα υπό διαμόρφωση διοίκηση και προσανατολίζονται σε μία εποικοδομητική στάση στη νέα περίοδο υπερψηφίζοντας ό,τι κρίνουν πως κινείται προς θετική κατεύθυνση».

Σημειώνεται ότι ανοιχτοί σε συνεργασία για την επόμενη μέρα στον δήμο είναι οι Σπύρος Βούγιας, Νίκος Ταχιάος, Γιώργος Ορφανός, ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει κάποια θέση μέσα στο νέα σχήμα. 

Στο νέο σχήμα διοίκησης είναι ανοιχτή η πιθανότητα να συμμετάσχουν στελέχη από άλλες παρατάξεις, με τις οποίες υπάρχει προγραμματική σύγκλιση και κοινός πολιτικός τόπος. «Δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές που θα εμπόδιζαν μία τέτοια εξέλιξη», σημειώνουν από το περιβάλλον του νέου δημάρχου.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται από το περιβάλλον του κ. Ζέρβα ότι τα πρόσωπα που ενδεχομένως προταθούν θα είναι στη διακριτική του ευχέρεια και θα πληρούν τις πολιτικές προϋποθέσεις που θέτει ο ίδιος, καθώς τo εκλογικό αποτέλεσμα του 67% του δίνει την ευχέρεια διαμόρφωσης των εξελίξεων.

Η κάθε συνεργασία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «θα εδράζεται σε μία προγραμματική και πολιτική συμφωνία που ως γενικότερο πλαίσιο θα περιγράφει προτεραιότητες, ιεραρχήσεις και βασικές γραμμές της νέας διοίκησης». Στόχος του νέου δημάρχου είναι η διαμόρφωση μίας λειτουργικής διοίκησης που θα πετύχει τους στόχους της προς όφελος δημοτών και κατοίκων.

Από την πλευρά πάντως του νέου δημάρχου ξεκαθαρίζεται ότι «δεν υπάρχουν διεργασίες στη βάση προσωπικών ανταλλαγμάτων και διευθετήσεις με τέτοιο περιεχόμενο. Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις. Ο κ. Ζέρβας θα διαμορφώσει τη νέα διοίκηση με βάση το σχεδιασμό του. Το νέο διοικητικό σχήμα θα αντανακλά το πνεύμα της πολιτικής πρότασης που επέλεξαν οι Θεσσαλονικείς και θα είναι το πλέον κατάλληλο για την επίτευξη των προγραμματικών στόχων».

Παράλληλα, ο νέος δήμαρχος αναμένει και τη θεσμική νομοθετική παρέμβαση της νέας κυβέρνησης στην κατεύθυνση δημιουργίας λειτουργικών διοικήσεων στους ΟΤΑ.

Σχετικά με τις παρατάξεις που υπάρχει μεγάλη πολιτική και προγραμματική απόσταση ή που για πολιτικούς λόγους δεν επιθυμούν να υπάρξει συνεργασία, από το περιβάλλον του νέου δημάρχου σημειώνεται ότι οι προσωπικές και πολιτικές σχέσεις με τους επικεφαλής παραμένουν άριστες. «Αλλωστε ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας απομειώνει τη βαρύτητα ιδεολογικών προσεγγίσεων και διαμορφώνει πολλά πεδία όπου η συμφωνία είναι εφικτή», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.