Skip to main content

«Τα επτά ψέματα του ΠΑΣΟΚ και επτά αλήθειες για το αύριο»

Η λύση του Μνημονίου είναι χειρότερη από το πρόβλημα της κρίσης υποστήριξε από το βήμα της 75ης ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Κάλυψη στη διακυβέρνηση Καραμανλή, δέσμευση για αποκατάσταση τω
Η χώρα είναι ανάγκη να ακολουθήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, υποστηρίζοντας  ότι η λύση του Μνημονίου είναι χειρότερη από  το πρόβλημα της κρίσης.

«Η προσφυγή στο Μνημόνιο δεν ήταν ούτε αναπόφευκτη ούτε μονόδρομος, δεν χρειάζεται δυνάστης, για να αλλάξει η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, κατά την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της ΔΕΘ, καταγγέλλοντας παράλληλα το ΠΑΣΟΚ για επτά ψέματα και περιγράφοντας τις επτά «αλήθειες» του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι η υπερχρέωση της χώρας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, όταν ανέλαβε το τιμόνι της χώρας το ΠΑΣΟΚ, και από τότε καμιά κυβέρνηση δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος. Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, παρείχε κάλυψη στην πολιτική που ακολούθησε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ήταν παρών στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, αντικρούοντας την κριτική του ΠΑΣΟΚ ότι ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ για όσα συνέβησαν στη χώρα μετά τις εκλογές του 2009.

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης θα επανιδρυθεί, όχι σαν μία ενισχυμένη νομαρχία, αλλά με ουσιαστικές αρμοδιότητες, ώστε να αποτελέσει το όχημα που θα βάλει τη η Βόρεια Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, μίλησε για εικόνα εγκατάλειψης της Μακεδονίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά τα έργα υποδομών που είχε δρομολογήσει για τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση της ΝΔ. Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση για την κατάργηση των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, που προσφέρουν το 30% του εθνικού εισοδήματος, τονίζοντας ότι, όταν η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση, οι αρμοδιότητες του τουρισμού θα υπάγονται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Τα επτά ψέματα

Αναλυτικότερα, το πρώτο ψέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σαμαράς και το οποίο έχει χρεοκοπήσει, είναι η «κοινωνική πολιτική» που ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με αναδιανομή δανεικών σε βάρος των επομένων γενεών.    

Το δεύτερο ψέμα, κατά τον κ. Σαμαρά, είναι η απάντηση στο ερώτημα: πότε η χώρα υπερχρεώθηκε; Η υπερχρέωση της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ’80, επί ΠΑΣΟΚ, όταν το χρέος εκτινάχθηκε από 32% σε 110% του ΑΕΠ. Κι από τότε όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν, αλλά καμία δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος. Διότι το χρέος τροφοδοτεί νέα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια.

Το τρίτο ψέμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δημιούργησε το σημερινό πρόβλημα υπερχρέωσης. Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τα 80 δισεκατομμύρια νέου χρέους κατά την πενταετία 2004-2009, τα 70 πήγαν για υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το τέταρτο ψέμα, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι ο ισχυρισμός ότι για όσα έγιναν μετά τον Οκτώβριο του 2009 φταίει η κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα spreads των επιτοκίων, που αποτελούν τον καθρέφτη εμπιστοσύνης των αγορών στην εκάστοτε κυβέρνηση, ήταν μόλις στις 130 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο και ανέβηκαν πολύ αργότερα, όταν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, ενώ διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό. Τα spreads άρχισαν να σκαρφαλώνουν μετά τον Ιανουάριο του 2010, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εξαιτίας της πολιτικής του.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το πέμπτο ψέμα είναι ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό ήταν, δήθεν, «αναπόφευκτη». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι αντίθετα, οι αγορές δάνειζαν άνετα την Ελλάδα ως και τον Ιανουάριο, όσα ζητούσε για να βγάλει τη χρονιά και με λογικά επιτόκια ακόμα. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δανειστεί τότε, άρχισε τον διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό και βρέθηκε εκτός αγορών τον Μάιο.

Το έκτο ψέμα, κατά τον ίδιο, είναι ότι η υπογραφή αυτού του Μνημονίου ήταν «μονόδρομος» στις αρχές Μαΐου. Αντίθετα, υπήρχαν τότε περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλά η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε το παραμικρό και υπέγραψε τους χειρότερους δυνατούς όρους.

Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, το έβδομο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ, ότι το Μνημόνιο αποτελεί παρ’ όλα αυτά διέξοδο από την κρίση κι ότι ήταν πράξη «ανευθυνότητας» της Νέας Δημοκρατίας να μη το ψηφίσει. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η πολιτική του Μνημονίου οδηγεί σε χειρότερη κρίση απ’ αυτήν που υπάρχει σήμερα, ότι βουλιάζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, ότι το συνολικό χρέος στο τέλος της τετραετίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο, ότι μετά από τόσες θυσίες και πάλι θα είναι δύσκολο να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να δανειστεί. Η πραγματική ανευθυνότητα ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ κραύγαζε «λεφτά υπάρχουν» πριν τις εκλογές του 2009, όταν γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα ελλείμματος που υπήρχε τότε στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

«Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν φώναξε "λεφτά υπάρχουν". Είτε βρισκόταν στην κυβέρνηση όπως πέρυσι τέτοιο καιρό, είτε στην αντιπολίτευση, όπως σήμερα, ποτέ δεν έταξε στους πάντες τα πάντα. Το ΠΑΣΟΚ το έκανε πέρυσι, όπως το έκανε και παλαιότερα, όπως το έκανε πάντα. Αυτό είναι ανευθυνότητα! Αυτό είναι η Ανευθυνότητα με το άλφα κεφαλαίο, όπως το αξέχαστο «λεφτά υπάρχουν»», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ δεσμεύτηκε για αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών στους χαμηλοσυνταξιούχους το ταχύτερο δυνατό, με ισοδύναμες περικοπές από δαπάνες και σημείωσε πως το σχέδιο της Ν.Δ. δεν προβλέπει άλλα μέτρα περικοπών και νέων φόρων.

Η πρόταση της ΝΔ

Επεσήμανε δε ότι το κόμμα του δεν αρκέστηκε να απορρίψει το Μνημόνιο, αλλά διατύπωσε το δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση.

«Κλείνει στις μέρες μας μια ολόκληρη ιστορική περίοδος για την Ελλάδα. Κι όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, κλείνει γιατί τελείωσαν τα ψέματα στα οποία στηριζόταν. Και διαψεύστηκαν οι μύθοι που τη συντηρούσαν. Τέλειωσαν τα ψέματα. Και τώρα χρειαζόμαστε αλήθειες, για να πάμε μπροστά. Χρειαζόμαστε αλήθειες, για να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος. Αλλά και για να μη βρεθούμε ποτέ ξανά σε τέτοια κατάσταση. Χρειαζόμαστε αλήθειες, για να μετατρέψουμε την οργή του λαού σε ελπίδα των πολιτών. Και την οικονομική κρίση σε ιστορική ευκαιρία. Χρειαζόμαστε κοφτερές αλήθειες. Όχι "στρογγυλεμένα λόγια"», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Όπως είπε, το σχέδιο της Ν.Δ χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση με στοχευμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς μηδενικού ή μηδαμινού κόστους. Κι έτσι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε ενάμιση με δύο χρόνια, όταν με το Μνημόνιο το έλλειμμα θα παραμένει 2,6% μετά από 4 χρόνια σκληρών θυσιών.

Το σχέδιο έχει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους μέσα από την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Κι έτσι μετά από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα θα έχει χρέος χαμηλότερο απ’ ότι σήμερα. Ενώ με το Μνημόνιο θα έχει χρέος πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι σήμερα.

Επιπλέον, προβλέπει αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών που έγιναν ήδη, όπως οι περικοπές στις χαμηλές συντάξεις. Η ΝΔ δεσμεύεται να αποκαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις το ταχύτερο, προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από δαπάνες. Κι έδωσε τους σχετικούς κωδικούς του προϋπολογισμού. Επίσης, το Σχέδιο της ΝΔ δεν προβλέπει άλλα μέτρα περικοπών και νέων φόρων, ενώ το Μνημόνιο προβλέπει αλλεπάλληλα νέα μέτρα, πολλά των οποίων, μάλιστα, «αδιευκρίνιστα».

Προτείνει δε αναπτυξιακά μέτρα, πολλά των οποίων είναι εφαρμόσιμα από σήμερα, κι άλλα αφότου η χώρα απαλλαγεί από τους περιορισμούς του Μνημονίου.  

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, για να βγει η Ελλάδα από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Πρότεινε διαρθρωτικές αλλαγές, που μπορεί να υιοθετηθούν από τώρα και να εφαρμοστούν, όταν είναι δυνατό.

Πρόκειται για επτά μεταρρυθμίσεις τις οποίες ονόμασε «επτά αλήθειες» και είναι:

- Δραστική μείωση της φορολογίας, όταν βγούμε από το Μνημόνιο, κι όχι νέες φορολογικές αυξήσεις μέχρι τότε. Με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, το κράτος μπορεί να αντλήσει περισσότερα έσοδα.

- Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων, με επιδότηση της εργασίας από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ώστε να μην χαθούν πόροι που χρειάζονται άμεσα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

- Πάταξη της γραφειοκρατίας όχι στα λόγια, αλλά με προτεραιότητα σε πέντε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Άμεσα εφαρμόσιμες και μηδενικού κόστους.

- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με συγκεκριμένες στοχευμένες δράσεις.

- Προτεραιότητα στην Εξωστρέφεια.

- Απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας.

- Κλαδικές στρατηγικές σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

«Σε ποιους τομείς θα δώσει έμφαση; Πώς θα βοηθήσει να υπάρξουν επενδύσεις και να παραμεριστούν εμπόδια, ώστε να αυξηθεί το εισόδημα και ο πλούτος με υγιή τρόπο από ανταγωνιστικές δραστηριότητες; Γι’ αυτά όλα δεν πολυμιλούσαμε. Η Ανάπτυξη δεν μας απασχολούσε αληθινά. Η ανταγωνιστικότητα ήταν ως πρόσφατα "απαγορευμένη λέξη", σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε καν τους τομείς όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα». Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μάλιστα τόνισε ότι πρέπει να υλοποιηθεί η πρόταση του ΣΕΒΕ για την ίδρυση γενικής γραμματείας Εξωστρέφειας.

Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι σε όλα τα παραπάνω ζητήματα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αυξάνει τα φορολογικά βάρη, επιδεινώνει τη γραφειοκρατία, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα, συνεχίζει την απαξίωση της επιχειρηματικότητας και ακυρώνει κάθε κλαδική πολιτική για οποιοδήποτε αναπτυξιακό τομέα, από τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, ως την Ενέργεια.

«Στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εμείς τις στηρίζουμε. Όχι με το «φόβητρο» του Μνημονίου. Τις στηρίζαμε και πριν, με το ΠΑΣΟΚ απέναντι. Τις στηρίζουμε και τώρα. Και πολύ πιο προωθημένες και πολύ πιο τολμηρές. Όχι να πνίγονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των "συναρμόδιων"», ανέφερε.

Αναφερόμενος στα Πανεπιστήμια, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποβάθμιση της Παιδείας και πρότεινε τη μετατροπή των άδειων περιφερειακών Σχολών σε Κέντρα Μεταπτυχιακών Σπουδών και εξειδικευμένης Έρευνας.

Προϋπόθεση για αυτήν τη μεγάλη στροφή της εκπαίδευσης στην ποιότητα και στην αξιοκρατία, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

«Να καταργηθεί η ασυλία εγκληματικών πράξεων μέσα στα Πανεπιστήμια», πρόσθεσε.

Δημοτικές εκλογές

Ως προς το πολιτικό δίλημμα των επόμενων εκλογών, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η κυβέρνηση υποκινεί και διασπείρει το φόβο, ενώ η Νέα Δημοκρατία καλλιεργεί την ελπίδα. Κάλεσε δε τους πολίτες «να αντισταθούν στην προσπάθεια εκφοβισμού τους. Να ψηφίσουν τις ελπίδες τους κι όχι τους φόβους τους».

Μήνυμα ελπίδας

Καταλήγοντας ο Αντώνης Σαμαράς, επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε τελειωμένοι. Δεν είμαστε χρεοκοπημένη χώρα. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την «εθνική κατάθλιψη» που μας έχει βάλει το ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες. Μπορούμε να ανακάμψουμε. Μπορούμε να μπούμε σε υγιή δρόμο ανάπτυξης.

Λένε ότι το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν ξημερώσει. Η αλήθεια είναι ότι πολύ πυκνό σκοτάδι σκέπασε τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Αλλά εμείς βρισκόμαστε εδώ για να σας πούμε, ότι σύντομα θα φανεί το φως. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Αυτό είναι το μήνυμά μας: Πολύ σύντομα θα φανεί το πρώτο φως».