Skip to main content

Όλα τα έργα ύψους 10 εκατ. στον Δήμο Θεσσαλονίκης μέσω του Νιάρχος

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, το σύνολο των έργων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού.

Στα 10 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα έργα που υλοποιήθηκαν στον δήμο Θεσσαλονίκης μέσω της δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική δωρεά που δεχθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης από το ΙΣΝ για την ανακούφιση της πόλης από τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Ήδη έχει απορροφηθεί το 60% της δωρεάς, μέσω της οποίας υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται 18 δράσεις -έργα. Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, το σύνολο των έργων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήδη δημιουργήθηκαν 71 θέσεις εργασίας και έχουν εξυπηρετηθεί 2.100 άτομα σε κοινωνικές δομές, 1850 σε δομές καινοτομίας καθώς και 30.000 από τα κέντρα τουριστικής πληροφόρησης.

Για ένα πολύτιμο εργαλείο και πολλαπλά οφέλη από τη δωρεά έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ευχαριστώντας το Ίδρυμα γι αυτή την δωρεά. «Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προστίθεται ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η επιλογή του τρόπου αξιοποίησης της δωρεάς έγινε με δύο κριτήρια την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων και την υλοποίηση δράσεων για μια πόλη εξωστρεφή» τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε παράλληλα το Ίδρυμα και για τη χρηματοδότηση προς το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Για τεχνικά έργα τόνισε ότι επιλέχθηκαν με βάση το σκεπτικό και τα κριτήρια των υπόλοιπων παρεμβάσεων, δηλαδή την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, την ανάπτυξη του τουρισμού και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.«Τα έργα και οι δράσεις που επιλέξαμε δεν είναι αποσπασματικές, αλλά εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για το 2030», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.

Όπως ανέφερε, «όλες οι παρεμβάσεις συνιστούν μία σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη διοίκηση του Δήμου, που είναι υποχρεωμένη να τη διαφυλάξει, αλλά και να τη συνεχίσει»

«Η δωρεά προς τον δήμο έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος ύψους 300.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δουλέψαμε εντατικά για την υλοποίηση των έργων», σημείωσε από την πλευρά του ο διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος Πάνος Παπούλιας, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων δωρεών. Όπως είπε, «είναι ελπίδα μας ότι τα προγράμματα αυτά συνέβαλαν στην ανακούφιση των επιπτώσεων της κρίσης και επιπλέον ότι θα συνεισφέρουν σε μακροχρόνιο επίπεδο στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της πόλης». Σημείωσε, ωστόσο, τη δέσμευση του Ιδρύματος για χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ για το Μουσείο Ολοκαυτώματος καθώς και για τη δημιουργία του Παιδιατρικού νοσοκομείου.



Τα έργα, τα όποια παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατανεμήθηκαν σε πέντε θεματικούς άξονες (Κοινωνική Πολιτική, Πρωτοβουλίες για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα, Ανάπτυξη Υποδομών και Δράσεων Προβολής για τον Τουρισμό, Πολιτισμός και Κοινωνία των Πολιτών και  Τεχνικά Έργα), με βάση τις προτεραιότητες παρεμβάσεων στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης προς όφελος των δημοτών.

Έργα ανά Θεματικό Άξονα

Α. Κοινωνική Πολιτική – Ενίσχυση Ευπαθών Ομάδων: μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και με έργα συνολικής αξίας που αντιστοιχεί σε ποσοστό 24% επί του συνόλου των € 10.000.000, ενισχύεται και διευρύνεται το δίκτυο των δομών της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας στον Δήμο Θεσσαλονίκης». Συγκεκριμένα:
1.    Ενισχύονται και αναπτύσσονται η εμβέλεια και λειτουργία του Υπνωτηρίου Αστέγων, που βρίσκεται στην διεύθυνση Ανδρέου Γεωργίου 13. Βασική αναβάθμιση της κοινωνικής υπηρεσίας του Υπνωτηρίου Αστέγων για 3 έτη, μέχρι τον Ιούλιο του 2020, αποτελεί η δομή με τη μεθοδολογία «street work», σε συνδυασμό με την δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής S.O.S. για τους αστέγους.
2.    Συνέχιση και αναβάθμιση για 3 έτη, από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, της λειτουργίας του Ανοικτού Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής και Φροντίδας Αστέγων.
3.    Προμήθεια δύο οχημάτων για τις ανάγκες προσωπικού και ωφελουμένων δομών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, και του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
4.    Λειτουργία μέχρι τον Μάρτιο του 2020 του προγράμματος «Επανεκκίνηση», σε συνεργασία με την ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ», με στόχο την επανένταξη στον κοινωνικό ιστό και την αγορά εργασίας ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης και το εισόδημα τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ή βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Β. Πρωτοβουλίες για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα 

1.    Δημιουργία και Λειτουργία της Προ-θερμοκοιτίδας «Ok!Thess».
 2.    Εξοπλισμός και Λειτουργία στα Παλιά Σφαγεία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Δημιουργικότητας «LAB’attoir»
 3.    Εξοπλισμός και Λειτουργία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 του «Hellenic Design Centre»

Γ. Ανάπτυξη Υποδομών και Δράσεων Προβολής για τον Τουρισμό και την Πολιτιστική Κληρονομιά με έργα συνολικής αξίας που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,5% επί του συνόλου της δωρεάς. Συγκεκριμένα:
 1.    Κατασκευή και Τοποθέτηση 48 Δεικτών Μνήμης
 2.    Διαμόρφωση, Εξοπλισμός, Στελέχωση και Λειτουργία για 2 έτη, μέχρι τον Απρίλιο του 2020, δύο «Tourist Information Centers» – περιπτέρων πληροφόρησης για την εξυπηρέτηση των ολοένα αυξανόμενων επισκεπτών της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το «Thessaloniki Convention Bureau».
 3.    Ψηφιοποίηση Αρχείου Εφημερίδων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Δ. Κοινωνία των Πολιτών: μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και με έργα συνολικής αξίας που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των € 10.000.000. Συγκεκριμένα:
 1.    Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά:
 2.    Δωμάτιο της Γειτονιάς

Ε. Τεχνικά Έργα – Παρεμβάσεις στην Πόλη: μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), και με έργα συνολικής αξίας που αντιστοιχεί σε ποσοστό 51% επί του συνόλου των € 10.000.000. Με βάση τον άξονα «Περιβάλλον & Ποιότητα Ζωής», και στο πλαίσιο των Μέτρων Αστικών Αναπλάσεων στον Ελεύθερο Δημόσιο (Κοινόχρηστο) Χώρο:
 1.    Ανάδειξη του Άξονα Δημ. Γούναρη: από Π. Μελά έως Λεωφ. Νίκης με Στοιχεία Βιοκλιματικού Σχεδιασμού (Πλατεία Φαναριωτών)
 2.    Ανάπλαση 3 Παιδικών Χαρών (Πλατεία Μακεδονομάχων, Ν. Ελβετίας, Θερμοπυλών – Νάστου)
 3.    Δημιουργία Τουριστικού Περιπάτου (Διαδρομή Ροτόντα – Απ. Παύλου – Οδός Κάστρων – Άνω Πόλη) Το έργο αναλύεται σε δύο επί μέρους:
3.1. Ανάπλαση της Οδού Απ. Παύλου (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Μάρτιος 2019) και
3.2. Ανάπλαση της Οδού Κάστρων (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Ιούλιος 2019).
 4.    Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου Γενί Τζαμί και Οδών Συγγρού, Βασιλέως Ηρακλείου και Αγίου Μηνά) Το έργο αναλύεται σε δύο επί μέρους:
4.1. Ανάπλαση Οδών Αγ. Μηνά – Συγγρού (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Απρίλιος 2019) και
4.2. Ανάπλαση Οδών Βασιλέως Ηρακλείου – Αρχαιολογικού Μουσείου (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Φεβρουάριος 2019).
 5.    Βελτίωση Αστικού Εξοπλισμού με Βάση τις Αρχές Σχεδιασμού της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Μεταξύ άλλων η προμήθεια και εγκατάσταση σε διάφορα σημεία ιστορικού και εμπορικού ενδιαφέροντος της πόλης 35 πλήρως αυτοματοποιημένων (ηλεκτρονικών) ανοξείδωτων βυθιζόμενων εμποδίων, 30 ημιαυτόματων ανοξείδωτων βυθιζόμενων εμποδίων, 500 ηλεκτρονικών καρτών για οχήματα, 1.000 σταθερών αποτρεπτικών εμποδίων, ολοκληρωμένου συστήματος σήμανσης δημοσίων χώρων με 2.000 τεμάχια ελαστικών οριοδεικτών, 2.000 τεμάχια ελαστικών οριοδεικτών, και 1.000 τεμάχια ελαστικών διαχωριστών κυκλοφορίας (κρασπέδων) υψηλής αντοχής.

Με βάση τον άξονα «Κοινωνική Πολιτική – Παιδεία – Πολιτισμός & Αθλητισμός», και στο πλαίσιο των Μέτρων Έργων Υποδομής Κοινωνικής Μέριμνας:
 6.    Κέντρο Αποκατάστασης Εξαρτημένων & Σταθμός Αρωγής «ΙΑΝΟΣ»