Skip to main content

Τα αιτήματα των ασφαλιστών σε τηλεδιάσκεψη Βεσυρόπουλου-εκπροσώπων επιμελητηρίων

Εκρπόσωποι επιμελητηρίων έθεσαν στον υφυπουργό Οικονομικών τα επτά βασικά ζητήματα που απασχολούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Τα επτά βασικά θέματα που απασχολούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και, όπως σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, πρέπει με τη συμβολή της πολιτείας να επιλυθούν, τέθηκαν υπόψιν της κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης 2ης Εθνικής Συνδιάσκεψης των εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα επιμελητήρια της χώρας στην οποία είχε κληθεί ο αρμόδιος υφυπουργός κος Απ. Βεσυρόπουλος και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πρώτη ένδειξη για τη στάση της κυβέρνησης σε σχέση με την προώθηση των αιτημάτων είναι θετική.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ Κ. Σισμανίδη και σε αυτή συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά κύριοι Ι. Χατζηθεοδοσίου, Μ. Ζορμπίδης και Ι. Βουτσινάς, οι οποίοι δήλωσαν την στήριξή τους στα υποβαλλόμενα προς την κυβέρνηση ζητήματα και απηύθυναν παραίνεση προς τον υφυπουργό για να επιλυθούν.
 
Τα γενικά και ειδικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο και όπως τονίζουν τα επιμελητήρια «θα συμβάλλουν και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας άμεσα ή έμμεσα και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν ταχύτατα από την πολιτεία» παρουσίασαν ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, μέλος ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και μέλος ΔΣ ΠΕΣΚΜ κυρία Ματίνα Σιώχου και η αναπληρώτρια Πρόεδρος στο τμήμα Υπηρεσιών και μέλος ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κυρία Αλεξάνδρα Παντελάρου.
 
Τα θέματα που ετέθησαν στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλο στην ειδική τηλεδιάσκεψη, είναι τα εξής:

1. Θεσμοθέτηση κινήτρων - φοροαπαλλαγή - για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια Ζωής και Υγείας

2. Θεσμοθέτηση κινήτρων - φοροαπαλλαγή - για την ανάπτυξη των ασφαλίσεων περιουσίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

3. Ορθή φορολογική αντιμετώπιση της καταβολής αποζημίωσης σε περίπτωση λύσης της σύμβασης του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή λόγω συνταξιοδότησης, αναπηρίας ή θανάτου.

4. Απαλλαγή ΦΠΑ σε εμπορικές πράξεις μεταξύ Μεσίτη ασφαλίσεων και Πράκτορα ασφαλίσεων.

5. Φορολογική αναγνώριση επισφαλειών (όπως έχει αναγνωριστεί στους πράκτορες ΟΠΑΠ).

6. Ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση του κλάδου λόγω των ιδιαιτεροτήτων του.

7.Απάλειψη των φορολογικών επιβαρύνσεων κληρονομιάς ή άλλων σε περίπτωση καταβολής αποζημίωσης θανάτου από ασφαλιστική εταιρεία ή/και ασφαλίσματος για αναπηρία.
 
Ο υφυπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεσμεύτηκε για την άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν αποκλειστικά τις αρμοδιότητες του και δεν δημιουργούν σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση (θέματα 3-4-5) , ενώ διευκρίνισε ότι τα θέματα που αφορούν τις φοροαπαλλαγές αποτελούν δέσμευση της κυβέρνησης και θα επανέλθουν στο προσκήνιο μετά την διαχείριση των έκτακτων θεμάτων της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της στην καθημερινότητα.