Skip to main content

Τα hotspot σε Χίο και Λέρο επιθεωρεί εν όψει Συνόδου ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Χίο και τη Λέρο συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα

Tο προσφυγικό κυριαρχεί στην ατζέντα της εβδομάδας για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αύριο, Τετάρτη, και μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής μεταβαίνει στη Χίο και τη Λέρο για να επιθεωρήσει τα hotspot που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τη Χίο (άφιξη στις 14:00) και τη Λέρο συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα δύο νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Πέμπτη-Παρασκευή).

Ο πρωθυπουργός θέλει πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες να είναι έτοιμος να απαντήσει σε πιθανές επιθέσεις που θα δεχθεί από χώρες που θέλουν να μετατρέψουν το προσφυγικό σε πρόβλημα της Ελλάδας, μεταθέτοντας όλες τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση.

Της Συνόδου θα προηγηθεί ευρεία Διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών που διάκεινται πιο φιλικά απέναντι στους πρόσφυγες, δηλαδή τις χώρες της Benelux, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στη σκιά της παρεξήγησης που σημειώθηκε στην ευρωτουρκική Σύνοδο μετά τα tweets του Αλέξη Τσίπρα για τους τούρκους πιλότους, τα οποία προκάλεσαν την απάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Θέση της κυβέρνησης -την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα-, είναι ότι η Ελλάδα, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τον όγκο των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι, τηρεί τις υποχρεώσεις της και ότι πρέπει να τις τηρήσουν και η ΕΕ και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής.

Ο κ. Τσίπρας τόνιζε την περασμένη Παρασκευή ότι πλέον η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί όχι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που τις τηρεί, αλλά στο τι γίνεται και από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν αυτές οι ροές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να δούμε.

Ενόψει της Συνόδου, ο αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν -που είχε επισκεφθεί τη Λέσβο μαζί με τον πρωθυπουργό προ δύο μηνών-, δήλωσε ότι απαιτείται ακόμη αρκετή πολιτική, οικονομική και οργανωτική υποστήριξη για την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως επίσης και ένας στενότερος συντονισμός με την Τουρκία. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «δεν επιτρέπεται να στρουθοκαμηλίζουμε αλλά πρέπει να αναλάβουμε δράση».