Skip to main content

Τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας σε Θεσσαλονίκη και όχι μόνο

Δείτε τα 17 εστιατόρια σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και όχι μόνο που βραβεύτηκαν για τις ελληνικές δημιουργίες τους στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας.

Συνολικά δεκαεπτά εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη και περιοχές της Μακεδονίας ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν για τις ελληνικές γευστικές δημιουργίες τους στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2018, που για πρώτη φορά αυτονομήθηκαν από τους Χρυσούς Σκούφους και πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Σε μία λαμπρή τελετή στο Hyatt Regency βραβεύτηκαν χθες τα 55 καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας που τιμούν την εθνική μας γαστρονομία. Το «αθηνόραμα» που διοργανώνει τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, όρισε από εφέτος τη Θεσσαλονίκη ως έδρα της ετήσιας βράβευσης της ελληνικής κουζίνας θέλωντας να τιμήσει τη πόλη, όπου άνθρωποι με δια­φορετικές γευστικές κουλτούρες άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους.

Τα καλύτερα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη

-Salonica Restaurant& Bar. Στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace» με τον βραβευμένο σεφ Σωτήρη ­Ευαγγέλου στο τιμόνι του, στο επίκεντρο μπήκαν σύγχρονες ελληνικές σπεσιαλιτέ σε κομψό νεοκλασικό στιλ.

-Alfredo's Garden. Ο σεφ Απόστολος Αλτάνης δημιουργεί στο ξενοδοχείο Hyatt Regency με άψογες πρώτες ύλες και σύγχρονες τεχνικές πιάτα με σαφές ελληνικό πρόσημο.

-Γλυκάνισος. Τα αδέρφια Σταύρος και Χρήστος Σωτηρούδης ανέδειξαν τα τελευταία χρόνια την Πυλαία σε γαστρονομικό hot spot. Στον Γλυκάνισο ο σεφ Δημήτρης Αγόρατζης «ζωγραφίζει» με το ψάρι, χωρίς να απαρνείται τις υπόλοιπες­ γευστικές προσεγγίσεις.

-Μανιτάρι. Στον δεύτερο όροφο του Sofouli Center, με κομψή αστική αύρα στη σάλα και τη βεράντα, το «Μανιτάρι» παρουσιάζει μια ιδιαίτερα καλοφτιαγμένη κουζίνα, σε επιμέλεια του βραβευμένου σεφ Δημήτρη Παμπόρη. Η γευστική πρόταση εμπνέεται από την παράδοση­, αντιμετωπίζοντάς τη με δημιουργική διάθεση.

-Μαύρη Θάλασσα. Στη γωνία Νικολάου Πλαστήρα και Χιλής στη Νέα Κρήνη με θέα τον Θερμαϊκό ο Αλεξάνδρος και η Σόνια Τοκίδη απογειώνουν το ψάρι είτε πρόκειται για παραδοσιακό τηγάνι και σχάρα είτε για γεύσεις σεβίτσε και ταρτάρ.

 -Μούργα. Στο 12 της οδού Χριστοπούλου, ένα στενό δρόμο στην περιοχή της Αγίας Σοφίας ο Γιάννης Λουκάκης έχει στήσει ένα ιδιαίτερο εστιατόριο, όπου πειραματίζεται με τα προϊόντα της ελληνικής γης και θάλασσας και δημιουργεί πρωτότυπα πιάτα.

-Τάσος. Η κλασική ψαροταβέρνα του Αναστάσιου και της Κυριακής Τοπτζή στην Αρετσού παραμένει κορυφαία επιλογή για τους λάτρεις του ψαριού.

-Καλαματιανός. Λίγο έξω από τον Σταυρό της Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος δημιούργησε πάνω στη θάλασσα ένα εστιατόριο με το φρέσκο ψάρι να κυριαρχεί. Η κουζίνα, υπό τον σεφ Χρήστο Γκρέμο,  έχει το άγγιγμα της αγιορείτικης παράδοσης όπως αυτή μεταφέρεται από τον  πατέρα Επιφάνιο.

Τα top της Χαλκιδικής

-Ντομάτα στο συγκρότημα «Sani Resort». Ο πολυβραβευμένος σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος συνθέτει με απροσδόκητο τρόπο τα πιο απλά υλικά της Ελλάδας και της Μεσογείου.

-Μαρίνα στην Ποτίδαια. Η δημοφιλής και πολυβραβευμένη ψαροταβέρνα του Κωνσταντίνου Κανακάρη με τον σεφ Θόδωρο Γκαβέζο στο τιμόνι εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ και χρόνια στο προσκήνιο της εκλεκτικής ψαροφαγίας.

-Bubo Fine Dining Restaurant στη Βουρβουρού. Ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης παρουσιάζει στο all day εστιατόριο του ξενοδοχείου του «Ekies All Senses Resort» μια πολύ δημιουργική ελληνική κουζίνα.

-Μπουκαδούρα στη Νικήτη. Στην άκρη ενός βράχου πάνω από τη θάλασσα κρέμεται το αγροτόσπιτο που έχει μεταμορφώσει η Γιώτα Κουφαδάκη σε φιλόξενη ταβέρνα, με παραδοσιακή καλή ελληνική κουζίνα.

Αξίζει να ταξιδέψετε σε...

Πιερία

-Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω. Ο πολυβραβευμένος Ανδρέας Γάβρης στη σκιά του βουνού των θεών στο Λιτόχωρο δημιουργεί θεϊκές γεύσεις.

Φλώρινα

-Θωμάς. Στο ζεστό και πολυβραβευμένο εστιατόριο της οικογένειας­ Πασπάλη στο χωριό Σκλήθρο στους πρόποδες του Αμυνταίου η κουζίνα εμπνέεται από την τοπική μακεδονική παράδοση και στηρίζεται σε προσεκτικά επιλεγμένα υλικά βάσης.

-Κοντοσώρος. Από τους πρωτοπόρους σε περιοχές δύσκολες για τη γαστρονομία απαιτήσεων ο σεφ Νίκος Κοντοσώρος στο Ξινό Νερό έχει μετατρέψει το εστιατόριό του σε πόλο έλξης για τους φίλους της γεύσης.

-Ναουμίδης. Ο Άγγελος Ναουμίδης εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο και δικαιολογεί απόλυτα τη φήμη του εστιατορίου του στον Άγιο Παντελεήμονα στις όχθες της Βεγορίτιδας.

Ημαθία

-Χάραμα. Στο Αρκοχώρι, κοντά στη Νάουσα ο Στέφανος Λαφάρας δημιούργησε ένα εστιατόριο κλασικής ελληνικής κουζίνας, που αποτελεί ακόμη μία ευχάριστη έκπληξη για όσους δεν διστάζουν να ταξιδέψουν για την εμπειρία της γεύσης.