Skip to main content

Σύνδεση Κέντρων Ημέρας Alzheimer Ελλάς με τα ΚΑΠΗ της Κ. Μακεδονίας

Στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε τους επαγγελματίες υγείας για θέματα που αφορούν στην άνοια και το Alzheimer, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Συνδέονται τα Κέντρα Ημέρας της Alzheimer Ελλάς με τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) της Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα

«Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε και να επιμορφώσουμε τους επαγγελματίες υγείας, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ηλικιωμένους για τα θέματα που αφορούν στην άνοια και το Alzheimer» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και επισήμανε ότι δικαιούχος του προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, «γιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί των ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ θα αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να μπορούν να αναγνωρίζουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της άνοιας και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, παραπέμποντας όσους ηλικιωμένους το έχουν ανάγκη στα εξειδικευμένα Κέντρα Ημέρας της εταιρείας Alzheimer ή σε άλλους αρμόδιους φορείς». 

Παράλληλα, οι επιστήμονες υγείας και τα μέλη των ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ θα ενημερώνονται για τους παράγοντες κινδύνου για την έναρξη νοητικών διαταραχών, καθώς και για τα προληπτικά μέτρα για να διατηρηθεί η υγεία των ατόμων της τρίτης ηλικίας. 

«Στη δράση έχουμε εντάξει και τη δημιουργική απασχόληση των πασχόντων από άνοια, με στόχο την καθυστέρηση της κλινικής εξέλιξης της νόσου, ενώ δημιουργείται για τους επαγγελματίες υγείας η κατάλληλη ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης διαδικτυακά. Συνολικά το πρόγραμμα έχει διάρκεια 18 μηνών και υπολογίζουμε ότι θα ωφεληθούν τουλάχιστον 100 ηλικιωμένοι συμπολίτες μας» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.