Skip to main content

Τα κέρδη δίνουν ώθηση στη «Σουρωτή»

Η Σουρωτή ξεχώρισε μεταξύ 95 εταιρειών από όλες τις χώρες της ΕΕ, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα της ΕΕ, και βραβεύτηκε για τη βελτίωση της ενεργειακής της αποδοτικότητας.

Άνοδο της κερδοφορίας και συγκράτηση των πωλήσεων αναμένεται να επιτύχει για το 2009 παρά την οικονομική κρίση και την πτώση της αγοράς εμφιαλωμένου νερού η Σουρωτή, η μοναδική επιχείρηση από την Ελλάδα που βραβεύτηκε στο πλαίσιο του 6th International Conference on Energy Efficiency in Motor Systems στη Γαλλία για τις επενδύσεις της στον τομέα της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας. 


Όπως δήλωσε στην Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Σουρωτή, κ.Γιάννης Ιωαννίδης, η εταιρεία διατηρεί τις δυνάμεις της παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, καθώς στο οκτάμηνο της τρέχουσας χρήσης παρουσιάζει άνοδο της κερδοφορίας κατά 50% και μικρή αύξηση του τζίρου κατά 2,5%. Ως εκ τούτου για το σύνολο του 2009 αναμένονται βελτιωμένα κέρδη και διατήρηση του τζίρου στα 15,8 εκατ. ευρώ, ήτοι στα ίδια επίπεδα με το 2008.

 

Σύμφωνα με τον κ.Ιωαννίδη, η Σουρωτή υλοποίησε μια σειρά επενδύσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής της αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση ενέργειας συμμετέχοντας στο εθελοντικό, μη χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Motor Challenge. Με την αγορά νέου, μη ενεργοβόρου μηχανολογικού εξοπλισμού πέτυχε συνολικά να εξοικονομήσει ενέργεια 587MWh ετησίως. Για αυτή την επίδοση η Σουρωτή ξεχώρισε μεταξύ 95 εταιρειών από όλες τις χώρες της ΕΕ, που συμμετείχαν στο εθελοντικό πρόγραμμα και βραβεύτηκε μαζί με άλλες επτά ευρωπαϊκές εταιρείες για την «πράσινη» πολιτική της. Το βραβείο παρέλαβε ο κ.Ιωαννίδης από τον υπεύθυνο του προγράμματος Motor Challenge, κ.Paolo Bertoldi.


 

Είσοδος στην αγορά των soft drinks

Στο μεταξύ, ο leader της ελληνικής αγοράς ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού σχεδιάζει την επέκτασή του στην αγορά των soft drinks από την άνοιξη του 2010. Η Σουρωτή θα λανσάρει αρχικά τσάι χωρίς συντηρητικά σε δυο γεύσεις, λεμόνι και ροδάκινο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα στην ίδια κατηγορία.  Η εμφιάλωση θα γίνεται από τρίτους σε χώρα της ΕΕ, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής μονάδα ασυπτικής εμφιάλωσης και μάλιστα η εταιρία αναμένεται να καταλήξει στους συνεργάτες της μέχρι το τέλος του έτους.

 

Παράλληλα, η Σουρωτή σχεδιάζει και τη δημιουργία μίας νέας μονάδας εμφιάλωσης μη ανθρακούχου φυσικού νερού, υλοποιώντας επένδυση ύψους 8-10 εκατ. ευρώ. Η εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται, ήδη, στην αγορά του μη ανθρακούχου φυσικού νερού με το Υδωρ Σουρωτής πραγματοποίησε έρευνες σε κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και στοχεύει στην κατασκευή μίας μονάδας μεγαλύτερης δυναμικότητας από την υφιστάμενη, η οποία θα πληροί τις πιο σύγχρονες μονάδες εμφιάλωσης. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται μία μονάδα δυναμικότητας άνω των 30.000 φιαλών/ώρα όταν η υφιστάμενη μονάδα έχει δυναμικότητα 10.000 φιαλών/ώρα.

 

Το πρώτο εμφιαλωτήριο μεταλλικού νερού στην Ελλάδα

Η ιστορία της Σουρωτή αρχίζει το 1916, όταν αξιωματικοί του γαλλικού στρατού εντόπισαν τη μεταλλική πηγή και εγκατέστησαν σε στέγαστρα, δύο απλές χειροκίνητες μηχανές της εποχής και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, δημιουργώντας το πρώτο, υποτυπώδες, εμφιαλωτήριο μεταλλικού νερού στην Ελλάδα . Το 1987 δημιουργείται η αμιγής κοινοτική επιχείρηση εμφιάλωσης μεταλλικού νερού Σουρωτή, στην οποία παραχωρείται το δικαίωμα εκμετάλλευσης της πηγής. Το 1992 η Σουρωτή βραβεύεται στη Μαδρίτη από τον οργανισμό Arch of Europe με τον «Χρυσό Αστέρα», βραβείο που απονέμεται στα ποιοτικότερα προϊόντα του κόσμου.


Το 1998 η Σουρωτή μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία, ενώ τον Ιούνιο του 2002 ολοκληρώνεται και λειτουργεί η νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής εμφιαλωμένου νερού, με την παραγωγική διαδικασία να είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001 και HACCP. Σήμερα οι εξαγωγές της εταιρίας ανέρχονται σε 5%-6% του κύκλου εργασιών της και κατευθύνονται σε Ηνωμένες Πολιτείες, Σαουδική Αραβία, Γερμανία, Κύπρο, Αυστραλία κ.ά.