Skip to main content

Η έκπτωση 24,5%, τα γιλέκα της ΑΑΔΕ και οι τρελαμένοι έμποροι της Θεσσαλονίκης

Τα κοντέινερς του ΟΛΘ εν μέσω πανδημίας, η έκπτωση του 24,5%, τα συνεργεία των ελεγκτών της ΑΑΔΕ και τα αναπάντητα ερωτήματα στο λιανεμπόριο

Καλημέρα σας!

Σήμερα ξεκινάμε τη μέρα μας με έναν μεξικάνικο καφέ, που έχει καθαρές και ζωηρές νότες οξύτητας. Παράγεται σε υψηλό υψόμετρο και «μεταφράζεται» με μια αίσθηση ξηρότητας τη στιγμή της πρώτης επαφής της γλώσσας με τον καφέ. Θυμίζει τη γεύση του λεμονιού και προκαλείται από τα οξέα που έχει ο καφές. Είναι μια επιθυμητή αίσθηση επειδή «ζωντανεύει» τον καφέ. Γι’ αυτό άλλωστε οι φτωχοί σε οξύτητα καφέδες τείνουν να είναι βαρετοί και μονότονοι.

Κοιτάζοντας τον Θερμαϊκό αυτές τις μέρες βλέπει κανείς αρκετά πλοία να μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι. Η κίνηση για τα δεδομένα της εποχής και της Θεσσαλονίκης πηγαίνει καλά. Γι’ αυτό εξάλλου στο πεδίο της διαμετακόμισης φορτίων η ΟΛΘ πήγε καλά το 2020, τουλάχιστον στα κοντέινερς. Παρά το καταστροφικό τρίμηνο Μάρτιος, Απρίλιος Μάιος, όταν η πτώση ήταν σε διψήφιο ποσοστό, τελικά υπήρξε αύξηση. Μικρή, αλλά πάντως αύξηση. Τα πιο δύσκολα έρχονται –όλοι το καταλαβαίνουν- το 2021 και το 2022.

Την προηγούμενη Παρασκευή η επιτροπή διαγωνισμών της ΕΥΑΘ ενέκρινε τη μοναδική προσφορά που κατατέθηκε για την εκ βάθρων ανακατασκευή του κεντρικού κτηρίου της ΕΥΑΘ στην οδό Εγνατίας, στο Σιντριβάνι. Η αγωνία του προέδρου καθηγητή Άγη Παπαδόπουλου και των συνεργατών του στη διοίκηση πήρε τέλος διότι η έκπτωση που έδωσε η «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ» είναι της τάξεως του 24,5% κι έτσι κρίθηκε ικανοποιητική και έγινε αποδεκτή. Καθώς κατατέθηκε μία μόνο προσφορά διαφορετικά θα ήταν τα δεδομένα εάν η έκπτωση ήταν πολύ μεγαλύτερη στο 35% ή πολύ μικρότερη, στο 5%. Έτσι η δουλειά που κοστολογήθηκε στον διαγωνισμό πέριξ των 5 εκατ. ευρώ θα γίνει με 3,5 – 3,7 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί κι ένα ποσό περί τα 700.000 ευρώ που θα πληρώσει η ΕΥΑΘ για ενοίκια δυο ετών στην Τσιμισκή, όπου θα μετακομίσει η διοίκηση για όσο διάστημα στο κτήριο της οδού Εγνατίας θα γίνονται έργα για τη μετατροπή του σε βιοκλιματικό κτήριο. Το μόνο που απομένει για την επίσημη ανακοίνωση είναι η επίσημη γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, καθώς η εταιρεία έχει ως βασικό της μέτοχο το Υπερταμείο, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο. Τα έργα υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν το πολύ σε τρεις μήνες, χρόνος κατά τον οποίο θα έχει ολοκληρωθεί και η μετακόμιση της διοίκησης στην Τσιμισκή.

Παρά το lockdown και την αναστολή πολλών δραστηριοτήτων τα συνεργεία των ελεγκτών της ΑΑΔΕ –της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων- εξακολουθούν να βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Βάρδιες βγαίνουν και τα σαββατοκύριακα. Φορούν, μάλιστα, τα διακριτικά γιλέκα και μπουφάν, ώστε η παρουσία τους να είναι διακριτική και συγχρόνως αντιληπτή, διότι –όπως τα ίδια τα στελέχη της λένε- επιθυμούν η παρουσία τους να λειτουργεί προληπτικά για όσους επαγγελματίες παίρνουν το μήνυμα. Διότι υπάρχουν και οι… ανεπίδεκτοι.

Άλλη μια εβδομάδα αναβολή –το λιγότερο- για το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέχρι τις 5 Απριλίου και πολλοί στη Θεσσαλονίκη έχουν… τρελαθεί. Δικαιολογημένα όταν βλέπουν κομμωτήρια και νυχάδικα να δουλεύουν. Όπως λένε χαρακτηριστικά πολλοί έμποροι της πόλης «δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται, πώς γίνεται και γιατί γίνεται».