Skip to main content

Τα κοσμήματα από τη Θεσσαλονίκη που κέρδισαν την Adriana Lima

Οι δημιουργίες της Αντωνίας Καρρά βρίσκονται σε 70 καταστήματα παγκοσμίως, από τη Χιλή και την Αυστραλία μέχρι τον Λίβανο και τη Γαλλία

Οι καλοκαιρινές της διακοπές στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς όταν ήταν παιδί έγιναν η έμπνευση για τα κοσμήματά της που σήμερα επιλέγουν να φορούν διεθνή είδωλα της μόδας, από την Adriana Lima, την Diane Von Furstenberg και την Iris Apfel μέχρι την Georgina Chapman, την Elisa Sednaoui και την Lyne Renée.

Η Θεσσαλονικιά Αντωνία Καρρά με το ομώνυμο brand «Antonia Karra» κατάφερε σε μόλις λίγα χρόνια να τοποθετήσει τα κοσμήματά της στις προθήκες 70 καταστημάτων παγκοσμίως σε πάνω από δέκα χώρες, από τη Χιλή, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Λίβανο μέχρι την Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία και σε κοσμοπολίτικους προορισμούς, όπως το Σεν Τροπέ, τη Βρετάνη και το Λονδίνο.

Kοσμήματα και ελληνικό καλοκαίρι

 

Μάλιστα, στην αγγλική πρωτεύουσα η εταιρεία της συνεργάζεται με την «βασίλισσα» του resort wear, Melissa Odabash, με τα μαγιό και τα καφτάνια της οποίας τα κοσμήματα της Αντωνίας Καρρά έχουν γίνει ένα.  Οι συνεργασίες της όμως δεν σταματούν εκεί, αφού περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διεθνούς φήμης φίρμες, όπως είναι οι Zeus & Dione, Toms, Emanuella Swimwear και Manebi.

Η σχεδιάστρια Αντωνία Καρρά φορώντας κοσμήματά της



Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις δημιουργίες της Αντωνίας Καρρά, η οποία όμως βρίσκει πάντα έναν τρόπο να συνδυάσει το ελληνικό στοιχείο με άλλους πολιτισμούς, αντλώντας έμπνευση από τα ταξίδια της σε όλο τον κόσμο. Με τα ελληνικά χρώματα, το τυρκουάζ, το μπλε, το λευκό, το κοραλλί, να χαρακτηρίζουν τα κοσμήματά της και πρώτες ύλες το ασήμι και τους ημιπολύτιμους λίθους, αφήνει την ελληνική της σφραγίδα σε κάθε της κομμάτι. Άλλωστε, το όνειρο της είναι το brand της και μαζί το ελληνικό κόσμημα να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.

«Αγαπώ την Ελλάδα και θέλω να προβάλλω αυτό που είμαστε, τη Μυθολογία μας, την Ιστορία μας» λέει στη Voria.gr. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι η τελευταία της συλλογή τιτλοφορείται «Eos», με έμπνευση από την Ηώ, τη θεά της αυγής, τη ροδοδάκτυλο του Ομήρου, που άνοιξε τις πύλες του ουρανού στην άκρη του Ωκεανού για να ανατείλει ο αδερφός της ο ήλιος. Το καλοκαίρι βρίσκεται άλλωστε σε κάθε δημιουργικό βήμα της Αντωνίας Καρρά, αφού από εκεί ξεκίνησαν όλα.

Οικογενειακή παράδοση το κόσμημα

Η αγάπη για τα κοσμήματα ήταν οικογενειακή υπόθεση. Άλλωστε, ο παππούς της Αντωνίας Καρρά, Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στον κλάδο των καλλυντικών, ήταν στη δεκαετία του ’60 από τους πρώτους κατασκευαστές fashion jewelry στην Ελλάδα, πολύ πρωτοποριακών για την περίοδο εκείνη. Έφτιαχνε μάλιστα τις δημιουργίες του σε έναν χώρο στην Αριστοτέλους σε συνεργασία με τεχνίτες της εποχής.

Οι ιστορίες των κοσμημάτων έγιναν παραμύθια στο στόμα της γιαγιάς της μικρής Αντωνίας, που την μύησε επίσης στην τέχνη του πλεξίματος, όταν τα καλοκαίρια περνούσε μαζί με τους παππούδες τις διακοπές της. Κάπως έτσι ήρθε σε επαφή με τις κλωστές ντεμισέ, έμαθε ιδιαίτερες τεχνικές και άρχισε να φτιάχνει τα δικά της βραχιολάκια.



Μεγαλώνοντας μπήκε στην επιχείρηση καλλυντικών του παππού της, συσσωρεύοντας εμπειρία στο κομμάτι του εμπορίου και δη της χονδρικής. Όταν όμως έγινε μητέρα, έκανε ένα διάλειμμα από τη δουλειά, κατά τη διάρκεια του οποίου η δημιουργία κοσμημάτων έγινε το χόμπι της. Μάλιστα, συχνά ανέβαζε στα social media τις δημιουργίες της, που έβρισκαν μεγάλη ανταπόκριση.

Το 2013 αποφάσισε να μετατρέψει το χόμπι της σε επιχείρηση και να μπει επαγγελματικά στον κλάδο, χωρίς να φαντάζεται τι θα ακολουθούσε. Έχοντας ήδη σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και έχοντας ολοκληρώσει ένα MBA, αποφάσισε να διευρύνει τις γνώσεις της και με ένα course στη φημισμένη σχολή μόδας του Λονδίνου Saint Martins, που αποτέλεσε ένα καθοριστικό βήμα στη μετέπειτα πορεία της. Σύντομα, μέσω της παρουσίας των κοσμημάτων της σε κοσμοπολίτικα νησιά, οι celebrities άρχισαν να ανακαλύπτουν την τέχνη της και η συνέχεια ήταν ραγδαία. Δεν ήταν άλλωστε λίγο να επιλέγει η Adriana Lima ή η Diane Von Furstenberg τα βραχιόλια ή τα σκουλαρίκια της, διαφημίζοντάς τα σε όλο τον κόσμο.

Με τις απαιτήσεις να μεγαλώνουν, το 2015, εν μέσω capital controls, η Θεσσαλονικιά σχεδιάστρια δημιούργησε ένα showroom στην οδό Τσιμισκή και δεν κάμφθηκε από τις δυσκολίες της περιόδου. 
   
«Όταν βλέπω μια γυναίκα να φορά τα κοσμήματά μου, είτε πρόκειται για μια celebrity είτε όχι, παίρνω απίστευτη χαρά» λέει στη Voria.gr η Αντωνία Καρρά, που έχει βαλθεί να σηκώσει με τις δημιουργίες της τη σημαία της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.