Skip to main content

Τα κρασιά της ανατολικής Χαλκιδικής ανοίγουν πανιά για τη γερμανική αγορά

Το Φράιμπουργκ η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Γερμανίας, έδειξε ενδιαφέρον για εισαγωγές από τα οινοποιεία του δήμου Αριστοτέλη

Τον δρόμο για τα μενού των εστιατορίων, τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τις κάβες του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης ετοιμάζονται να πάρουν τα κρασιά της Ανατολικής Χαλκιδικής την επόμενη μέρα της διμερούς συμφωνίας που υπέγραψε ο δήμος Αριστοτέλη με τον δήμο Φράιμπουργκ για την ανάπτυξη οινικής δικτύωσης των δύο περιοχών. Μάλιστα, στις αρχές Μαρτίου ετοιμάζεται επιχειρηματική αποστολή προς το Φράιμπουργκ στην οποία θα συμμετάσχουν οινοποιεία της Ανατολικής Χαλκιδικής, εντός και εκτός του Αγίου Όρους, για να δημιουργήσουν εμπορικούς διαύλους με την τοπική γερμανική αγορά, αλλά και ξενοδόχοι, οι οποίοι θα συναντηθούν με θεματικά τουριστικά πρακτορεία που ασχολούνται με τον οινικό τουρισμό.

Το Φράιμπουργκ είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Γερμανίας, με 16.000 οινοποιεία, που είναι υπεύθυνα για τα καλύτερα γερμανικά κρασιά. Παρά ταύτα και με δεδομένο ότι τα οινοποιεία πουλούν τα κρασιά τους κυρίως στη λιανική εντός των δικών τους εγκαταστάσεων, υπάρχει έλλειμμα τροφοδοσίας στη χονδρική στην περιοχή και συγκεκριμένα στα εστιατόρια, τα σούπερ μάρκετ και τις κάβες. Έτσι, το Φράιμπουργκ στρέφεται στις εισαγωγές και από άλλες περιοχές, θέλοντας να συμπληρώσει την οινική του παλέτα και να καλύψει τη ζήτηση. Άλλωστε, ο ετήσιος τζίρος του από τον οινοτουρισμό ανέρχεται σε 5 δισ.ευρώ και είναι ένα πεδίο στο οποίο επενδύει συνεχώς.

Επιχειρηματική αποστολή από την περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε και πέρυσι με πολύ μικρή όμως συμμετοχή εξαιτίας της πανδημίας, η οποία και έβαλε το πρώτο λιθαράκι για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο περιοχών και οδήγησε στην υπογραφή της πρόσφατης συμφωνίας.

Εντυπωσίασε η εικόνα των μοναχών στους αμπελώνες

Πώς όμως δημιουργήθηκε το γερμανικό ενδιαφέρον για τα κρασιά της Ανατολικής Χαλκιδικής; Οι Γερμανοί εντυπωσιάστηκαν από την οινική μοναδικότητα της περιοχής και κυρίως από την εικόνα των μοναχών στους αμπελώνες. Το δε ποικιλόμορφο οινικό τοπίο της Ανατολικής Χαλκιδικής, που περιλαμβάνει από οινοποιεία σε λόφους, που αγναντεύουν τον Άθωνα, μέχρι οινοποιεία στο αριστοτελικό όρος που βλέπουν προς τη θάλασσα, αλλά και τσιπουροκάζανα ήταν κάτι που οι Γερμανοί από το Φράιμπουργκ πήραν μαζί στις αποσκευές τους γυρίζοντας πίσω.



«Αυτοί διαθέτουν 16.000 οινοποιεία, μια μεγάλη οινική βιομηχανία, κι εμείς 16. Όμως η οινική μας εικόνα τούς εντυπωσίασε. Ακόμα και το ότι αξιοποιούμε τα αμπελόφυλλα από τους αμπελώνες για να φτιάξουμε ντολμαδάκια ή τα απόβλητα του οίνου και δη την οινολάσπη τούς φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον» λένε στη Voria στελέχη του δήμου Αριστοτέλη.

Κατά την επίσκεψή τους οι εκπρόσωποι του δήμου Φράιμπουργκ βρέθηκαν σε αμπελώνες και οινοποιεία εντός και εκτός Αγίου Όρους και ξεναγήθηκαν σε εμβληματικά σημεία της περιοχής, όπως τα Αρχαία Στάγειρα, οι παραδοσιακοί οικισμοί της Αρναίας και της Μεγάλης Παναγίας και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ιερισσού και της Ουρανούπολης. Οι επισκέψεις τους όμως σε αμπελώνες στο Άγιον Όρος, σε Ιερά Μετόχια και Μονές και σε υποδομές όπου οι αγιορείτες μοναχοί εμφιαλώνουν οίνους και τσίπουρο ήταν που έκαναν τη διαφορά. Μετά το Φράιμπουργκ σειρά έχει το Saint Emilion του Bordeaux, ενώ επίκεται στοχευμένο άνοιγμα και σε επιλεγμένες περιοχές της Ιβηρικής.