Skip to main content

Τα κρίσιμα ερωτήματα της επόμενης μέρας για την Ελλάδα

Ευρωπαίοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι «υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία», όμως υπάρχουν ανοικτά μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα.

Πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει πλήρως την πρόσβαση της στις αγορές, με λογικά επιτόκια; Αυτό είναι ένα από τα κρισιμότερα ερωτήματα της χρονιάς που άρχισε αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, κατηγορηματική απάντηση, προς το παρόν, δεν μπορεί να δοθεί.

Ευρωπαίοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι «υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία», καθώς οι ανάγκες χρηματοδότησης, αμέσως μετά το πρόγραμμα, είναι καλά διαχειρίσιμες και η Ελλάδα έχει κάνει με επιτυχία τα πρώτα βήματα επιστροφής στις αγορές ομολόγων. Επικουρικά, προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και το γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που εφαρμόζει ο ΕΜΣ είχαν επίσης θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του χρέους. Κατά συνέπεια, όλα αυτά αυξάνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα.

Όμως, την ίδια ώρα, υπάρχουν ανοικτά μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα, που μεσοπρόθεσμα δεν δείχνουν σημάδια βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Για παράδειγμα, τα νέα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ή η προσπάθεια για περισσότερη διαφάνεια. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί εκεί είναι προς το παρόν περιορισμένη, οπότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την επόμενη μέρα. Το ζητούμενο για την Ελλάδα, υποστηρίζεται πανταχόθεν, είναι να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους της εις το διηνεκές. Και γι' αυτό, μέχρι σήμερα, δεν έχει πείσει.