Skip to main content

Τα κρισιογόνα μηνύματα της Τράπεζας της Ελλάδας

Ο κίνδυνος δεν πέρασε κι όλοι, κράτος, τράπεζες και αγορές, θα πρέπει να επαγρυπνούν και να παίρνουν τα μέτρα τους. Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από το κείμενο της «Ενδιάμεσης Έκθεσης για τη Χρη
Ο κίνδυνος δεν πέρασε κι όλοι, κράτος, τράπεζες και αγορές, θα πρέπει να επαγρυπνούν και να παίρνουν τα μέτρα τους. Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από το κείμενο της «Ενδιάμεσης Έκθεσης για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα», που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρόκειται για την προειδοποίηση στην οποία αναφέρονταν από το πρωί, με σχετικό ρεπορτάζ, η Voria.gr, η οποία επαληθεύτηκε με τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης. Καταρχήν, η ΤτΕ απευθύνει ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, όταν γράφει ότι «oι συνθήκες στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων σταδιακά εξομαλύνονται, αλλά με κατάλοιπους κραδασμούς και με κατά καιρούς όξυνση των πιέσεων, ιδίως για οικονομίες που κατά την αντίληψη των αγορών χρειάζεται να επιβεβαιώσουν με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα δράσης τη θέληση και την ικανότητα να θεραπεύσουν τις μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες και τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες τους».

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος των αγορών αποτελεί για την Ελλάδα την μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η μακροοικονομική πολιτική. Επιπλέον, τονίζει πως η ικανότητα της εγχώριας οικονομίας να παρακολουθήσει τους ρυθμούς και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της διαφαινόμενης παγκόσμιας ανάκαμψης, θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την ταχύτητα με την οποία θα διορθώνονται οι δημοσιονομικές ανισορροπίες και θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της διεθνούς κοινότητας στις δημοσιονομικές προοπτικές και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Επιπροσθέτως, η παγίωση κλίματος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία θα συμβάλλει ώστε να διατηρηθεί και στο μέλλον, η αξιοσημείωτη αντοχή του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα αίτια των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, σ΄ αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες, δεν πηγάζουν από τον τραπεζικό τομέα, σημειώνεται στην έκθεση.


Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, τα κέρδη προ φόρων των ελληνικών τραπεζών και των ομίλων τους υποχώρησαν κατά 38,6% και 42,3% αντίστοιχα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κρίση χτύπησε και τα τραπεζικά αποτελέσματα. Συν τοις άλλοις, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο δανείων το Σεπτέμβριο 2009 ανήλθε σε 7,2%. Το θετικό είναι ότι ο ρυθμός ανόδου του λόγου αυτού επιβραδυνόταν στη διάρκεια του έτους (β’ τρίμηνο 2009: 6,8%, α’ τρίμηνο 2009: 6%, Δεκέμβριος 2008: 5%). Σημαντική θεωρείται τέλος η ενίσχυση, στη διάρκεια του έτους, της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών εμπορικών τραπεζών και των ομίλων τους, καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2009, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και των ομίλων τους ανήλθε, αντίστοιχα, σε 13,2 και 11,7 (από 10,7 και 9,4 αντίστοιχα πέρυσι).