Skip to main content

Τα λάθη στα αναδρομικά που δείχνει εμπιστευτικό έγγραφο του ΕΦΚΑ

Σωρεία λαθών στα ποσά των αναδρομικών που πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο σε χιλιάδες συνταξιούχους αποκαλύπτει εμπιστευτικό έγγραφο του ΕΦΚΑ.

Εμπιστευτικό έγγραφο του ΕΦΚΑ, που έφερε στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αποκαλύπτει σωρεία λαθών στα ποσά των αναδρομικών που πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο σε χιλιάδες συνταξιούχους από ένα σύνολο 121.401 συνταξιούχων αποστράτων και άλλων κατηγοριών ειδικών μισθολογίων.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στα χέρια του ο «Ε.Τ»:

Πρώτον, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν έλεγχο στα αναδρομικά συντάξεων αποστράτων και άλλων ειδικών μισθολογίων (πανεπιστημιακών, γιατρών κ.ά.) που δόθηκαν με το νόμο 4575/2018 στις 21/12/2018, και βρήκαν -μέχρι στιγμής- ότι σε πάνω από 8.000 περιπτώσεις πιστώθηκαν λάθος ποσά, ή και δεν πιστώθηκαν καθόλου αναδρομικά, παρότι έπρεπε να τα λάβουν οι συνταξιούχοι!

Δεύτερον, ότι σε περίπου 3.000 συνταξιούχους δόθηκαν «τρελές» επιστροφές πάνω από αυτά που δικαιούνταν. Ενδεικτικά, λένε ότι σε 1.900 πιστώθηκαν από 6.000 ευρώ ως και 38.667 ευρώ αναδρομικά με λάθος υπολογισμούς!

Τρίτον, ότι σε 4.430 συνταξιούχους δεν πληρώθηκε ούτε σεντ αναδρομικών, παρότι από τον επανέλεγχο προκύπτει ότι δικαιούνται επιστροφών!

Τέταρτον, ότι πέραν των λαθών στα αναδρομικά, εντοπίζονται λάθη και στις πληρωμές 1.251 συνταξιούχων που πήραν τις επανυπολογισμένες συντάξεις με νόμο Κατρούγκαλου από 1/1/2019.

Πέμπτον, ότι σε όσες περιπτώσεις -μέχρι στιγμής- έχουν δοθεί περισσότερα χρήματα, αυτά θα ζητηθούν πίσω είτε με μηνιαία κράτηση της σύνταξης, είτε ακόμη και με τη συνδρομή του ΚΕΑΟ, που θα κληθεί να κατάσχει συντάξεις για όσους πήραν από λάθος του ΕΦΚΑ αναδρομικά πάνω από 15.000 ευρώ ενώ θα έπρεπε να λάβουν λιγότερα.

Εκτον, ότι οι λόγοι για τους οποίους έγιναν λάθη στις πληρωμές που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, οφείλονται στα ελλιπή στοιχεία συνταξιούχων που υπάρχουν στα μηχανογραφικά συστήματα (σ.σ.: του ΕΦΚΑ και της ΗΔΙΚΑ) και επίσης στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες είχαν ασφυκτικά περιθώρια και δεν πρόλαβαν να τσεκάρουν τις πληρωμές, επειδή βιαζόταν η κυβέρνηση να καταβληθούν αναδρομικά σε 121.401 συνταξιούχους πριν κλείσει το 2018.

Εβδομον ότι ο έλεγχος συνεχίζεται και θα ζητηθεί βοήθεια από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων για τον εκ νέου υπολογισμό των ποσών που δόθηκαν στους συνταξιούχους.