Skip to main content

Στόλτενμπεργκ για Αθήνα-Άγκυρα:Δεν υπάρχει συμφωνία για διαπραγμάτευση

Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για αυτόν την κατάρτιση ενός μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων (deconfliction mechanism), είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση για τους όρους που έθεσε η Αθήνα για την έναρξη του διαλόγου (αποχώρηση το τουρκικού ερευνητικού πλοίου από τα ύδατα που θεωρεί ότι ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα), ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ επέμεινε ότι οι συνομιλίες – σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων – έχουν ήδη ξεκινήσει.

Όπως είπε, αφορούν την κατάρτιση ενός μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων (deconfliction mechanism) ώστε να αποφευχθεί μία στρατιωτική σύρραξη μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για αυτόν τον μηχανισμό», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, διαχωρίζοντας επίσης σαφώς τη δική του πρωτοβουλία από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις για τα υποκείμενα ζητήματα για τις οποίες επιχειρεί να διαμεσολαβήσει η Γερμανία.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα διευκρίνιζαν από χθες ότι δεν υπάρχουν «τεχνικές συνομιλίες» με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η Αθήνα «συγκρατεί» την πρόθεση Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.