Skip to main content

2005-2018: Τα μελαγχολικά γενέθλια της «Πρωτοβουλίας»

Η δημοτική παράταξη συμπληρώνει σήμερα 13 χρόνια ζωής: Από την τρόικα στην πρωτοκαθεδρία Μπουτάρη, από την πρώτη ρήξη στην αποχώρηση Αβραμόπουλου...

Την περασμένη Δευτέρα 2 Ιουλίου ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο ότι αποχωρεί από τη δημοτική ομάδα της «Πρωτοβουλίας» και καθίσταται ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. Θα ήταν μια σατανική σύμπτωση εάν η δήλωση αυτή γινόταν σήμερα, 7 Ιουλίου που η δημοτική παράταξη συμπληρώνει 13 χρόνια ζωής.

Ήταν ένα ζεστό μεσημέρι, εκείνο της 7ης Ιουλίου 2005 όταν τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι από τρεις διαφορετικές παρατάξεις παραχωρούσαν συνέντευξη Τύπου, στο αίθριο του Βυζαντινού Μουσείου ανακοινώνοντας τη συγκρότηση δημοτικής κίνησης με το όνομα «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Οι ζυμώσεις είχαν ξεκινήσει σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα, ανάμεσα στον Γιάννη Μπουτάρη, τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο και τον Ανδρέα Κουράκη. Ο πρώτος είχε εκλεγεί με την παράταξη του ΚΚΕ υπό τον Αγάπιο Σαχίνη, ο δεύτερος με αυτήν του ΠΑΣΟΚ υπό τον Σπύρο Βούγια και ο τρίτος με την παράταξη του τότε Συνασπισμού υπό τον Τάσο Κουράκη. Λίγους μήνες μετά προσετέθη στην ομάδα και ο Λάζαρος Ζαχαριάδης, επίσης δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΠΑΣΟΚ ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε για να επανέλθει εκ νέου το 2010.

Η τρόικα

Οι υπόλοιποι τρεις είχαν συγκροτήσει τη λεγόμενη «τρόικα» η οποία είχε τον πρώτο λόγο στην παράταξη, ήταν εκείνη που ελάμβανε τις αποφάσεις, αν και τα πρώτα χρόνια υπήρχαν ευρύτερες συλλογικές λειτουργίες, πράγμα πρωτόγνωρο για τα δημοτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, μετά 13 χρόνια εκ των οποίων τα οκτώ ασκώντας δημοτική διοίκηση, η «Πρωτοβουλία» έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. Όπως αλλάζουν όλα τα συλλογικά πολιτικά υποκείμενα όταν αναλαμβάνουν τα ηνία είτε μιας χώρας, είτε και μιας πόλης.

Σταδιακά, οι συλλογικές λειτουργίες υποχώρησαν, η «Πρωτοβουλία» έγινε περισσότερο συγκεντρωτική, η πρωτοκαθεδρία του –δημάρχου πλέον- Γιάννη Μπουτάρη αδιαμφισβήτητη. Παρόλα αυτά η «τρόικα», αν και αποδυναμωμένη, λειτούργησε τα πρώτα δυο, τρία χρόνια δημαρχιακής θητείας. Πορεύτηκε εν ομονοία ως τις εκλογές του 2014 και από κει και μετά ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Η πρώτη ρήξη

Η πρώτη ρήξη ήταν με τον Ανδρέα Κουράκη τον οποίο ο Γιάννης Μπουτάρης αποφάσισε να τον θέσει εκτός σχήματος αντιδημάρχων τον Σεπτέμβριο του 2014. Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2017 ο δήμαρχος αποφάσισε να απομακρύνει από τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αρκετές προσπάθειες για να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των τριών, όμως απέβησαν όλες άκαρπες. Η τελευταία απόπειρα έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο. Την πρωτοβουλία πήρε ο Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος είχε δύο συναντήσεις με τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το ρήγμα. Ο δήμαρχος πρότεινε στον τέως πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να αναλάβει κάποια αντιδημαρχία, όπως είχε προτείνει παλαιότερα κάτι τέτοιο και στον Ανδρέα Κουράκη. Η απόπειρα αποκατάστασης των σχέσεων απέτυχε και πλέον ήταν θέμα χρόνου να οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα.

Οι απώλειες

Την πόρτα της οριστικής εξόδου άνοιξε πρώτος ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος ο οποίος πήρε τη μεγάλη απόφαση να φύγει από την «Πρωτοβουλία». Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει πιθανότατα και ο Ανδρέας Κουράκης. Στο μεταξύ, το δρόμο αυτό είχε τραβήξει προηγουμένως, ήδη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017. Δεδομένης και της συμπόρευσης του Γιώργου Αρβανίτη με τους κ. Αβραμόπουλο, Κουράκη και Ζέρβα, η «Πρωτοβουλία» διαθέτει, τυπικά τουλάχιστον, μια οριακή πλειοψηφία 25 δημοτικών συμβούλων σε σύνολο 49. Βεβαίως, κάπως έτσι πορεύτηκε όλους τους τελευταίους μήνες χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα εντός δημοτικού συμβουλίου. Αυτά ενδέχεται μάλιστα να είναι ακόμη λιγότερα καθώς στο πλευρό της «Πρωτοβουλίας» συστρατεύονται σταθερά πλέον οι δύο από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το «χρίσμα» του Αλέξη Τσίπρα στον Γ. Μπουτάρη.

Τα ενδεχόμενα σενάρια

Το ερώτημα το οποίο τίθεται έπειτα από αυτές τις εξελίξεις είναι «τι θα κάνουν όσοι αποχωρούν από την παράταξη Μπουτάρη;». Απάντηση σε αυτό προς το παρόν δεν υπάρχει. «Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση επ’ αυτού», δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Αβραμόπουλος. Το ίδιο αναφέρουν και ορισμένοι από τους υπόλοιπους. Η πιθανότητα επιστροφής στην «Πρωτοβουλία» είναι σχεδόν αμελητέα καθώς οι σχέσεις με τον κ. Μπουτάρη έχουν διαρραγεί.

Το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί συνδυασμός ο οποίος θα συμμετάσχει στις εκλογές και αξιοποιώντας την απλή αναλογική, να διεκδικήσει ρόλο ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων, θεωρητικά υπάρχει. Όμως, συζήτηση γι’ αυτό δεν έχει γίνει ακόμη.

Πυρήνα ενός τέτοιου σχήματος θα μπορούσε να αποτελέσει η «Κίνηση των έξι», η οποία εμφανίστηκε τους τελευταίους μήνες στο δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για ομάδα των έξι δημοτικών συμβούλων από τρεις διαφορετικές παρατάξεις και δύο, πλέον, ανεξάρτητους. Τη συγκροτούν οι Αν. Κουράκης και Γ. Αρβανίτης από την «Πρωτοβουλία», ο Γιώργος Αβαρλής από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» ο οποίος έχει διαφωνήσει με τη στήριξη προς τον Γ. Μπουτάρη, η Μόνικα Αϊβάζογλου από την παράταξη «Γειτονιές σε Δράση» και οι ανεξάρτητοι Π. Αβραμόπουλος και Κων. Ζέρβας.

Οι έξι έχουν αναπτύξει τους τελευταίους μήνες κοινή δράση μέσω παρεμβάσεων στο δημοτικό συμβούλιο για θέματα που αφορούν κυρίως την Καθαριότητα. Ωστόσο, είναι πολύ πρώιμη, όπως λένε, οποιαδήποτε συζήτηση περί μετεξέλιξης αυτής της Κίνησης σε εκλογικό συνδυασμό.