Skip to main content

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι τουρκικές παραβιάσεις

Κατά τις συνήθεις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από τουρκικά μαχητικά, σημειώθηκαν και νυχτερινές πτήσεις τουρκικών μαχητικών.

Όλοι οι γείτονες έφτιαξαν ιστορία με ελληνικές δημιουργίες. Η Βουλγαρία επέστρεψε στην Τουρκία 63 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων είναι 56 νομίσματα (χρυσά, ασημένια και χάλκινα αρχαίας και βυζαντινής εποχής), έξι χάλκινα αγαλματίδια  και μια χάλκινη πόρπη.

Κανένα από αυτά δεν έχει σχέση με Τούρκους. Τα προβάλλουν όμως ως τουρκική κληρονομιά. Δόθηκε και επισημότητα στην παράδοση, με τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και μουσείο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού πολιτισμού Ρούμεν Ντιμιτρόφ και του υφυπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας Οζγκούλ Όσκαν Γιαβούζ.

Κατά τις συνήθεις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από τουρκικά μαχητικά, σημειώθηκαν και νυχτερινές πτήσεις τουρκικών μαχητικών, κάτι που είναι αρκετά ασυνήθιστο. Την εποχή των Ιμίων, Έλληνες αξιωματικοί απορούσαν για την υποχώρησή μας, λέγοντες ότι οι Τούρκοι δεν πετούν νύχτα, άρα η ελληνική αεροπορία με ευκολία μπορούσε να καταγάγει νίκη.

Σε ερώτησή μου, γιατί δεν πετούν νύχτα, μου δόθηκε απάντηση ότι λόγω μοιρολατρίας αποφεύγουν τις νυκτερινές πτήσεις. Όταν, τις σπάνιες φορές, γίνονται νυχτερινές πτήσεις, πρόκειται για μισθοφόρους πιλότους, κυρίως Πακιστανούς. Δεν ξέρω αν πράγματι έτσι είναι, πάντως οι νυχτερινές, έστω και οι ελάχιστες, πρέπει να προβληματίσουν.

Στις ημερήσιες παραβιάσεις, οι πιλότοι μας καταλαβαίνουν πότε πρόκειται για τους νέους εκπαιδευόμενους Τούρκους πιλότους -οι παλιοί βρίσκονται στις φυλακές- επειδή αποφεύγουν τις αναχαιτίσεις, πετώντας ψηλά, κοντά στα 30.000 πόδια. Αυτά, για τα επόμενα 2-3 χρόνια, μέχρι να αποκτήσουν εμπειρία.

Τι σόι συζητήσεις γίνονται με τα διαβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τους Τούρκους, όταν κατάμουτρα μας λένε ότι δεν υποχωρούν πουθενά; Ρωτήθηκε ο Ερντογάν για το τι θα γίνει με τον στρατό της Τουρκίας που βρίσκεται στα κατεχόμενα της Kύπρου και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να μειωθεί στο ελάχιστο. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν θα χρειαστούμε άδεια από κανέναν για το θέμα»

Οι βουλγαροσκοπιανές συναντήσεις για την Ιστορία, σκόνταψαν στον Γκότσε Ντέλτσεφ, τον αιμοσταγή κομιτατζή. Η απάντηση στο ερώτημα: "Είναι Σλαβομακεδόνας ή Βούλγαρος;" έχει γίνει μια απειλή για τη Συνθήκη Καλής Γειτονίας στη συζήτηση της Κοινής Επιτροπής μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων προκειμένου η χώρα να προχωρήσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι εάν δεν αναγνωρισθεί ο Γκότσε Ντέλτσεφ ως Βούλγαρος, θα αποχωρήσει η Βουλγαρία από την Επιτροπή και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ προχώρησε ακόμη περισσότερο απειλώντας με βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Οι Βούλγαροι βλέπετε, δεν έχουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα τελειώσει ομαλά η κατάσταση στην Αλβανία. Η εισαγγελία Τιράνων ανακοίνωσε ότι έκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, άτομο υπό ανάκριση, καλώντας τον να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα την προσεχή Δευτέρα. Ο Μπάσα εμπλέκεται από την εισαγγελία ως ύποπτος σε υπόθεση ρωσικής χρηματοδότησης με σκοπό την προβολή του ηγετικού του προφίλ στις ΗΠΑ.

Τα Σκόπια προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο στο αίτημα των Τούρκων για παράδοση 15 γκιουλενιστών. Ο πρόεδρος, Στέβο Πενταρόφσκι, δήλωσε ότι «η "Βόρεια Μακεδονία" θα πρέπει να ακολουθήσει το εθνικό δίκαιο και να συμμορφωθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους». Πρόσθεσε ότι από τα 15 άτομα, τα πέντε δεν βρίσκονται στην επικράτεια της "Βόρειας Μακεδονίας", άλλα πέντε βρίσκονται σε δικαστική διαδικασία και για τα άλλα πέντε η χώρα έχει ζητήσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις κατηγορίες από τις τουρκικές Αρχές.